BACK TO
TOP
Γνώμες

Καλά, τώρα σωθήκαμε!

Καιρό τώρα η Agrenda ασκεί έντονη κριτική στους φέροντες την πολιτική ευθύνη για τη χάραξη µιας νέας πολιτικής για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς.

panagos_2_11

Γιάννης Πανάγος

9
2

Οι ατυχείς επιλογές της τελευταίας 8ετίας, η αναποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση του προβληµατικού έστω θεσµικού πλαισίου, παρατείναν την αβεβαιότητα, µεγάλωσαν τη δυσπιστία του αγροτικού κόσµου για τον συνεργατισµό και οδήγησαν στην απαξίωση και το πλιάτσικο των περιουσιακών στοιχείων των οργανώσεων. Σήµερα οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας βρίσκονται στο χειρότερο σηµείων της τελευταίας 50ετίας.   

Η κριτική, πάντως, δεν είναι τόσο για την καθυστέρηση στη διαµόρφωση του νέου νοµικού πλαισίου. Είναι για την επίµονη άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εκτιµήσει µε ρεαλισµό την κατάσταση, να ξεκινήσει τις αναζητήσεις επί του θέµατος από µηδενική βάση και να συγκροτήσει µια αξιόπιστη οµάδα εργασίας, που θα καταλήξει σε µια πραγµατικά ρηξικέλευθη πρόταση µε ευρύ χρονικό ορίζοντα.

Από την πρώτη στιγµή υπήρχε ο φόβος, ότι οι όποιες προσπάθειες ανασυγκρότησης του χώρου θα κολλούσαν στα µικρά και µεγάλα συµφέροντα που εκφράζουν την επιθυµία η κατάσταση να παραµείνει ως έχει. Οι εκτός συνεταιρισµών (αγρότες και επιχειρηµατίες) για να παίζουν χωρίς αντίπαλο και οι εντός αυτών για να µη χάσουν τις καρέκλες τους. Το τελευταίο αφορά περισσότερο τα υπηρεσιακά στελέχη και λιγότερο τις αιρετές διοικήσεις.

Είναι πολλοί αυτοί που επιδιώκουν ένα νόµο στα µέτρα τους. Ένα νόµο στο µπόι τους. Ένα νόµο που να µην τους χαλάει τη ζαχαρένια. ∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι ιδέες για έναν τέτοιο νόµο είναι σε θέση να συνεισφέρουν µόνο εκείνοι που φέρουν ευθύνη για τη σηµερινή παρακµή. Μόνο εκείνοι που οδήγησαν τις οργανώσεις τους στη χρεοκοπία. Προκαλούν εποµένως αλγεινή εντύπωση, οι επιλογές συµβούλων µε τέτοιου είδους περγαµηνές. Ειδικά όταν έχει καταστεί σαφές στην πολιτική ηγεσία πως οι αποφάσεις θα είναι κρίσιµες για την πορεία της αγροτικής οικονοµίας και καθοριστικές για τις τύχες του αγροτικού κόσµου.

*Εκδότης-Διευθυντής εφημερίδα Agrenda 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

31-10-2019 18:50neosagrotis

Γιατί σώνει και καλά πρέπει οι αγρότες να περιμένουν λύση στην οικονομική-επιχειρηματικη τους οργάνωση από τους πολίτικους? Οι πολίτικοι απέδειξαν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος των συν/σμων για κομματικά οφέλη. Θα πρέπει επιτελούς οι αγρότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπάρχουν πολλές μορφές νομικών προσώπων για να διαλέξουν κάποια προκείμενου να δραστηριοποιηθουν. Όσο για τα κίνητρα που έχουν οι συν/σμοι υπάρχουν τρόποι να δοθούν και στις άλλες μορφές νομικών προσώπων αν πράγματι οι αγρότες δραστηριοποιηθουν μαζικά μέσα από τέτοιες μορφές.

Απάντηση

30-10-2019 13:16asavas

Μετά τον χειρισμό της υπόθεσης του Κιάτου από τον υπουργό πιστεύει κανείς ότι η πολιτική ηγεσία έχει το σχέδιο και την πολιτική βούληση για το ξεκαθάρισμα της ανομίας στους συνεταιρισμούς και την απεμπλοκή τους από τα συμφέροντα;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία