BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι αλλαγές επιβραδυντής

Tο παγκόσµιο ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί κατακόρυφα, από το σχεδόν 4% στα τέλη 2017, στο µισό αυτού του ρυθµού ανάπτυξης στα τελευταία τρίµηνα. Η κάµψη αυτή των δύο τελευταίων ετών, έχει έρθει ως µεγάλη έκπληξη.

URI_DADUSH_4

Γιούρι Ντάντους

18
0

Η ραγδαία ανάπτυξη του 2016-/2017 ήταν ευρεία αλλά πέθανε νωρίς. Τα προϊόντα του µεταποιητικού κλάδου επιβραδύνθηκαν πολύ περισσότερο από ό,τι οι υπηρεσίες. Οι επενδύσεις επιβραδύνθηκαν ακόµη και όταν η κατανάλωση παρέµεινε σταθερή. Και το παγκόσµιο εµπόριο έχει υποχωρήσει σηµαντικά, από την ανάπτυξη του κατά 6% το 2017, σε µηδενική το περασµένο έτος. Η επιβράδυνση παγκοσµίως λαµβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον µε προστατευτικά βήµατα που ξεκίνησαν στην Ουάσιγκτον και ακολούθησαν από όλο τον κόσµο [...].

Σε έρευνες, τα στελέχη των επιχειρήσεων τονίζουν τις εµπορικές εντάσεις και την αβεβαιότητα την οποία προκαλούν αυτές, ως την µεγαλύτερη ανησυχία [...].

Πολλοί αρχικά είχαν εφησυχάσει για τις επιδράσεις των δασµών, από τη στιγµή που αφορούσαν µόνο σε ένα µικρό κοµµάτι του εµπορίου, και η επίδραση του στο ΑΕΠ θεωρούνταν µικρές. Αλλά οι υπολογισµοί ήταν λάθος. Οι δασµοί επηρέασαν συγκεκριµένους κλάδους σε µεγάλο βαθµό, και οι εµπορικές διαφωνίες µπορούν να µετατραπούν σε εµπορικούς πολέµους. Οι επενδυτές δυσκολεύονται να προβλέψουν που θα πέσει το τσεκούρι. Η αιτία της επιβράδυνσης δεν είναι οι δασµοί, αλλά ο φόβος της αλλαγής καθεστώτος. Σε αυτή την περίπτωση, η αλλαγή καθεστώτος είναι η µετάβαση του εµπορικού συστήµατος βασισµένου σε κανόνες και η αντικατάσταση του από την πάλη για εξουσία. [...].

Το αν θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος ή όχι εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τους Ευρωπαίους. Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ να επιδεικνύουν το σύστηµα που βασίζεται σε κανόνες; Θα υιοθετήσει το σύστηµα η Κίνα και θα συµµορφωθεί πιο στενά µε τους µεγαλύτερους εµπορικούς της εταίρους; είναι πρόθυµοι οι Ευρωπαίοι να απελευθερώσουν την γεωργική αγορά τους, να µειώσουν τους υψηλούς τους δασµούς, όπως εκείνους σε αυτοκίνητα και υφάσµατα και είναι πρόθυµη η Γερµανία να ξοδέψει περισσότερα; [...]

∆ιακυβεύονται πολλά που πιστεύω ότι µπορούν να βρεθούν συµβιβασµοί, επιτρέποντας το εµπορικό σύστηµα βασισµένο σε κανόνες, να επιβιώσει. Αλλά πολλά πρέπει να αλλάξουν για να συµβεί αυτό, και δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει η πολιτική βούληση. Η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί διότι οι επενδυτές έχουν λάβει γνώση.

*Ακαδημαϊκού στο Bruegel

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία