BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει προσφυγή κατά της Deoleo

Στις 8 Νοεμβρίου 2018, το Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την περιφέρεια της Κολούμπια, δέχτηκε την πρόταση της ισπανικής εταιρείας Deoleo να απορρίψει σε βάρος της αγωγή για παραπλανητική εμπορική πρακτική.

deoleo_new

Πέτρος Γκόγκος

23
0

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά από την δημοσίευση της απόφασης ενός διακανονισμού αξίας 7 εκατ. δολαρίων για μια αγωγή κατά της Deoleo που χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2018, ο ενάγων της Ουάσιγκτον, Κέβιν Φάχεη,  για λογαριασμό της περιφέρειας της Κολούμπια, άνοιξε εκ νέου τον φάκελο της υπόθεσης, κατηγορώντας τον ισπανικό κολοσσό πως το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο της Bertoli, μιας ετικέτας της Deoleo, εξακολουθεί να μην είναι αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι, δηλαδή ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. 

Υπενθυμίζεται ότι ως μέρος του διακανονισμού του Μαρτίου του 2018, η Bertolli συμφώνησε να διασφαλίσει ότι το "Made in Italy" σήμαινε ακριβώς το να συσκευάζει το προϊόν της σε ένα γυάλινο πράσινο μπουκάλι και να εφαρμόζει αυστηρότερα πρωτόκολλα δοκιμών κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης.

Στη νέα προσφυγή, ο ενάγων επεδίωξε να αναβιώσει τους ισχυρισμούς ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Bertolli στην πραγματικότητα εξακολουθεί να μην είναι τέτοιο  κατά παράβαση του νόμου περί προστασίας των καταναλωτών, που καθιστά παράνομη την «άσκηση αθέμιτης ή παραπλανητικής εμπορικής πρακτικής, ανεξάρτητα από το εάν ένας καταναλωτής έχει ή όχι παραπλανηθεί, εξαπατηθεί ή υποστεί βλάβη, όπου οι παραπλανητικές πρακτικές περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι τα αγαθά ή οι υπηρεσίες έχουν ένα συγκεκριμένο πρότυπο, ποιότητα, βαθμό, στυλ ή μοντέλο, ενώ στην πραγματικότητα έχουν ένα άλλος».

Ο Φάχεη υποστήριξε τον ισχυρισμό του ότι το Bertolli χρησιμοποιεί παραπλανητικές πρακτικές σε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο που αγόρασε το 2018 αποκλειστικά βάσει μιας μελέτης του 2010 για την ποιότητα του ελαιόλαδου που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις.

Το δικαστήριο χαρακτήρισε «ανεπαρκή επί της ουσίας» τον ισχυρισμό αυτόν που στηρίζεται σε μια τόσο παλιά μελέτη και μεθοδολογία για την αξιολόγηση του ελαιολάδου, υποστηρίζοντας πως δεν συνιστούν μια έγκυρη υποστήριξη για τον ισχυρισμό κατά της Deoleo. Μάλιστα το δικαστήριο υποστήριξε πως ακόμα και η έρευνα του 2010 ήταν περιορισμένης κλίμακας και ταυτόχρονα δεν πληρούσε τις υποδείξεις του ΙΟC, ενώ άλλωστε σε αυτήν το τότε προϊόν της Bertolli, απέτυχε απλώς στην γευσιγνωστική δοκιμασία, αλλά κατατάχθηκε στην κατηγορία εξαιρετικά παρθένο.

Πηγή: oliveoiltimes.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία