BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Ο τραπεζίτης των φτωχών

«Σοκαρίστηκα όταν ανακάλυψα ότι µια γυναίκα σε χωριό στο Μπαγκλαντές δανείστηκε λιγότερο από ένα δολάριο από τον τοκογλύφο υπό τον όρο ότι αυτός θα είχε το αποκλειστικό δικαίωµα να αγοράσει ό,τι εκείνη παράγει στην τιµή που εκείνος αποφασίζει. Όταν η λίστα µου ολοκληρώθηκε είχε 42 ονόµατα που είχαν δανειστεί συνολικά 27 αµερικανικά δολάρια. Έδωσα 27 δολάρια από την τσέπη µου για να απαλλάξω τα θύµατα (…) Αυτό έχω προσπαθήσει να κάνω από τότε».

50_Muhammad_Yunus

Μοχάμεντ Γιουνούς

136
0

Τα παραπάνω είχε µοιραστεί στην οµιλία παραλαβής του Νόµπελ Ειρήνης το 2006 από κοινού µε την Τράπεζα Graamen, ο Muhammad Yunus που πριν λίγες µέρες αναγορεύτηκε επίτιµος διδάκτωρ στο Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών του ΕΚΠΑ και παρακάθισε σε γεύµα µε τη διοίκηση της Eurobank. Θεωρείται ο εµπνευστής των µικροπιστώσεων ως ανθρώπινο δικαίωµα και αποτελεσµατικός τρόπος εξόδου από τη φτώχεια µέσω µικρών δανείων µε ευνοϊκούς όρους για κατηγορίες επαγγελµατιών και πολιτών που αντιµετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε χρηµατοδότηση.

Η φτώχεια αποτελεί απειλή για την ειρήνη είχε σηµειώσει το 2006, εξηγώντας ότι ενεπλάκη µε το θέµα όταν το 1974 δυσκολευόταν να διδάσκει εκλεπτυσµένες οικονοµικές θεωρίες µε την πείνα παντού γύρω του στο Μπαγκλαντές. Αφού όλες του οι προσπάθειες να πείσει τράπεζες να δανείσουν χρήµατα στους φτωχούς απέτυχαν, καθώς δεν τους θεωρούσαν ικανούς να αποπληρώσουν το χρέος, προσφέρθηκε να µπει εγγυητής για τα δάνειά τους. Τότε ήταν που αποφάσισε να δηµιουργήσει µια ξεχωριστή τράπεζα για τους φτωχούς και το 1983 το πέτυχε. Της έδωσε το όνοµα Grameen ή Τράπεζα του Χωριού.

Ο καπιταλισµός, σύµφωνα µε τον ίδιο, πήγε στραβά επειδή ξεκίνησε µε τη λάθος υπόθεση ότι οι άνθρωποι εµφορούνται µόνο από προσωπικό συµφέρον. Κατά τη γνώµη του, το οικονοµικό σύστηµα ξέχασε το στοιχείο της ανιδιοτέλειας, και αν η τελευταία ληφθεί υπόψη, θα έχουµε δύο είδη επιχειρείν: το ένα που αποσκοπεί στη δηµιουργία κέρδους και το άλλο που λύνει προβλήµατα. Μέσα από έναν ευρύτερο ορισµό του επιχειρηµατία µπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας του καπιταλισµού ριζικά, υποστηρίζει ο ίδιος.

Το κίνηµα των µικροπιστώσεων, προορισµένο να αλλάξει τη ζωή εκατοµµυρίων ανθρώπων στον αναπτυσσόµενο κόσµο έχει δεχθεί και κριτική για το κατά πόσο καταφέρνει τελικά να οδηγήσει στην έξοδο από τη φτώχεια και ο Μ. Yunus φάνηκε εµµέσως να το αναγνωρίζει όταν είπε από την Ελλάδα: «Τα επιτεύγµατα του µικροδανεισµού είναι πολλά αλλά πρέπει να εστιάσουµε όχι στο πόσους φτωχούς ανθρώπους καταφέραµε να προσεγγίσουµε αλλά προπάντων σε εκείνους που δεν έχουµε µπορέσει ακόµη να απευθυνθούµε. Ο αριθµός παραµένει συγκλονιστικά µεγάλος».

 

Βιογραφικό

Γεννηµένος το 1940 στο Μπαγκλαντές, σπούδασε στο Πανεπιστήµιο της Dhaka και σε εκείνο του Vanderbilt όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα Οικονοµικά το 1969. ∆ίδαξε οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο Middle Tennessee. Με την επιστροφή του στο Μπαγκλαντές διηύθυνε το Τµήµα Οικονοµικών του Πανεπιστηµίου του Chittagong. Ήταν επικεφαλής της τράπεζας Graamen, την οποία ίδρυσε, το διάστηµα 1983-2011. Από το 1993 έως το 1995 υπήρξε µέλος του ∆ιεθνούς Συµβουλευτικού Γκρουπ για το Τέταρτο Παγκόσµιο Συνέδριo για τις Γυναίκες, µε σύσταση του Γ. Γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία