BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Βελτιώσεις στους νέους κανόνες μεταφοράς των ζώων ζητά η Copa-Cogeca

Η Copa-Cogeca καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περαιτέρω βελτιώσεις στους αναθεωρημένους κανόνες για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά λόγω ορισμένων περιοριστικών και αυθαίρετων μέτρων που εισάγουν διακρίσεις σε ορισμένα κράτη μέλη και έχουν την δυνατότητα να διαταράξουν την ενιαία αγορά.

animal-transport-2-750x430

35
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου τους πολυαναμενόμενους αναθεωρημένους κανόνες για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά, τη μεγαλύτερη στα τελευταία 20 χρόνια μεταρρύθμιση των κανόνων της Ε.Ε. για την καλή διαβίωση των κτηνοτροφικών ζώων κατά τη μεταφορά τους. Το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», που αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για βιώσιμη γεωργία και παραγωγή τροφίμων.

Ωστόσο, ορισμένες τεχνικές βελτιώσεις υπονομεύονται από αυθαίρετους και περιοριστικούς κανόνες που εισάγουν διακρίσεις σε ορισμένα κράτη μέλη και έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν την ενιαία αγορά, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca.

«Για τους αγρότες και τους αγροτοσυνεταιρισμούς της ΕΕ, η καλή μεταχείριση των ζώων είναι ένα κρίσιμο πρότυπο που δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε. Ενώ η τεχνολογία και οι υποδομές μεταφορών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια, η βάση στην οποία βασίστηκε ο κανονισμός 1/2005 εξακολουθεί να ισχύει. Είναι προς το συμφέρον μας να υποστηρίξουμε την εναρμονισμένη εφαρμογή και επιβολή των κανόνων, με βάση την επιστήμη και τη συγκεκριμένη εμπειρία των φορέων», επισημαίνει η Copa και η Cogeca σε δήλωση της.

Αν και υπάρχουν ορισμένες τεχνικές βελτιώσεις στην πρόταση, δυστυχώς, αυτές υπονομεύονται από στενά περιοριστικούς κανόνες που απέχουν πολύ από την πρακτική εμπειρία, είναι αντιπαραγωγικοί για την καλή διαβίωση των ζώων και εισάγουν διακρίσεις για ορισμένα κράτη μέλη.

Για την Copa και την Cogeca οι κύριες ανησυχίες είναι οι εξής:

  1. Η ελάχιστη ηλικία των νεαρών ζώων που πρέπει να μεταφερθούν πέραν των 100 km: Αύξηση της ελάχιστης ηλικίας για τη μεταφορά μόσχων σε πέντε εβδομάδες (σε σύγκριση με 14 ημέρες στον ισχύοντα κανονισμό) ή τρεις εβδομάδες για τα χοιρίδια, τα αρνιά και τα κατσικάκια , θα οδηγούσε πολλές φάρμες στο τέλος της δραστηριότητάς τους. Τα γαλακτοκομικά αγροκτήματα θα κληθούν0 να ανακατασκευάσουν πλήρως και να ανακαινίσουν τις δομές τους, κάτι που θα είναι ανέφικτο για πολλούς. Υπάρχουν πολλά έξοδα, όπως: πρόσθετη χρηματοδότηση, πρόσθετες απαιτήσεις γης, διαχείριση κοπριάς και περιβαλλοντικές άδειες.
  2. Η επιβολή ανώτατου ορίου 9 ωρών στη διάρκεια του ταξιδιού μέχρι τη σφαγή θα σήμαινε ότι οι αγρότες σε ορισμένα κράτη μέλη θα έχαναν αμέσως την πρόσβαση σε πολλά σφαγεία. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, καθώς υπάρχει ήδη μια διαδικασία συγκέντρωσης των σφαγείων στην ΕΕ και ως απότοκο, θα επιταχύνει περαιτέρω τη διαδικασία ερήμωσης των αγροτικών περιοχών.
  3. Ομοίως, ο περιορισμός του χρόνου ταξιδιού οδικώς για σκοπούς άλλους πέραν της σφαγής θα έσπαγε τις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο των ετών σε πολλά κράτη μέλη. Θα συνιστούσε διακρίσεις εις βάρος των κρατών μελών με μεγαλύτερες αποστάσεις, ακατάλληλες υποδομές ή ορεινές περιοχές.
  4. Οι ανησυχίες μας για τον ενδεχόμενο μεροληπτικό χαρακτήρα αυτής της μεταρρύθμισης είναι επίσης ορατές σχετικά με τα όρια ταξιδιού με βάση τις μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες. Η απαίτηση νυχτερινής οδήγησης σε περίπτωση πρόβλεψης θερμοκρασίας άνω των 30ºC διαταράσσει την καλή διαβίωση των ζώων.
  5. Οι νέοι κανόνες για το όριο χώρου και το ελάχιστο κατακόρυφο ύψος θα μειώσουν τον αριθμό των ζώων που θα μπορούσαν να φορτωθούν σε ένα φορτηγό σε σύγκριση με το τρέχον πρότυπο. Η αύξηση των κενών χώρων μεταξύ τους μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς μετά την κίνηση του οχήματος, καθώς και σε θέματα οδικής ασφάλειας. Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός του αριθμού των φορτηγών στο δρόμο για την αντιστάθμιση του μειωμένου φορτίου θα είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις εκπομπές άνθρακα και στις ανάγκες εργασίας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος