BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Αυθεντία χωρίς οπαδούς

∆ουλεύει σαν το µυρµήγκι, εντατικά, υποµονετικά και µε όραµα, στον τοµέα του βαµβακιού. Ο ∆ρ Μωχάµεντ Νταράουσε είναι επιστήµονας και χρόνια ερευνητής και αν µη τι άλλο ξέρει καλά τι σηµαίνει µελετώ µια καλλιέργεια και δίνω αποτελέσµατα που να την καθιστούν βιώσιµη για τον παραγωγό, αλλά και οικονοµικά προσοδοφόρα για την ελληνική οικονοµία.

moxamed-daraouse

Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε

648
4

Το πρόβληµα είναι ότι δεν τον ακούνε πολλοί. Τόσα χρόνια επιµένει ότι το σηµερινό σύστηµα παραγωγής και προώθησης του βαµβακιού στις διεθνείς αγορές είναι «διαστρεβλωµένο» και «θνησιγενές», αλλά ακόµα βρίσκει πόρτες κλειστές. Σε αφήνει να καταλάβεις ότι, από τη µία πλευρά είναι οι παραγωγοί που βλέπουν το χτες της καλλιέργειας και προσαρµόζονται αργά στις ανάγκες του σήµερα.

Από την άλλη βρίσκονται οι εκκοκκιστές που δεν θέλουν και να ξεβολευτούν από τον τρόπο που έχουν µάθει να δουλεύουν. Ωστόσο ο προϊστάµενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόµησης και Τυποποίησης Βάµβακος, το οποίο εντάχθηκε το 2014 στο οργανόγραµµα του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, θεωρεί αναγκαία τη ριζική αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, στο πλαίσιο µιας νέας στρατηγικής που θα πρέπει να εφαρµόσει η Ελλάδα. Αν δεν θέλει να χάσει ένα αγροτικό προϊόν µε παγκόσµια ζήτηση, που µπορεί να στηρίξει ουσιαστικά την οικονοµική της ανάπτυξη. Παλιότερα, όπως ο ίδιος λέει, υπήρχε η Οργάνωση Βάµβακος που στήριζε ουσιαστικά την καλλιέργεια, αλλά αργότερα το θέµα «ξεχείλωσε», ενώ σήµερα δεν υπάρχει ούτε καν ένας επίσηµος φορέας. Αυτό δε, που φοβάται ο ερευνητής είναι ότι µόνοι τους οι παραγωγοί και οι εκκοκκιστές δεν θα τα καταφέρουν.

Το ζητούµενο ωστόσο για τον έµπειρο καθηγητή είναι ότι τα πράγµατα δεν µοιάζουν ευοίωνα. Πρότασή του να γίνουν άµεσες προσαρµογές στον τρόπο τιµολόγησης του βαµβακιού, µε βάση την ποιότητα όχι του σύσπορου πλέον, αλλά του εκκοκκισµένου. Έτσι η αγορά θα µπορεί να ανταµείβει τις καλές προσπάθειες στην καλλιέργεια, µε καλύτερη τιµή παραγωγού. Μάλιστα, είναι γεγονός ότι σε καµία άλλη χώρα δεν γίνεται συζήτηση και αποτίµηση της ποιότητας του βαµβακιού µε βάση το σύσπορο. Πρόκειται για µια τακτική παρωχηµένη. Βέβαια, η πράξη δείχνει ότι δεν µπορούµε να «µετράµε» κάθε φορτίο ή κάθε παραγωγό για την ποιότητα του προϊόντος που παραδίδει. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να αρχίζαµε µε τις Οµάδες Παραγωγών, συστήνει ο καταξιωµένος καθηγητής. Και στην πορεία, θα µπορούσε να γίνει και µια δειγµατοληπτική καταγραφή ανά καλλιεργητή, ώστε κάθε µπάλα εκκοκκισµένου να παίρνει την τιµή που γράφει η ποιότητά της.

Κανείς δεν αµφισβητεί ότι ο ∆ρ. Μωχάµεντ Νταράουσε είναι αυθεντία στο βαµβάκι. Ούτε οι σπουδαστές που σπεύδουν να τον συµβουλευτούν, ούτε οι νεώτεροι ερευνητές που βαδίζουν στα χνάρια που αυτός τους δίδαξε, αλλά ούτε η ∆ιεπαγγελµατική Βάµβακος που τον έχει στο πλευρό της. Τα τελευταία χρόνια µέχρι και ο υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης, φαίνεται πως αναγνώρισε στο πρόσωπο του πεδίο δράσης!


Βιογραφικό

Ο ∆ρ Μωχάµεντ Νταράουσε είναι προϊστάµενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόµησης και Τυποποίησης Βάµβακος, µε παράλληλα καθήκοντα προϊσταµένου των Εργαστηρίων Βάµβακος Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Είναι χρόνια ερευνητής, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στον Οργανισµό Βάµβακος, που έγινε αργότερα υποτµήµα του ΕΘΙΑΓΕ, από όπου και πέρασε στον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα. Είναι παντρεµένος και έχει δυο κόρες και ένα γιο.

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

23-02-2019 21:25KOSMAS KELESIDIS

... γειά σου Μοχάμεντ ... Εγώ γνωρίζω τι τραβάς τόοοσα χρόνια, αλλά σε μια Χώρα σαν την Ελλάδα, ουτε σ' αυτούς που υπηρετείς δεν αναγνωρίζεσαι ...

Απάντηση

20-02-2019 12:48ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΤΑΡΑΟΥΣΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ "ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ" ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ .ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΘΟΡΥΒΑ ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΠΩΣ ΕΥΣΤΟΧΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΑΣ.Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ,ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ.

Απάντηση

20-02-2019 12:47ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΤΑΡΑΟΥΣΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ "ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ" ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ .ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΘΟΡΥΒΑ ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΠΩΣ ΕΥΣΤΟΧΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΑΣ.Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ,ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ.

Απάντηση

19-02-2019 17:51Βυζαντινόπουλος Σπύρος

Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο της εφημερίδας. Γνωρίζω πάνω από 20 χρόνια τον κ. Νταράουσε, εκτιμώ το ερευνητικό και επιστημονικό του έργο. Οι προτάσεις του για το βαμβάκι είναι μοναδικές και τεκμηριωμένες και η υλοποίησής τους θα αναβαθμίσει την ποιότητα του παραγόμενου βαμβακιού στη χώρα μας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία