BACK TO
TOP
Γνώμες

Γεωπολιτική Κομισιόν

Η αλλαγή του θεσµικού κύκλου της ΕΕ στα τέλη 2019 ήρθε µε έναν όχι συνηθισµένο τύπο ρητορικής.

Stefan-Lehne

Στέφαν Λίνε

12
0

Η νέα πρόεδρος της Κοµισιόν, Ursula von der Leyen, µίλησε για την καθιέρωση µιας «γεωπολιτικής Κοµισιόν». Τόσο εκείνη όσο και ο νέος επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, επέµειναν ότι η Ένωση πρέπει τώρα να «µάθει να χρησιµοποιεί τη γλώσσα της δύναµης». Οµοίως, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα εξαφανιστεί γεωπολιτικά εάν δεν ξεκινήσει να δρα σαν µια στρατηγική δύναµη.

Η νέα γλώσσα της δύναµης, της στρατηγικής και της γεωπολιτικής, ακούγεται στα αυτιά πολλών Ευρωπαίων διότι έρχεται σε αντίθεση µε τη µακροχρόνια κατανόηση της ΕΕ, της θέσης της στον κόσµο. Ξεκινώντας µε τους Γάλλους πολιτικούς Jean Monnet και Robert Schuman, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σχεδιάστηκε για να ξεπεράσει την κληρονοµιά της εξουσίας της πολιτικής που έφερε πόλεµοστην Ευρώπη. Στόχος ήταν να αντικαταστήσουν την κληρονοµιά µε ένα νέο concept ασφάλειας βασισµένο στην αλληλεξάρτηση και στην κοινή κυριαρχία σε κοινούς θεσµούς. Αυτό το concept ήταν επιτυχηµένο για αρκετές δεκαετίες χάρη µόνο σε ένα συγκεκριµένο γεωπολιτικό πλαίσιο. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αναπτύχθηκε σε ένα διεθνές σύστηµα κυριαρχούµενο από τις ΗΠΑ, το οποίο ήταν και ο  προστάτης της ∆υτικής Ευρώπης από τη µεγάλη απειλή, τη Σοβιετική Ένωση.[...]

Η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας δεν άλλαξε θεµελιωδώς την κατάσταση, καθώς η αµερικανική θέση παρέµεινε κυρίαρχη. Οι ηγέτες της ΕΕ τώρα θεωρούν τους εαυτούς τους κύριους εταίρους της Ουάσιγκτον, στην οικοδόµηση µιας φιλελεύθερης παγκόσµιας τάξης βασισµένη στη δηµοκρατία και στην οικονοµία της αγοράς. Ήλπιζαν ότι οι διαφωνίες και οι προκλήσεις θα επιλυόταν όλο και περισσότερο στο πλαίσιο των περιφερειακών και παγκόσµιων θεσµών. […].Οι Ευρωπαίοι υπέθεσαν ότι η άρση των εµποδίων στις δυνάµεις της αγοράς, σε συνδυασµό µε τους κανόνες που συµφωνήθηκαν σε πολυµερές επίπεδο, θα διασφάλιζαν θετικό αποτέλεσµα για όλους. Στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, τα ευρωπαϊκά κράτη ακολούθησαν κατά κύριο λόγο τις ΗΠΑ. Ανέθεσαν µε χαρά στην Ουάσιγκτον το έργο του να αποµακρύνει τα εναποµείναντα εµπόδιο στην φιλελεύθερη τάξη µειώνοντας παράλληλα τις στρατιωτικές δαπάνες και απολαµβάνοντας την ειρήνη.

 

*Μελετητή στο Carnegie Europe στις Βρυξέλλες

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία