Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Τη μεσογειακή διατροφή συστήνει η ελληνική προεδρεία

Την πεποίθηση ότι η Μεσογειακή Διατροφή αξίζει να προωθηθεί έχει η ελληνική προεδρεία, γι’ αυτό οι καλεσμένοι της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν ελληνικές γεύσεις και να μυηθούν στον μεσογειακό τρόπο ζωής.

Τον Οκτώβριο η πρεμιέρα της έκθεσης για τα προϊόντα της Μεσογείου

0
0

Από την Ισπανία ως το Ισραήλ

Ως γνωστόν, η Μεσογειακή δίαιτα είναι περισσότερο ένα ολοκληρωμένο σύστημα διατροφής, παρά μία «δίαιτα», με τη συνηθισμένη έννοια του όρου. Εδώ και χιλιετίες, οι πληθυσμοί που κατοικούσαν τα περίχωρα της Μεσογειακής λεκάνης, ανέπτυσσαν πληθώρα διατροφικών συνηθειών, οι οποίες σχετίζονταν με το επίπεδο μόρφωσής τους, τη διαίσθησή τους, το εμπόριο, τον πλούτο τους, αλλά και τα επιστημονικά επιτεύγματα. Αυτή ακριβώς η ποικιλότητα στα έθιμα και τις συνήθειες, ξεκινώντας από την Ιβηρική χερσόνησο ως τις ακτές της Β. Αφρικής, τη Μάλτα και το Ισραήλ κατέστησε δυνατόν να μιλάμε όχι μόνο για ένα, αλλά πολλά είδη μεσογειακής διατροφής.

Η ευρωπαϊκή μεσογειακή δίαιτα έχει παραμείνει σχετικά σταθερή στο χωροχρόνο. Ξεχωρίζει για την πλούσια κατανάλωση ελαιόλαδου και ελιών, φρούτων και λαχανικών, καθώς και για την κατανάλωση, σε μικρότερο βαθμό, γαλακτοκομικών, ψαριών και κρέατος. Τα γεύματα συνοδεύονται από συντηρητικές ποσότητες κρασιού το οποίο συχνά είναι σπιτικό.

Τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής διατροφής δεν ήταν ευρέως γνωστά σχεδόν μέχρι και το τέλος του 20ου αιώνα. Τη δεκαετία του ‘90 συστηματοποιήθηκε η ιατρική έρευνα γύρω από το ζήτημα και οι ειδικοί άρχισαν να συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με τη μείωση εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, καθώς επίσης και με την επέκταση του προσδόκιμου ζωής.

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Το Νοέμβριο του 2010, η UNESCO χαρακτήρισε τη Μεσογειακή Δίαιτα Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά των χωρών της Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας και του Μαρόκου. Η κίνηση ήρθε ως ένδειξη αναγνώρισης της σημασίας της Μεσογειακής Διατροφής στην ιστορία και τον πολιτισμό αυτών των χωρών, αλλά και ως αναγνώριση της συμβολής της στην παγκόσμια διατροφική κοινότητα. Το 2013 ακολούθησαν η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Κροατία.

Ιστορία 4.000 χρόνων

Με τροφές πλούσιες σε χρώματα και γεύσεις που προσφέρουν πλούσια θρεπτικά συστατικά και λιγότερα λιπαρά, η ελληνική μεσογειακή δίαιτα αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές μορφές διατροφής παγκοσμίως. Οι δε πρώτες επιστημονικές έρευνες που μελέτησαν τη Μεσογειακή δίαιτα (τέλη δεκαετίας ’40, αρχές ’50), εστίασαν στην κρητική διατροφή.

Αναγνωρισμένη ποιότητα

Η ελληνική γη προσφέρει ποικιλία προϊόντων εκλεκτής ποιότητας. Το ελαιόλαδο, οι ελιές, το τυρί, το κρασί, αλλά και προϊόντα όπως η μαστίχα και ο κρόκος, είναι λίγα μόνο από τα προϊόντα που έχουν κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση και αποτελούν πλέον αγαθά Προστατευμένης Προέλευσης. Πρόκειται επίσης για προϊόντα που έχουν κερδίσει διεθνείς διακρίσεις για τις ξεχωριστές τους ιδιότητες ή για την ανώτερη ποιότητά τους. Το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας είναι το ελαιόλαδο, τo 75% του οποίου είναι έξτρα παρθένο, που θεωρείται η καλύτερη ποιότητα.  

Ελληνικό τραπέζι: ένας τρόπος ζωής

Στους Βίους Παράλληλους, ο Πλούταρχος αναφέρει ότι οι «άνδρες δεν προσκαλούνται να φάνε και να πιούνε, αλλά να φάνε και να πιούνε μαζί». Το ελληνικό τραπέζι, δεν είναι τόσο τα φαγητά του όσο ένας τρόπος ζωής. Είναι η συσσωρευμένη πείρα και εμπειρία που αποκτήθηκε με το χρόνο και πέρασε από γενιά σε γενιά. Είναι η ευρηματικότητα στην αξιοποίηση ό,τι μικρού και ταπεινού δίνει η γη και η θάλασσα. Αλλά περισσότερο και από αυτό, είναι η κοινωνική διάσταση και η ανθρώπινη επαφή που καλλιεργείται μέσα από το να «καθίσουμε στο τραπέζι όλοι μαζί».

5 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε

·  Στα αρχαία ελληνικά, η λέξη δίαιτα σήμαινε το να ακολουθεί κανείς ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής

· Μέσω της μεσογειακής δίαιτας, μειώνεται κατά 30% ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

· Η μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά. Πολλές κοινωνίες, ακόμα και στον αναπτυγμένο κόσμο, υστερούν κατά πολύ στην πρόσληψη αυτού του σημαντικού για τη υγεία συστατικού.

· Οι κάτοικοι της Κρήτης είναι μεταξύ των μακροβιότερων στον κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Ικαριώτες. Έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν τα 90, από το μέσο κάτοικο των ΗΠΑ.

· Το πρώτο βιβλίο μαγειρικής εμφανίζεται ήδη από το 330 π.Χ. Συγγραφέας του ήταν ο Αρχέστρατος από τις Συρακούσες, ο οποίος τόνιζε ότι η διατροφή ενός λαού είναι δείγμα του πολιτισμού του.

ΠΗΓΗ: gr2014.eu

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία