BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

O Adam Smith των αγρών

Αν ψάχνει κάποιος τον άνθρωπο που πρέπει να ευχαριστήσει ή τον τρόπο που διαµορφώνουν εθνικές κυβερνήσεις και παγκόσµιοι φορείς τις πολιτικές επιδοτήσεων στο αγροτικό εµπόριο και σε επίπεδο εκµεταλλεύσεων, ένα είναι το πρόσωπο στο οποίο θα καταλήξει. Στον Tim Josling, τον αγροοικονοµολόγο που επινόησε το «Ισοδύναµο Επιδότησης του Παραγωγού», ή αλλιώς τον «χρυσού κανόνα υπολογισµού των ενισχύσεων» που δείχνει πόσο παραπάνω ή λιγότερο αγροτικό εισόδηµα, παράγει κάθε αγροτική πολιτική.

tim-josling

Τιμ Τζόσλινγκ

9
0
 

Πόσο σηµαντική είναι αυτή η µέθοδος; Ήταν τo κλειδί για να καταλήξουν οι χώρες στη Γενική Συµφωνία για τους ∆ασµούς και το Εµπόριο το 1994, αποτέλεσε τη βάση για να προχωρήσει απρόσκοπτα το εµπόριο µέσω του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου (WTO), είναι η µέθοδος που ο ΟΟΣΑ χρησιµοποιεί στην ετήσια εποπτεία πολιτικών για τη γεωργία και εργαλείο χάραξης στρατηγικών, αποτελεί εργαλείο που χρησιµοποιούν οι επιστήµονες παγκοσµίως για τις αγροοικονοµικές µελέτες .

Εξού και ο φόρος τιµής που θα αποτίσει στις 15-17 Απριλίου το Πανπιεστήµιο Warwick στο έργο του επίτιµου καθηγητή Αγροτικής Οικονοµίας του Stanford που έφυγε από τη ζωή τον περασµένο Νοέµβριο, αλλά ίσως να «κρύβεται» πίσω από κάθε σηµαντική απόφαση για τις επιδοτήσεις από τη δεκαετία του 1990 και µετά.

Οι φίλοι του γεννηµένου στο Λονδίνο οικονοµολόγου, µιλάνε πάντως για µία «κινητή εγκυκλοπαίδεια» και έναν άνθρωπο από αυτούς που «είχαν όλες τις απαντήσεις». Ο Walter P. Falcon, πρ. διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας στη ∆ιατροφή, που ήταν εκείνος που του είχε προτείνει να δουλέψει εκεί θυµάται: «Συνηθίζαµε αστειευόµενοι – αλλά το εννοούσαµε  – να λέµε ότι αν κάποιος ήθελε δέκα σελίδες πολύ καλής ανάλυσης πάνω σε οποιοδήποτε οικονοµικό ζήτηµα άµεσα, το καλύτερο θα ήταν να τη ζητήσει από τον Tim».

Ο Stefan Tangermann από το Πανεπιστήµιο του Göttingen, επί 40 χρόνια συνεργάτης του σε 50 δηµοσιεύσεις και δύο βιβλία αναφέρει πως «µπορούσε κάποιος να συζητά τις πιο απίθανες ιδέες µαζί του και να τις αναπτύσσει σε πρακτικές υποθέσεις και προτάσεις», ενώ ο Pearson σχολίασε ότι «Από το 1980, οι Josling και Tangermann θεωρούνταν οι κορυφαίοι στο επάγγελµα σε ό,τι αφορά το να εξηγήσουν την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και όσα αυτή συνεπάγεται».

«Θεατρίνος» στους καθηµερινούς του τρόπους καθώς αγαπούσε τον Σαίξπηρ, µε χιούµορ, αισιόδοξος και µε πολλή αγάπη για τα αθλήµατα και ειδικά το µπέισµπολ, ο Tim Josling κάθε άλλο παρά ένας απρόσιτος επιστήµονας ήταν. Ωστόσο, αυτοί οι καθηµερινοί άνθρωποι είναι που αλλάζουν την οικονοµία, τον τρόπο που σκεφτόµαστε αλλά και που ζούµε γενικότερα. 


Βιογραφικό

O Tim Josling (1940-2018) µε καταγωγή από το Λονδίνο, µετέβη στο Stanford το 1978 για να διδάξει στο Ινστιτούτο για την Έρευνα στη ∆ιατροφή. Αφότου έκλεισε το 1996 συµµετείχε στο Ευρωπαϊκό Φόρουµ. Μεταξύ 1993 και 1996 ήταν διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Ινστιτούτο Freeman Spogli (FSI). Τελευταίο του σύγγραµµα το τρίτοµο «Εγχειρίδιο για τη ∆ιατροφή και τις Γεωργικές Πολιτικές ∆ιεθνώς». Το 2004 έγινε µέλος της Αµερικανικής Ένωσης για τα Αγροτικά Οικονοµικά. Με σπουδές σε Λονδίνο, Καναδά, ΗΠΑ - είχε διδάξει στο LSE και το Πανεπιστήµιο του Reading.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία