Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Έως 15 Δεκεμβρίου η ετήσια απογραφή αιγοπροβάτων και χοίρων

Στην καθιερωμένη ετήσια απογραφή (καταμέτρηση) των κτηνοτροφικών ζώων οφείλουν να προχωρήσουν οι κάτοχοι εκτροφών αιγοπροβάτων και χοίρων, κατοχυρώνοντας έπειτα τα αποτελέσματα της απογραφής στο Μητρώο της Εκμετάλλευσης τους.

1604317107_0_sheep-09

787
0

Η απογραφή των αιγοπροβάτων πρέπει να διενεργηθεί από 1η Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου, ενώ των χοίρων από 1η Δεκεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοχοι εκτροφών πρέπει να προσκομίσουν τα αποτελέσματα της απογραφής μαζί με το Φαρμακευτικό Μητρώο στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει θεώρηση και καταχώρηση στην ηλεκτρονική βάση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η διαδικασία κοινοποίησης της απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, – και μάλιστα συνιστάται λόγω κοροναϊού-, κάνοντας χρήση της σχετικής ψηφιακής εφαρμογής που υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.minagric.gr, επιλέγοντας «Ψηφιακές Υπηρεσίες».

Υπενθυμίζεται ότι, η μη γνωστοποίηση ή η εκπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας απογραφής αποτελεί, σύμφωνα με το νόμο 4235/2014, μη συμμόρφωση και συνεπάγεται την λήψη διοικητικών μέτρων σε βάρος του κτηνοτρόφου (αποκλεισμό εκτροφής, περικοπή οικονομικών ενισχύσεων, επιβολή προστίμου κ.λ.π.).

Για τις εκμεταλλεύσεις με αιγοπρόβατα

Η απογραφή των αιγοπροβάτων πρέπει να διενεργηθεί από 1η Νοεμβρίου έως 15ης Δεκεμβρίου 2022 και να γνωστοποιηθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία το αργότερο μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2022.

Για την ορθή συμπλήρωση του Μητρώου υπενθυμίζεται:

  • Στο μέρος Β (απογραφές) καταχωρούνται στα αντίστοιχα πεδία, η ημερομηνία της απογραφής, το είδος και ο αριθμός των ζώων καθώς και ο συνολικός αριθμός ζώων που υπάρχουν στην εκτροφή την ημέρα της απογραφής.
  • Στο μέρος Γ (μεταβολές ζωικού πληθυσμού χωρίς ατομικό κωδικό αριθμό σήμανσης) καταχωρούνται οι μεταβολές που αφορούν τα αμνοερίφια της εκτροφής (γεννήσεις, θάνατοι, σφαγές κ.λπ.)
  • Στο μέρος Ε’ (καταγραφή – μεταβολές ζωικού πληθυσμού με ατομικό αριθμό σήμανσης) είναι αναλυτικά καταγεγραμμένα όλα τα ενήλικα-σημασμένα αιγοπρόβατα (αριθμός σήμανσης, είδος ζώου, ημερομηνία γέννησης, σήμανσης, τυχόν μεταβολές αυτών (θάνατος, σφαγή κ.λπ.), και κάθε χρόνο προστίθενται τα νεοσημανθέντα ή αγορασθέντα αιγοπρόβατα.

Τέλος στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής καταχωρούνται όλα τα φαρμακευτικά, βιολογικά και απολυμαντικά προϊόντα (αντιβιοτικά, αντιπαρασιτικά εμβόλια, οροί κ.λ.π.) που χρησιμοποιήθηκαν στην εκτροφή, συμπληρώνοντας όλα τα πεδία του Μητρώου.

Για τις χοιροτροφικές εκμεταλεύσεις

Η απογραφή των χοίρων πρέπει να διενεργηθεί από την 1η Δεκεμβρίου έως 31ης Δεκεμβρίου 2022 και να γνωστοποιηθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.

Η διενέργεια και η καταχώριση της ετήσιας απογραφής, πέραν της υποχρέωσης, κρίνεται απαραίτητη για τον έλεγχο των  επιζωωτιών που απειλούν το ζωικό κεφάλαιο των εκτροφών μας (Καταρροϊκός Πυρετός Προβάτων, Αφρικανική Πανώλης των χοίρων κ.ά.).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία