BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Λύσεις μέσα στο κύτταρο

∆εκαετίες τώρα προσπαθεί να αναδείξει τη σχέση της βιολογίας µε τη γεωπονία και την αναγνώριση αυτού από την κοινωνία, αλλά ακόµη περισσότερο από τους φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών.

dimitris-bouranis_2

Δημήτρης Μπουράνης

322
0

 «Λίγα από τα παιδιά διαβάζουν όπως πρέπει»,  έλεγε από το 2012 σε φοιτητές του ο ∆ηµήτρης Μπουράνης, καθηγητής Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών στο ΓΠΑ. Το πάθος του για τη βιολογία και τη φυσιολογία, τον έχει κάνει να ξεκλειδώνει στο µυαλό του την αιτία και την πορεία των όποιων προβληµάτων αντιµετωπίζουν οι οργανισµοί, κάτι που θέλει να εξηγήσει και να µεταδώσει, καθώς έτσι αυξάνεται η ακρίβεια και εξασφαλίζεται ορθότητα στην αξιολόγηση ενός γεωπονικού προβλήµατος. ∆εν µπορεί µε επιφανειακή γνώση να αντιµετωπίζονται τα προβλήµατα σε βάθος.

Καθώς πολλοί µαθητές που επιθυµούν να σπουδάσουν την επιστήµη της γεωπονίας, αλλά ακόµη και ήδη φοιτητές στα γεωπονικά πανεπιστήµια αγνοούν πως η βάση της επιστήµης αυτής είναι η βιολογία, ο ∆ηµήτρης Μπουράνης, σπεύδει πάντα να υπενθυµίζει πως «H βιολογία είναι δοµικό και λειτουργικό συστατικό της γεωπονίας και της επιτυχηµένης άσκησης της. Ο γεωπόνος διαχειρίζεται καλλιεργούµενα φυτά και ό,τι αφορά την καλλιέργεια τους, καθώς και αγροτικά ζώα και ό,τι αφορά την εκτροφή τους. Τόσο τα καλλιεργούµενα φυτά, όσο και τα αγροτικά ζώα έρχονται αντιµέτωπα µε µια µεγάλη ποικιλία οργανισµών, τόσο επιζήµιων όσο και επωφελών κατά την διάρκεια του κύκλου της ζωή τους. Εποµένως ο γεωπόνος οφείλει από τα πράγµατα, να γνωρίζει τη βιολογία των καλλιεργουµένων φυτών, των αγροτικών ζώων και των οργανισµών γεωργικής σηµασίας, συνακόλουθα και την ποικιλότητα τους».

Αν και έχει καθιερωθεί ο όρος «γεωπόνος» για τους επιστήµονες της φυτικής και της ζωικής παραγωγής, εντούτοις ο γεωπόνος είναι στην πραγµατικότητα βιολόγος-µηχανικός. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν ακόµη και παλιοί γεωπόνοι, που έχουν λάβει το ρόλο του εµπειρικού κηπουρού ή αγρότη. 

«Η βιολογία είναι δοµικό και λειτουργικό συστατικό της γεωπονίας και της επιτυχηµένης άσκησης της. Μπορεί λοιπόν κάποιος να ισχυριστεί ότι ο γεωπόνος υστερεί στη διδασκαλία της Βιολογίας έναντι άλλων; Αν ναι, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον ισχυρισµό».

Ο καθηγητής έχει καταφέρει µέσα στα χρόνια να φέρει εξελίξεις στον τοµέα µε την έρευνά του, µε τελευταίο πολλά υποσχόµενο θέµα ενασχόλησής του τα σκευάσµατα θρέψης που περιέχουν ελεύθερα αµινοξέα, τα οποία φαίνεται να µπορούν να φέρουν τεράστιες αλλαγές στη θρέψη των φυτών. Στα γενικότερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η φυσιολογία της θρέψης, η διαγνωστική της θρέψης, η φυσιολογία θρέψης υπό συνθήκες καταπόνησης (υποξία, παρουσία βαρέων µετάλλων) και η τροποποίηση της ριζόσφαιρας στα πλαίσια των εφαρµογών της θρέψης.

 

Βιογραφικό
Ο ∆ηµήτριος Μπουράνης αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιώς το 1976. Το 1981 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και ακολούθως αποφοίτησε από το Τµήµα Χηµικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου το 1986. Έπειτα ανακηρύχθηκε ∆ιδάκτορας Φυσιολογίας Φυτών από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Πλέον έχει το βαθµό του καθηγητή Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών, στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και προεδρεύει του Κέντρου Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους, έχοντας να επιδείξει πλούσιο ερευνητικό έργο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία