BACK TO
TOP
Αγρότης της Χρονιάς

Ο Μιλτιάδης Χαρένης είναι ο Αγρότης της Χρονιάς 2023

Πρότυπο ψηφιακού αγρότη, ο Μιλτιάδης Χαρένης από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, είναι για το 2023 ο «Αγρότης της Χρονιάς» κερδίζοντας το ετήσιο βραβείο του θεσμού.

KAR_8689

137
16

Από μικρό παιδί στα χωράφια, ο Μιλτιάδης Χαρένης, ξυπνούσε δύο ώρες πριν ανοίξει το σχολείο, για να βοηθήσει τον πατέρα του.
Για πολλά χρόνια δούλεψε στην οικογενειακή εκμετάλλευση, ακόμη και με έμμισθη σχέση, μέχρι να ξεκινήσει το προσωπικό του εγχείρημα στην καλλιέργεια σιτηρών.

Αγρότης της Χρονιάς 2023Μιλτιάδης Χαρένης από τη Νέα Γωνιά Χαλκδικής

Με σκληρή δουλειά και με κατάλληλο εξοπλισμό, κατάφερε να εισάγει νέα κριτήρια στο τι θεωρείται επιτυχία στην παραγωγή σκληρού σίτου.

Μια κατηγορία από μόνος του, σήμερα, στα 51 του χρόνια  εφαρμόζει τις πιο καινοτόμες λύσεις γεωργίας ακριβείας σε μια εκμετάλλευσή που αριθμεί περί τα 4.000 στρέμματα.

Τα σιτηρά του, παραπέμπουν σε εικόνες καλλιεργειών του Καναδά, καταγράφοντας πολύ υψηλές αποδόσεις, προσεγγίζοντας, κατά μέσο όρο, τα 500 κιλά το στρέμμα.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κτήματα δεν είναι αρδεύσιμα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και «μικρό θαύμα». Η εξήγηση βρίσκεται στη μελετημένη κατεργασία του εδάφους και την επιστημοσύνη στη χρήση προϊόντων θρέψης.

Η ορθή θρέψη περιφρουρεί την υγεία του φυτού και ανεβάζει την παραγωγή. Επόμενα βήματα είναι η μέριμνα σωστής αποθήκευσης και η διάθεση του προϊόντος στην αγορά σε περιόδους χαμηλής προσφοράς.

Οι επιλογές σε μηχανήματα και εξοπλισμό, είναι, για τον Μιλτιάδη Χαρένη, κρίσιμες παράμετροι. Ταξιδεύει συχνά και σε διεθνείς εκθέσεις, ώστε να ενημερώνεται για τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Δηλώνει ερωτευμένος με τη δουλειά του, την οποία χαρακτηρίζει δεύτερη αγάπη, αμέσως μετά την οικογένειά του. Μεγάλη αγάπη έχει και για το χωριό του, όπου και εκλέγεται διαδοχικά, πρόεδρος της κοινότητας.

Οι βραβεύσεις και διακρίσεις


Από αριστερά: Μιλτιάδης Χαρένης - Αγρότης της Χρονιάς 2023, Γιάννης Πανάγος - Εκδότης και Διευθυντής της Agrenda, Ζουμπούλ Ζουλφιέ - Τιμητική Διάκριση 2023, Αγγελική Γαννίδου - Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην Αγροτική Παραγωγή, Μιχάλης Κυριακίδης - Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2023 

Με την απονομή των συνολικά πέντε βραβείων και διακρίσεων, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Ξάνθη οι εργασίες του συνεδρίου για τον «Αγρότη της Χρονιάς» που διοργάνωσε η εφημερίδα Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication. 

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2023: Μιχάλης Κυριακίδης, Πετεινός Ξάνθης

Ο 30χρονος Μιχάλης Κυριακίδης από τον Πετεινό Ξάνθης, ήταν ο φετινός νικητής του «Κτηνοτρόφου της Χρονιάς» για 2023. Συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης ο Μιχάλης Κυριάκιδης  έφτιαξε μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα βασιζομένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Σήμερα, το κοπάδι του ανέρχεται στα χίλια ζώα με την παραγωγή γάλακτος να ανέρχεται στους 300 τόνους ετησίως.

 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου παραλαμβάνουν το βραβείο της Συλλογικής Προσπάθειας της Χρονιάς από τον Νίκο Κυριακίδη, Government Affairs Manager – South Europe στη Yara International

Το ετήσιο βραβείο για την Συλλογική Προσπάθεια της χρονιάς κέρδισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Με έτος ίδρυσης το 1916, με  835 παραγωγούς – μέλη και με κύριο είδος τα χαρακτηριστικά κόκκινα μήλα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είδε φέτος εγκαταστάσεις, δρόμους και υποδομές να δέχονται βαρύ πλήγμα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μαγνησία. Ωστόσο, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού όταν παρέλαβαν το βραβείο, η ενότητα, η συλλογικότητα, το όραμά τους και η θέληση, ήταν τα στοιχεία εκείνα που τους κράτησαν όρθιους ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Τιμητική Διάκριση: Ζουμπούλ Ζουλφιέ, ΑΛΜΑ ΞΑΝΘΗΣ

Σε μια δραστήρια γυναίκα από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, την Ζουμπούλ Ζουφλιέ, απονεμήθηκε φέτος η τιμητική διάκριση της χρονιάς, στο πλαίσιο της ετήσιας απονομής των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς». Η κ. Ζουφλιέ από το ορεινό χωριό Άλμα του δήμου Μύκης Ξάνθης τιμήθηκε για την συνεχή και διαρκή προσπάθειά της στην καπνοκαλλιέργεια.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ


Γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Αγροτική παραγωγήΑγγελική Γανίδου, Λεύκη Ξάνθης, Χρήστος Κατσάνος, Farm Management Consultant (δεξιά)

Η Αγγελική Γανίδου από τη Λεύκη Ξάνθης τιμήθηκε φέτος από το θεσμό του «Αγρότη της Χρονιάς» με το βραβείο της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην αγροτική παραγωγή. Από πολύ μικρή ηλικία στην καλλιέργεια της γης η κ. Γανίδου καλλιεργεί σήμερα χίλια στρέμματα σε καλαμπόκι, βαμβάκι, ηλιόσπορο, σιτάρι, ακτινίδια και ελιές.

  Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

11-02-2024 21:19Στεφανος

4000στρεματα τη αγρότης είναι αυτός αυτός οργώνει αυτός σπέρνει αυτός ραντίζει άντε ρε με κάτι αγρότες και κτηνοτρόφους της χρονιας

Απάντηση

14-12-2023 13:04Κωνσταντίνος Γ.

Βλέπουν άνθρωπο να προκοβει με τα χωραφια του και το μόνο που έχει να κάνει το 95% των επαγγελματιών αγροτών είναι να χάνει χολή. Αυτός είναι το μέλλον, εσείς είστε τελειωμενοι και απλά δε σας το έχουν πει ακόμα (να το καταλάβετε μόνοι σας αδυνατον).

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-12-2023 09:34Μιχάλης Παρανέστι

Και ποιός τον ψήφισε βρε παπάρια κ βγήκε αγρότης της χρονιάς;Οι αγρότες; Όμορφα λόγια να αγαπιόμαστε..

Απάντηση

03-12-2023 22:28Δημήτρης Λιουτας

Πάλι καλά πού δεν βγάλανε τόν Μητσοτάκη, αγρότης και αυτός.4000 στρεματα αγρότης ή τσιφλικάς; πόσο μέσο όρο στρεματα έχει ο Έλληνας αγρότης;ΜΕΓΙΑ ΤΌΝ Π@ΥΤΣΟ ΝΎΦΗ ΠΟΎ ΛΈΝΕ ΚΑΊ ΣΤΟ ΧΩΡΙΌ ΜΟΥ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

03-12-2023 22:22Δημήτρης Λιουτας

Αγρότης είναι ή τσιφλικάς;4000 στρεματα ;ο μέσος όρος τού αγρότη στην Ελλάδα πόσο είναι; πάλη καλά πού δεν πήρε τό βραβείο ο Μητσοτάκης γιατί καί αυτός αγρότης δηλώνει.Αντε ΓΙΑ.

Απάντηση

03-12-2023 20:38Δημήτρης Μαραντας

Γεια σου Agronews Agrenta κλπ green box. Γιάννηηηη…η!!!!! ασχολήσου λιγο μαζί μου… να τα βγάλουμε στον αέρα…και να κάνεις παπάδες με τους μικρομεσαίους αγρότες…!!! Συγχαρητήρια για την τέλεια Εκδήλωση-Βράβευση «αγρότης της χρονιάς 2023» που έγινε στην πόλη μου Την Ξάνθη..!!!

Απάντηση

03-12-2023 11:21Νικ

Σταρχίδια μας..

Απάντηση

03-12-2023 10:00Stratos

Είπα καί εγώ τι θα βγάλουν για αγρότη τις χρονιάς κανέναν μικροαγροτη πού πολεμάει από το πρωί μέχρι το βράδυ Αρ .αgronews παλουκα πού θέλετε..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-12-2023 21:51SYMEONIDIS MICHAEL

Μήπως να πούμε όλοι τι κάνουμε για να εντυπωσιασουμε τον κόσμο??? Εδαφολογικες λέιζερ δορυφόροι σύνδεση με μετερεολογικους σταθμούς είναι ξεπερασμένα για πολλούς από μας. Μόνο πέρυσι 300 τόνους ασβέστη και 300 τόνους κοπριά για να κάνω άγονα χωράφια γόνιμα. Η επιτυχία του αγρότη έχει σχέση με την αντιμετώπιση από το κράτος. Γνώσεις έχουμε τεχνογνωσία υπάρχει μηχανήματα άριστα και δουλειά από μέρους μας πολλή

Απάντηση

02-12-2023 21:11Ευάγγελος

Αααα και και κάτι άλλο εσείς εκεί στο agron πώς σας λένε δεν ξέρετε τι κάνανε παραγωγή πριν 20 χρόνια γιατί δεν υπάρχετε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία