Σε 5 διαφορετικά flights δοκιμάστηκαν 25 μοναδικά κρασιά υψηλού επιπέδου που παρά το διαφορετικό οινικό τους προφίλ, είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι στην τυφλή δοκιμή δυσκολεύτηκαν ακόμα και οι ειδικοί του χώρου να ξεχωρίσουν ποια ήταν τα Ασύρτικα και ποια τα Riesling.
Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του οινικού κλάδου.
Συζητήθηκαν εκτενώς τα κοινά σημεία των δύο ποικιλιών, τα στυλ αλλά και οι δυνατότητες παλαίωσης. Συνολικά δοκιμάστηκαν 24 κρασιά εκ των οποίων έξι τυφλά σε μία συναρπαστική αναζήτηση της κάθε ποικιλίας.
Tα κρασιά που δοκιμάστηκαν:
Flight 1: Riesling Styles Explained1.
Von Buhl, Pechstein 2015 GG Pfalz
Von Winning, Kirchenstuck 2015
Dr. Burklin - Wolf, Gaisbohl 2015GG, Pfalz
Battenfeld - Spanier, Flauenberg 2015, GG Rheinhessen
Flight 2: Assyrtiko Styles Explained
Vassaltis Santorini 2018
Gaia, Assyrtiko Wild Ferment 2018, Santorini
Biblia Chora, Areti 2016, Pangaion Macedonia
Vriniotis, Assyrtiko Sur Lie 2018, Evia
Flight 3: Top of Class (Assyrtiko vs. Riesling Blind Tasting-below order in random)
T-oinos, Clos Stegasta Rare 2018, Tinos
Kunstler, Hochheimer 2015 GG, Rheingau
Karamolegos, Pyritis 2017, Santorini
Wittmann, Morstein 2018 GG, Rheinhessen
Robert Weil, Kiedrich Grafenberg 2015 GG Rheingau
Sigalas, Kavalieros 2016, Santorini
Flight 4: The Beauty of Age
Christmann, Idig 2015 GG, Pfalz
Donnhoff, Hermannshole 2015 GG, Nahe
Argyros, Assyrtiko 2014 Santorini
Gavalas, Santorini 2014
Boutari, Santorini 2008
Flight 5: A sweet Drop
Nik Weis, Bockstein Kabinett 2017, Mosel
Forstmeister Geltz-Zilliken, Rausch Spatlese 2018, Mosel
Schloss Lieser – Thomas Haag, Niederberg Helden Auslese 2017, Mosel
Hatzidakis, Vinsanto Santorini
Argyros, Vinsanto Santorini
Η Caro Maurer MW δήλωσε για τα κρασιά Riesling και Ασύρτικο - τόσο παρόμοια και όμως τόσο διαφορετικά. Τα κρασιά μπορούν να είναι παρόμοια στο άρωμα, στην οξύτητα και στη δυνατότητα να αντανακλούν το terroir, όπως αποδείχθηκε στο blind flight στην Αθήνα. Αλλά οι δύο ποικιλίες προέρχονται από δύο χώρες όπου οι συνθήκες είναι στους αντίποδες με αποτέλεσμα τα κρασιά την ίδια στιγμή να είναι και εντελώς διαφορετικά. Στην Αθήνα τα δύο γράμματα GG (Grosses Gewaechs του VDP) στέκονται για πραγματικά Grands Crus από τη Γερμανία και την Ελλάδα.
Ο Γιάννης Καρακάσης MW δήλωσε "Ήταν από τα πιο ουσιαστικά και ταυτόχρονα απολαυστικά Masterclass που έχω διοργανώσει. Είναι τιμητικό για το Ασύρτικο να στέκεται δίπλα σε μία εκπληκτική ποικιλία σαν το Riesling και δική μας χαρά που δοκιμάσαμε τέτοιας κλάσης κρασιά. Θερμές ευχαριστίες στο Wines of Greece και σε όλους τους παραγωγούς που συμμετείχαν.''
Το Masterclass παρακολούθησαν ενενήντα (90) συμμετέχοντες ανάμεσα τους παραγωγοί, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες και καταναλωτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση από τους φίλους του κρασιού ήταν τεράστια, με το masterclass να ξεπερνάει κάθε προσδοκία και να είναι sold out ενάμιση μήνα πριν τη διεξαγωγή του.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Wines of Greece και της VDP με τη συμμετοχή των παρακάτω παραγωγών:
Γερμανοί παραγωγοί: A. Christmann, Battenfeld-Spanier, Donnhoff, Dr. Burklin-Wolf, Forstmeister Geltz-Zilliken, Kunstler, Robert Weil, Schloss Lieser-Thomas, St. Urbans-Hof, Von Buhl, Von Winning, Wittmann.
Έλληνες παραγωγοί: Vassaltis, ΓΑΙΑ, Bιβλία Χώρα, Βρυνιώτης, T-Oinos, Σιγάλας, Αργυρός, Γαβαλάς, Μπουτάρη, Kαραμολέγκος, Χατζηδάκης.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στο Τοp 50 By Wine Trails, που κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο