BACK TO
TOP
Αγρότης της Χρονιάς

Κτηνοτρόφος της Χρονιάς ο Μιχάλης Κυριακίδης από τον Πετεινό Ξάνθης

Ο Μιχάλης Κυριακίδης, προέρχεται από οικογένεια με παράδοση στην προβατοτροφία.

5_103

5813
0

Βεβαίως, η σημερινή εικόνα της μονάδας στον Πετεινό Ξάνθης, δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που παρέλαβε πριν από μια 7ετία, ο 30χρονος σήμερα κτηνοτρόφος.

Έπιασε το τιμόνι το 2016, έχοντας πρώτα αποκτήσει τις απαραίτητες περγαμηνές.

Με ειδίκευση στη Ζωική Παραγωγή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με στρατηγικές κινήσεις, πενταπλασίασε το κοπάδι προβάτων που παρέλαβε.

Η σημερινή δυναμικότητα του κοπαδιού ανέρχεται στα 1.000 ζώα, φυλής Lacaune (Λακόν).

Η παραγωγή γάλακτος ανέρχεται στους 300 τόνους ετησίως, ενώ περισσότερα από 1.000 νεογέννητα αρνάκια διατίθενται σε άλλους κτηνοτρόφους και παχυντές.

Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης ξεπερνά πλέον τα 500.000 ευρώ. Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας.


Από τον Οκτώβριο του 2023 έχει δημιουργήσει τυροκομείο 50 τ.μ., πλήρως εξοπλισμένο για την παρασκευή Φέτας και Γιαουρτιού με την επωνυμία «Τυροκομικά Προϊόντα Μιχαήλ».

Στόχος στα επόμενα χρόνια είναι η δημιουργία γενετικά βελτιωμένου κοπαδιού που θα πιάνει τα 500 κιλά γάλα ανά ζώο το χρόνο, με σαφώς βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο Μιχάλης Κυριακίδης κυνηγά και την ενεργειακή του αυτονομία. Το 2019 επένδυσε 300.000 ευρώ για αγροτικό φωτοβολταϊκό πάρκο 500kW. Επιπλέον, σχεδιάζει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες της κτηνοτροφικής του εγκατάστασης.

Καλλιεργεί 200 στρέμματα λόλιουμ πολυετές και μηδική για την ελεύθερη βόσκηση των ζώων. Διαθέτει επίσης 300 ελαιόδενδρα και όλο τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ο Μιχάλης Κυριακίδης είναι ο Κτηνοτρόφος της Χρονιάς για το 2023.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία