Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Με βεβαίωση λειτουργίας ένα Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα

Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται τροποποιητική απόφαση στο νόμο 4235/2014 για τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα, στην οποία θα καθορίζεται η έκδοση της Βεβαίωσης Τήρησης Απαιτήσεων Λειτουργίας Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος, που θα δίνει τη δυνατότητα σε ένα αγρόκτημα που τηρεί τις προϋποθέσεις, να λειτουργεί ως πολυλειτουργικό μέχρι την τελική του πιστοποίηση.

0
0

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη σχετική τροποποίηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία, λειτουργία και πιστοποίηση ενός «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος», ενώ ταυτόχρονα θα κατοχυρώνονται και θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες του θεσμικού πλαισίου τους, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ.

Με την τροποποιημένη ΚΥΑ που αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου, εισάγονται και κατοχυρώνονται τα εξής: Ανάπτυξη της διασύνδεσης των μελών, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών για θέματα πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, προβολή και προώθηση των υπηρεσιών των μελών του δικτύου στην εγχώρια και διεθνή αγορά, ενημέρωση για θέματα που αφορούν εξελίξεις σε θέματα πολυλειτουργικών αγροκτημάτων σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, οργάνωση εκδηλώσεων, εκπαίδευση και επιμόρφωση εργαζομένων και ιδιοκτητών αγροκτημάτων κατοχυρώνονται με τη νέα τροποποιητική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι πολυλειτουργικό αγρόκτημα, σύμφωνα με τον νόμο  4235/2014 είναι η αγροτική εκμετάλλευση, που διαθέτει, τουλάχιστον: καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνική μεταποίηση και λειτουργεί με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής.

Με δεδομένο ότι ένα Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα επιχειρεί μέσα από ένα πολυποίκιλο μείγμα δραστηριοτήτων, μπορεί να αναζητήσει χρηματοδότηση είτε μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για παράδειγμα δράσεις Συνεργασίας, Εκπαίδευσης, Μεταποίησης, Σχεδίων Βελτίωσης, προγράμματα Leader, είτε μέσω γενικότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Δικαίωμα δημιουργίας και λειτουργίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων έχουν όλοι όσοι βρίσκονται στα Μητρώα των Αγροτών και συντηρούν είτε ζωικό κεφάλαιο με αυτόχθονες φυλές ή καλλιεργούν τη γη με πιστοποιημένες ποικιλίες, τα οποία θα συμβάλλουν:

-στην ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας

-στην προαγωγή εναλλακτικών μορφών αγροτικής δραστηριότητας, και

-στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το παράβολο που καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν στον ΕΛΓΟ για το Σήμα ανέρχεται στα 300 για την τριετία, ενώ ήδη υπάρχει μια βάση 70-80 τέτοιων αγροκτημάτων που μπορούν να α υποβάλλουν αίτηση και να γίνουν «πολυλειτουργικά αγροκτήματα».

Η διαφορά των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων με τις απλές αγροτουριστικές μονάδες είναι ουσιώδης: τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα συνδέουν την πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση και την παροχή υπηρεσιών. Είναι κατά βάση οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν καλλιεργήσιμη έκταση ,φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και χώρο εστίασης ή παρέχουν δυνατότητες εκπαίδευσης και παρακολούθησης της διαδικασίας παραγωγής ή της οικοτεχνικής μεταποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έβγαλε από τον πάγο το σχετικό νόμο για τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα που είχε ψηφιστεί το 2014, με την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης το 2017.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία