BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Καλλιεργεί τη σύμπνοια

Στην περίπτωση του Νίκου Γραµµατικάκη και της ΚΑΣΕΛΛ αποτυπώνεται ένα µοντέλο συνεργατισµού, όπως θα ‘πρεπε να είναι.

grammatikakis_nikos

Νίκος Γραμματικάκης

21
0

Οκτώ µικροί σχετικά πρωτοβάθµιοι συνεταιρισµοί της Λακωνίας, µε ενδιαφέρουσα ωστόσο διαδροµή στο ελαιόλαδο, ένωσαν τις δυνάµεις τους σε µια Ανώνυµη Εταιρεία, όπως είναι η ΚΑΣΕΛΛ, προκειµένου να δηµιουργήσουν µια υποδοµή τυποποίησης, µια καλή ετικέτα (branding) και ένα αξιόλογο διαπραγµατευτικό µέγεθος για διείσδυση στις διεθνείς αγορές.

Απ’ όποια πλευρά και να το δει κανείς, το εγχείρηµα έχει βάση. Στο πρόσωπο µάλιστα του Νίκου Γραµµατικάκη, ενός γνήσιου τέκνου της λακωνικής γης, µε ξεκάθαρη αναφορά  στην καλλιέργεια της ελιάς και στην παραγωγή του ελαιολάδου, βρέθηκε ο εµπνευστής και καθοδηγητής αυτής της προσπάθειας. Παρ’ όλα αυτά και στη συγκεκριµένη περίπτωση, τίποτα δεν ήταν εύκολο. Λίγο οι προσωπικοί ανταγωνισµοί και οι µαταιοδοξίες σε έναν µικρό τόπο, όπου όλοι γνωρίζονται µεταξύ τους, λίγο οι διαφορές και διαφωνίες ανάµεσα στα χωριά που απαρτίζουν τους πρωτοβάθµιους της ΚΑΣΕΛΛ και λίγο η έλλειψη ρευστότητας που κατατρέχει τα τελευταία χρόνια τις επιχειρηµατικές πρωτοβουλίες, όσο βάσιµες και αν είναι, το εγχείρηµα του Νίκου Γραµµατικάκη χρειάσθηκε να περάσει κι αυτό... από σαράντα κύµατα.

Ενδεχοµένως να είχε µείνει στου δρόµου τα µισά, αν δεν το έπαιρνε τόσο... πατριωτικά, ο Νίκος Γραµµατικάκης. Ίσως να φυλλορροούσε προ πολλού, αν δεν ηγούνταν αυτής της προσπάθειας, ένας συνεταιριστής µε γνήσια λαϊκή ψυχή που χαίρει ιδιαίτερης εκτίµησης από τους συντοπίτες του, στη Συκιά, απ’ όπου κατάγεται αλλά και σ’ όλα τα χωριά της περιοχής, όπως είναι ο Νίκος. Σηµειωτέον ότι στην ΚΑΣΕΛΛ (Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισµών Επιδαύδρου Λιµηράς Λακωνίας) συµµετέχουν σήµερα 8 συνεταιρισµοί, που προέρχονται αντίστοιχα από 8 χωριά και συγκεκριµένα τα Τάλαντα, Νόµια, Ζάρακας, Συκιά, Μεταµόρφωση, Μολάοι, Αγγελώνας και Ασωπός. Αποχώρησε πριν από χρόνια και στις αρχές του εγχειρήµατος, µόνο ο συνεταιρισµός Παπαδιάνικων, ο οποίος έχει επιλέξει τη δική του αυτόνοµη πορεία και οµολογουµένως δεν τα έχει πάει και άσχηµα.

Να αναφερθεί εδώ ότι η ευρύτερη περιοχή στην οποία απευθύνεται η ΚΑΣΕΛΛ περιλαµβάνει περί τους 3.000 καλλιεργητές που παράγουν περί τους 8.000 τόνους ελαιολάδου. Εξ αυτών, το ελαιόλαδο που παράγεται από τους συνεταρισµούς της ΚΑΣΕΛΛ, υπολογίζεται στους 5.400 τόνους, εκ των οποίων βαίνουν προς τυποποίηση στις εγκαταστάσεις της Κοινοπραξίας,  λιγότεροι από χίλιους τόνους και συγκεκριµένα περί τους 800.000 τόνους. Το πρώτο που λείπει, είναι η χρηµατοδότηση για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας. Το δεύτερο βέβαια, είναι... η σύµπνοια.

 
Βιογραφικό

Ο Νίκος Γραµµατικάκης γεννήθηκε στη Συκιά Λακωνίας το 1962, είναι παντρεµένος µε τη Μαρία και έχει µια κόρη 21 ετών. Εργατικός, ντόµπρος και βαθιά συνεταιριστής, ηγείται της ΚΑΣΕΛΛ από την αρχή του εγχειρήµατος και έχει αποδείξει σε κρίσιµες καµπές για την πορεία της οργάνωσης ότι η πίστη στη συνεταιριστική ιδέα αργά ή γρήγορα δικαιώνεται. Όνειρό του, τα προϊόντα της ΚΑΣΕΛΛ και δη το ελαιόλαδο µε το όνοµα ΦΙΛΑΙΟΣ να γίνουν ξακουστά διεθνώς και να απηχούν τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ και την  γνησιότητα που εγγυώνται η σκληροτράχηλη περιοχή από την οποία προέρχονται και η αυθεντικότητα των ανθρώπων που ιδρώνουν γι’ αυτόν τον τόπο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία