BACK TO
TOP
Γνώμες

Βγάζει φύρα το πρασίνισμα

Επιτάχυνση και διεύρυνση των ανακατατάξεων στον αγροτικό χώρο και µάλιστα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω συγκέντρωσης της καλλιεργήσιµης γης, επιφέρουν οι τελευταίες αλλαγές στο θεσµικό πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αρχής γενοµένης από το νέο πρασίνισµα και τα λεγόµενα eco-schemes (οικοσχήµατα).

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

388
0

Αυτό το οποίο προκύπτει µε σαφήνεια, µεταξύ άλλων, είναι ότι, ειδικά στις µονοετείς καλλιέργειες, υπάρχει πρόβληµα.
Η δραµατική µείωση των άµεσων ενισχύσεων σε συνδυασµό µε τη γραφειοκρατία που προϋποθέτει η διεκδίκησή τους σε πολλές περιπτώσεις (αιρεσιµότητα, αγροπεριβαλλοντικά κ.α.), κάνει τους παραγωγούς όχι µόνο να παραιτούνται των όποιων δικαιωµάτων αλλά και να εγκαταλείπουν οριστικά καλλιέργειες και εκµεταλλεύσεις.

Το που θα βγει αυτό και τι έκταση θα λάβει τελικά η εγκατάλειψη, κανείς δεν το ξέρει. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι πάντα εύκολο, την καλλιεργητική διαδικασία την οποία υποστήριζε µέχρι σήµερα ένας µικροϊδιοκτήτης αγρότης, να τη συνεχίσει µε το ίδιο ενδιαφέρον ένα µεγαλύτερο σχήµα. Ειδικά στα µικρά νησιά και σε αποµακρυσµένες (µειονεκτικές) περιοχές, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύµα εγκατάλειψης, το εύρος του οποίου δεν είναι εύκολο να εκτιµηθεί.

Αρκεί να αναφερθεί ότι µε βάση τα στατιστικά στοιχεία που συλλέγουν αυτές τις µέρες οι αρµόδιες αρχές, τουλάχιστον το 50% των δηλωµένων στο ΟΣ∆Ε εκτάσεων έχει µείνει από φέτος εκτός της διεκδίκησης ειδικών ενισχύσεων (τύπου πρασινίσµατος), που µπορούν να εξασφαλισθούν µόνο µέσω των eco-schemes. Αυτό σηµαίνει ότι οι αγρότες που παραιτήθηκαν ήδη ενός µέρους της ενίσχυσης ή και συνολικά κάποιων δικαιωµάτων, µπορεί να φθάνουν και τα 2/3. Σηµειωτέον ότι οι δηλώσεις που υποβάλλονται από τους συστηµατικούς και οργανωµένους παραγωγούς αφορούν µεγάλες ή και πολύ µεγάλες εκµεταλλεύσεις. 

Αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει ευρέως κατανοητό τόσο από τις αρχές χάραξης πολιτικής όσο και από τους ίδιους τους παραγωγούς, είναι ότι, από τη µια οι κατευθυντήριες της νέας ΚΑΠ και από την άλλη οι κλιµατικές συνθήκες (βλέπε Θεσσαλία) διαµορφώνουν ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον για επιχειρηµατική δράση στην αγροτική παραγωγή, µε ανάλογες συνέπειες σε οικονοµικό και κοινωνικό επίπεδο. Σίγουρα, οι νέες συνθήκες υπαγορεύουν έναν νέο σχεδιασµό αναφορικά µε το µοντέλο γεωργίας που θα κληθεί να εφαρµόσει η χώρα µας, έναν σχεδιασµό ο οποίος, όσο νωρίτερα γίνει τόσο καλύτερα θα είναι για όλους.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία