BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Πρώτη συνάντηση της Διεπαγγελματικής Αυγού με Γεωργαντά, στο επίκεντρο η στήριξη του κλάδου

Για τις προτεραιότητες της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ) και για τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά το Προεδρείο της ΕΔΟΑΠΑ, η οποία αναγνωρίστηκε από το ΥΠΑΑΤ ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα των αυγών με την Υπουργική Απόφαση 2997/289011, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5199 / 06-10-2022.

ΕΔΟΑΠΑ_ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ_ΥΠΑΑΤ_2

233
1

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο παρουσία της Γενικής Γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κας Χριστιάνας Καλογήρου, της ηγεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων και άλλων αξιωματούχων, οι εκπρόσωποι της ΕΔΟΑΠΑ εστίασαν στους τέσσερις πυλώνες των πολιτικών που θέτει η Διεπαγγελματική ως προτεραιότητες:

  1. Οικονομική στήριξη του κλάδου έναντι της κρίσης ακρίβειας
  2. Ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής
  3. Εκσυγχρονισμός της παραγωγής με βάση τις διεθνείς τάσεις
  4. Εξωστρέφεια του κλάδου

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο μας με ενθουσιασμό και δημιουργική διάθεση αλλά και με απόλυτη επίγνωση των συσσωρευμένων προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος του αυγού τα τελευταία, πολλά χρόνια», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΟΑΠΑ κ. Γιάννης Βλαχάκης.

Όπως εξήγησε, «στα προβλήματα του κόστους παραγωγής, της υψηλής φορολογίας, της έλλειψης ρευστότητας, της πολυνομίας και σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, της απουσίας επενδυτικών κινήτρων και, κυρίως, της συστηματικής παράνομης εισαγωγής, ‘ελληνοποίησης’ και ‘αναβάθμισης’ αυγών, που αντιμετωπίζει ο κλάδος εδώ και χρόνια, έχουν πλέον προστεθεί και σοβαροί εξωγενείς παράγοντες που καθορίζουν το κόστος της ενέργειας, των μεταφορικών, των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας, έναντι των οποίων ο κλάδος δεν μπορεί να προστατευτεί χωρίς τη γενναία στήριξη της Πολιτείας».

Ο κ. Βλαχάκης πρόσθεσε: «Με την νομιμοποίηση που της δίνει το θεσμικό πλαίσιο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, η ΕΔΟΑΠΑ θα είναι στο εξής ο επίσημος συνομιλητής και συνεργάτης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων όσο και στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού του κλάδου, ώστε να ανταποκριθεί στα διεθνή κελεύσματα για σύγχρονη και ανταγωνιστική διεθνώς παραγωγή και μεταποίηση. Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει, γι’ αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα θα απευθύνουμε προσκλητήριο στους συναδέλφους που δεν συμμετέχουν ακόμα στην ΕΔΟΑΠΑ να ενώσουν μαζί μας τις δυνάμεις τους για τα κοινά μας συμφέροντα».

Τα μέλη του Προεδρείου της Διεπαγγελματικής στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των αυγοπαραγωγικών επιχειρήσεων στα πρότυπα των ενισχύσεων που δόθηκαν σε άλλους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς όπως τόνισαν ο κλάδος έως σήμερα δεν έχει στηριχθεί έναντι των επιπτώσεων πανδημίας και ακρίβειας, κάτι που αναγνώρισε και ο Υπουργός. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε να επανέλθει εντός του Νοεμβρίου με συγκεκριμένη πρόταση στήριξης του κλάδου, αφού θα έχει διερευνήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα προσαρμογής του κλάδου σε ευρωπαϊκές πολιτικές που στοχεύουν να μεταρρυθμίσουν την αυγοπαραγωγή, όπως η σταδιακή κατάργηση των κλωβοστοιχιών, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι πρέπει να συνεργαστούν στενά ώστε αφενός να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν τους παραγωγούς στην προσπάθεια μετασχηματισμού και αφετέρου να υπάρξουν ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα που θα λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση του κλάδου στην Ελλάδα σήμερα.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με όλους ανεξαιρέτως του ανθρώπους του κλάδου, μεθοδικά και συστηματικά, και είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου ως ο ανοιχτός χώρος συζητήσεων και ανταλλαγής πληροφορίων και τεχνογνωσίας για το αυγό και τα προϊόντα του, ώστε να συμβάλουμε στον καλύτερο συντονισμό του τρόπου διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, στην πληρέστερη αξιοποίηση του δυναμικού των προϊόντων και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, προς όφελος της αγροτικής οικονομίας συνολικά», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΟΑΠΑ κ. Παναγιώτης Φραγκούλης.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-03-2023 03:02blootte

<a href=https://buycialis.lol>buy cialis online united states</a> In 3o min her rate increases to 160 min for 25 to 30 sec

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος