BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Προς Ρωσία κοιτούν οι Ιταλοί για 1,1 εκατ. τόνους σκληρού Τουρκίας

Τα τελευταία 24ωρα στην Ιταλία και ιδίως στο πολυσύχναστο λιμάνι του Μπάρι, οι ιταλικές αρχές διενεργούν αυστηρούς ελέγχους σε φορτωμένα καράβια, αλλά και σε άδεια αναζητώντας τα σιλό στα οποία κατευθύνθηκε το φορτίο τους. Αρχές Νοεμβρίου, ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα ανακοίνωσε ένα εντατικό πλάνο ελέγχων σε εισαγώμενα σιτηρά, που αφορά τόσο τις ποιοτικές προδιαγραφές όσο και τις προελεύσεις των εμπορευμάτων.

grain-export

Πέτρος Γκόγκος

1663
1

Προς Ρωσία κοιτούν οι Ιταλοί για 1,1 εκατ. τόνους σκληρού Τουρκίας που έριξαν τις τιμές

Η φετινή έκπληξη της Τουρκίας στη διεθνή αγορά σκληρού σίτου αιωρείται με χρωματισμό «σκανδάλου» στον ιταλικό Τύπο.

 Με την γειτονική Ιταλία να έχει εισάγει πάνω από 1 εκατ. τόνους σκληρού και μαλακού σίτου τους τελευταίους μήνες και βασικό εφοδιαστή στην περίπτωση του σκληρού την Τουρκία, οι ισορροπίες στο κατά παράδοση συμπαγές διεθνές εμπόριο σιτηρών έχουν ανατραπεί. Ο άλλοτε ρυθμιστής τιμών Καναδάς έχει παραγκωνιστεί και πλέον πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τις εξηγήσεις που έδωσαν τον Αύγουστο οι κυρίαρχοι εμπορικοί οίκοι σιτηρών της Ιταλίας. Δεν μπορεί παρά οι έλεγχοι που ξεκίνησε το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας να συνδέονται με την Τουρκία, όσο αρκετοί αφήνουν αιχμές για ρωσικό παράγοντα.

Η φημολογία των ημερών, θέλει λοιπόν την Τουρκία να παραλαμβάνει ρωσικά σκληρά σιτάρια και στη συνέχεια να προχωρά σε επανεξαγωγή. Φυσικά κάτι τέτοιο δύσκολα προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα, μιας και είναι γνωστό πως η Ρωσία καταπιάνεται κυρίως με την καλλιέργεια μαλακού σίτου. Φυσικά τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει.

Φυσικά όλα αυτά, έχουν περιπλέξει τον τρόπο με τον οποίο οι αναλυτές υπολογίζουν τον όγκο της παγκόσμιας ζήτησης καθώς και της προσφοράς, με τον σιτοβολώνα της Βόρειας Αμερικής να μετρά απώλειες άνω των 1 εκατ. τόνων σε εξαγωγές, που κέρδισε η «ρωσοτουρκική». Με άλλα λόγια, η παγκόσμια αγορά, από εκεί που ήταν ελλειμματική, βρέθηκε ξαφνικά με ένα πλεόνασμα 1 εκατ. τόνων που θα προσμετρήσει στο δεύτερο μισό της τρέχουσας εμπορικής περιόδου, όσο παράλληλα οι σπορές στα ανατολικά της Ελλάδας αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα και κερδίζουν το ενδιαφέρον των αγορών.

 Στις αρχές Αυγούστου η Τουρκία ανακοίνωσε και επίσημα πως θα ξεκινήσει τις εξαγωγές σκληρού σίτου και καλαμποκιού, επικαλούμενη υπεραφθονία στην εσωτερική της αγορά, έπειτα από μια πλούσια σοδειά, στην περίπτωση του σιταριού, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Φυσικά, όσο ευνοϊκές κι αν ήταν οι συνθήκες την άνοιξη, δεν δικαιολογείται εύκολα ένα πλεόνασμα κοντά στους 1,2 εκατ. τόνους. Μέχρι και το 2022 η χώρα δεν έστελνε προς εξαγωγή περισσότερους από 200.000 τόνους σκληρού σίτου και άρα το ισοζύγιο δείχνει επιπλέον 1 εκατ. τόνους που «χόρτασαν» την ευρωπαϊκή ζήτηση, ισορρόπησαν το κενό των αποθεμάτων και υποχρέωσαν τον Καναδά να αναζητήσει αγοραστές στην Ιαπωνία.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία