«Συγκεκριμένα, η παραγωγή έτοιμου προς κατανάλωση προϊόντος από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα σε μια κανονική χρονιά παραγωγής ανέρχεται σε περίπου 60.000 τον., με σχεδόν 2.000 τον. να προέρχονται από την περιοχή της Καλαμάτας, ενώ οι υπόλοιπες 58.000 τον. προέρχονται κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα» επισημαίνει η ΔΟΕΠΕΛ, ενώ υπενθυμίζει ότι το 1996 θεσπίστηκε η Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» που αφορά εμπορικό τύπο ο οποίος αναφέρεται σε ελιές της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που φύονται στην περιοχή του Νομού Μεσσηνίας και ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής (συνταγή).
«Έκτοτε, μέχρι σήμερα, ο εμπορικός αυτός τύπος δεν έχει ξεπεράσει σε ετήσια ποσότητα τους 500 τον. και είναι απορίας άξιο ο θόρυβος που δημιουργείται γύρω απ’ αυτό το θέμα», υποστηρίζει η οργάνωση, σημειώνοντας ότι «ο θόρυβος αυτός δεν αφορά στην πραγματικότητα, αλλά στην ιδεοληπτική προσέγγιση κάποιων που νομίζουν ότι, η πραγματική οικονομία και οι εξαγωγές της χώρας είναι αντικείμενο καφενειακής ενασχόλησης και στην αβελτηρία μιας δημόσιας διοίκησης που σήμερα γνωρίζει πολύ καλά το λάθος της και δεν εννοεί να το διορθώσει».
09-01-2018 19:59Γιωργος νικολοπουλος
Ειναι ντροπη να συνχαιουμε την ποικιλια καλαμον με την προσταυευομενη ονομασια καλαματα και να την παρουσιαζουμε ως ποικηλια. Η ποικιλια ονομαζετε καλαμον και η προστατευομενη ονομασια προελευσης καλαματα. Συνχεοντας το ονομασια ποπ με την ποικηλια ουσιαστικα κατατγιται το ποπ καλαματΑ και δινει την δηνατοτητα στους ξενους ιταλους ισπανους κλπ μα χρησημοποιουν το brand name kalamata. Αισχος να θελετε να κανετε δωρο το ονομα καλαματα στους ξενους.
Απάντηση