BACK TO
TOP
Αγρότης της Χρονιάς

Τιμητικές διακρίσεις για την Ζουμπούλ Ζουλφιέ και Αγγελική Γανίδου

Η καλλιέργεια του Μπασμά δεν είναι εύκολη δουλειά. Στα ορεινά της Ροδόπης, τα γραφικά Πομακοχώρια αδειάζουν από κόσμο και οι καπνοκαλλιεργητές κάθε χρόνο και λιγοστεύουν.

KAR_8427

269
0

Ο αρωματικός Μπασμάς έχει μείνει σε λίγα χέρια, περισσότερο για να θυμίζει τις παλιές ένδοξες εποχές του καπνού στην περιοχή.

Η Ζουμπούλ Ζουλφιέ, στην περιοχή Άλμα Μύκης, είναι από τις γυναίκες που δεν το βάζει κάτω. Συνεχίζει ακάθεκτη την οικογενειακή παράδοση, με 8-10 στρέμματα Μπασμά κάθε χρόνο. Μ’ αυτά σπουδάζει τη κόρη της γιατρίνα, μ’ αυτά δίνει το δικό της παράδειγμα ζωής στην κοινωνία.

Στις περιόδους που η καλλιέργεια δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις, απασχολείται σαν καπνεργάτρια στη ΣΕΚΕ ή σε κάποια από τα τοπικά συσκευαστήρια φρούτων.

Η τιμητική διάκριση στα φετινά βραβεία Αγρότης της Χρονιάς, απονέμεται στην Ζουμπούλ Ζουλφιέ.



Βραβείο γυναικείας επιχειρηματικότητας στην αγροτική παραγωγή για την Αγγελική Γανίδου



Η δουλειά στο χωράφι δεν είναι εύκολη για κανέναν, οι κίνδυνοι όμως σε μια εργασία χωρίς ωράριο ενίοτε είναι μεγαλύτεροι για μια γυναίκα.

Αυτό δεν εμπόδισε ποτέ την Αγγελική Γαννίδου από τη Λεύκη Ξάνθης να δουλεύει στα κτήματα από μικρό παιδί. Ακόμα και σήμερα, παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, εργάζεται με μεγάλη όρεξη σε δύο εκμεταλλεύσεις. Τη δική της, που καλύπτει πάνω από 1.000 στρέμματα με εκτατικές καλλιέργειες, λίγα κηπευτικά και δέντρα, αλλά και του πατέρα της, στην οποία έμαθε από μικρή ηλικία τη δουλειά.


Προσεγγίζει με μενταλιτέ μάνατζερ την αγροτική δουλειά. Κυνηγάει τα προγράμματα, επενδύει σε εξοπλισμό και σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές και δεν αφήνει καμία ευκαιρία στρεμματικής επέκτασης της εκμετάλλευσης της να πάει χαμένη.

Μάλιστα, εκτός από τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, την εγκατάσταση φωτοβολταΐκών και συστήματος στάγδην άρδευσης, δρομολογεί για τους επόμενους μήνες την είσοδο στο κομμάτι της μεταποίησης.

Το ταμπεραμέντο και η στρατηγική σκέψη της Αγγελικής Γανίδου δείχνουν το δρόμο για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην αγροτική παραγωγή.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή






Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία