BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Ρακιντζής και φιλόσοφος

«Στην Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’50 υπήρχαν 167 εγγεγραµµένοι ποτοποιοί. Κάθε ποτοποιείο ήταν κι ένα µικρό µεζεδοπωλείο, µε τον µεζετζή να τηγανίζει σαρδέλες, πιπεριές και να προσφέρει τα ούζα µε ελιές, τοµάτες, αγγούρια. Εγώ από µικρός στον κόσµο των µεγάλων, πουλούσα ούζο ποτήρι-ποτήρι, γύρω στα 70 κιλά την ηµέρα! Κι όταν µεγάλωσα λίγο, µε το ποδήλατο έκανα διανοµή νταµιτζάνες στα σπίτια των πελατών! Κείνη την εποχή, λίγο µετά τον πόλεµο, φτώχεια µεγάλη και το χύµα ούζο ήταν η µοναδική χαρά του κοσµάκη».

mpampatzimopou_os

Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος

11
0

Τα λόγια του ίδιου του Ανέστη Μπαµπατζιµόπουλου, σε µια από τις τελευταίες του διηγήσεις, είναι χαρακτηριστικά της θεώρησής του για τη ζωή. Την παραµονή των Χριστουγέννων, έφυγε, στα 78 του χρόνια, έχοντας καταφέρει πολλά, µάλλον τα περισσότερα απ’ αυτά για τα οποία αγωνίστηκε.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, µε καταγωγή από τη Σηλυµβρία της Κωσταντινούπολης και µε αναφορές σε οικογένεια κρασάδων και ρακιντζήδων, µε ιδιόκτητα, εκεί, αµπέλια, κρασοµάγαζα και αποστακτήρια. Βέβαια, δεν γνώρισε καλά - καλά ούτε τον πατέρα του, ούτε τον παππού του, καθώς και οι δύο έφυγαν πολύ νωρίς από τη ζωή του. Τα παραµύθια και οι αφηγήσεις της γιαγιάς του, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του και τη διαµόρφωση της κοσµοθεωρίας του. Το ίδιο και η µητέρα του, Θεοδώρα, που κράτησε το ποτοποιείο στο Βαρδάρη, έχοντας για βοηθό, παιδί του δηµοτικού, τότε, το γιό της, Ανέστη, δηµιουργό, αργότερα, της ξακουστής επιχείρησης Μπαµπατζίµ.

Όπως αναφέρεται σε κάποιο από τα βιογραφικά του, στη Θεσσαλονίκη, την πόλη της φτώχιας και συνάµα του πλούτου µα κυρίως την πόλη της αρχοντιάς ανδρώθηκε ο Ανέστης και στάθηκε δίπλα σε γίγαντες του επαγγέλµατος και οικογένειες όπως η οικογένεια Μπουτάρη, Κατσαρού, Τσάνταλη, Καργόπουλου, Λάγια, Μπίλια και πολλές άλλες άξιες…

Η υπευθυνότητα και η προσήλωση στην εργασία ήταν η βασική προϋπόθεση. Καθώς οι συνθήκες άλλαζαν σιγά – σιγά εµφανίστηκαν και τα πρώτα βήµατα του εκσυγχρονισµού. Η ιδέα της τυποποίησης και της εµφιάλωσης καθώς και η σφραγίδα και η υπογραφή του κάθε δηµιουργού ήταν το πρωταρχικό µέληµα. Γνώσεις, εµπειρία και µηχανήµατα και πάντα η σκέψη ότι κάθε µέρα πρέπει να βελτιώνεται η θέση της επιχείρησης έγιναν αυτοσκοπός. Η παραγωγή προϊόντων ακολούθησε τις συνήθειες της εποχής· ούζο, µπράντυ και λικέρ. ∆ειλά – δειλά όµως άρχισε να φαίνεται και ένα ενδιαφέρον για το κρασί. Το όνειρο υπήρχε και ώριµος πλέον ο Ανέστης αποφασίζει να το θεµελιώσει.

Το 1971, σε ιδιόκτητη έκταση εγκαθιστά τον πρώτο δοκιµαστικό αµπελώνα στην περιοχή Όσσα, στην περιοχή του Λαγκαδά, στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου σε υψόµετρο 620 µέτρων και σε απόσταση µόλις 32 χιλιοµέτρων από τη Θεσσαλονίκη. ∆οκιµάζονται η αντοχή, η υποµονή, οι γνώσεις του καλλιεργητή. Και φυσικά, το έδαφος, το κλίµα, η επιλογή των ποικιλιών. Η ίδια η πραγµατικότητα έδειξε ότι το εγχείρηµα πέτυχε. 

 
Βιογραφικό

Ο Ανέστης Μπαµπατζιµόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη µε το ξέσπασµα του πολέµου, το 1940. Άφησε την τελευταία του πνοή παραµονή Χριστουγέννων 2018. Τέλειωσε το 4ο Γυµνάσιο Αρρένων το 1958, χωρίς να ακολουθήσει περαιτέρω σπουδές. Κάποια συγγράµµατα και µεταφράσεις γαλλικών και γερµανικών πραγµατειών και οινολογικών ερευνών τον βοήθησαν πολύ στην πορεία του ως οινοποιού - αποσταγµατοποιού. Παντρεύτηκε το 1968 την Αγγελική Στεφανή, µε την οποία απέκτησαν ένα γιο, το Χρήστο Μπαµπατζιµόπουλο. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία