BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ζωηρεύει η ζήτηση για ελαιόλαδο με τιμές 7,50 ως 8,20 ευρώ

Ρυθµό φαίνεται ότι βρίσκει η εγχώρια αλλά και ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου καθώς συνεχίζεται η συγκοµιδή ελιάς στα βασικά παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου, όσο η διόρθωση των προηγούµενων εβδοµάδων επιβραδύνεται µιας και τα νέα επίπεδα τιµών ενεργοποίησαν τη ζήτηση.

22-35_46

Πέτρος Γκόγκος

1387
5

Ζωηρεύει η ζήτηση για ελαιόλαδο μετά τη διόρθωση σε τιμές 7,50 ως 8,20 ευρώ

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, πλην της Λακωνίας, οι τιµές έχουν χάσει τα 8 ευρώ, έπειτα από µια µάλλον προαναγγελθείσα πτώση, µιας και από τις αρχές Οκτωβρίου αρκετές µεγάλες εταιρείες σε Ιταλία και Ισπανία αποφάσισαν να σηκώσουν χειρόφρενο και να σταµατήσουν το ανοδικό κυνήγι των τιµών, έπειτα από κόκκινες γραµµές που επέβαλαν µεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Στο µεταξύ, η πίεση της συγκοµιδής ήρθε να διευκολύνει τον σχεδιασµό συγκράτησης των τιµών, µε τη νέα ισορροπία που φαίνεται να έχει διαµορφωθεί, να δείχνει πως το εύρος για τα πολύ ποιοτικά, φρέσκα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της Ελλάδας, µε επίκεντρο τον λακωνικό ελαιώνα, να κρατιούνται πάνω από τα 8 ευρώ. Άνθρωποι της αγοράς που διατυπώνουν την εκτίµηση αυτή τοποθετούν τη βάση στα 8,05 µε ταβάνι τα 8,50 – 8,60 ευρώ το κιλό και ορίζοντα µέχρι το πρώτο δίµηνο του 2024. Από τον Φεβρουάριο και έπειτα, οι καιρικές συνθήκες κατά βάση στην Ισπανία θα είναι αυτές που θα διαµορφώσουν τις νέες τιµές. Ήδη η Ανδαλουσία είχε αρκετές βροχές που αφενός διόρθωσαν κάπως την εικόνα της φετινής παραγωγής, αφετέρου δείχνουν να λειτουργούν ευεργετικά για τα ταλαιπωρηµένα έπειτα από µια διετία ελαιόδεντρα.

Σε κάθε περίπτωση το έλλειµµα της παραγωγής παραµένει. Μπορεί η ζήτηση να έβαλε τα δικά της όρια, ωστόσο η συνθήκη στη σφαίρα της προσφοράς εξακολουθεί να επιτρέπει τιµές σε επίπεδα που καθιστούν ενδιαφέρουσα την ελαιοκαλλιέργεια. Ειδικά στο κοµµάτι των ποιοτικών έξτρα παρθένων που αποτελεί και τη βασική αδυναµία της νέας ελαιοκοµικής περιόδου, αυτό το έλλειµµα αποτυπώνεται πιο ξεκάθαρα στην εξέλιξη των τιµών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του εµπορικού κέντρου του Μπάρι, όπου έπειτα από συνεχόµενες εβδοµάδες διόρθωσης υπήρξε µια ανοδική προσαρµογή των τιµών για τα έξτρα παρθένα κάτω των τεσσάρων γραµµών. Συγκεκριµένα οι τιµές που ανακοινώθηκαν την περασµένη εβδοµάδα γράφουν κέρδη 30 λεπτών το κιλό στην κάτω πλευρά του εύρους, που από τα 7,90 ανέβηκε στα 8,20 ευρώ το κιλό µε υψηλά στα 8,50 ευρώ.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

28-11-2023 21:30Ζωή

Η τιμή του ελαιολάδου δυστυχώς διαμορφώνεται από την παραγωγή κυρίως της Ισπανίας. Ωστόσο, έχετε σκεφτεί εσείς που ΔΕΝ είστε ελαιοκαλλιεργητές το κόστος του κιλού ελαιολάδου? Ακόμη εσείς οι ελαιοπαραγωγοί, έχετε υπολογίσει το κόστος ενός κιλού ελαιολάδου? Τα μεροκάματα την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί από τα 25€ στα 50€ ακόμη, τα λιπάσματα, το πετρέλαιο, έχουν μεγάλη αύξηση, επίσης οι υπηρεσίες του ελαιοτριβείου κ.ά.. Επομένως πώς είναι δυνατόν η τιμή πώλησης του ελαιολάδου να μην αυξηθεί αναλόγως. Αν δεν πωλείται σε τιμές που να αποφέρουν κέρδη στον αγρότη τότε σε λίγα χρόνια η χώρα μας δεν θα παράγει ελαιόλαδο αφού και οι εναπομείναντες παραγωγοί θα τα παρατήσουν.

Απάντηση

27-11-2023 09:05Α

Ο έμπορος, όταν κάποια στιγμή θα στρώσει η Ισπανία δεν θα δείνει πάνω από 2,5 ευρώ το κιλό και αν θέλεις να το μαζέψεις, αυτό θα είναι πρόβλημά σου. Τα πάντα καθορίζονται από την αγορά και τα 6 ευρώ είναι ένα όνειρο, που δεν το βλέπουν τα μεγάλα ψάρια, αλλά η μαρίδα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

27-11-2023 08:36Γιωργος

Ειπαμε τα 9 & 10 ευρω η τιμη στο λαδι ηταν φουσκα.μια υγιης τιμη να μεινει δια παντος ειναι τα 5.5-6 ευρω.εγω προσωπικα φετος ειχα πολυ λιγο λαδι οπως και πολλοι αλλοι παραγωγοι και θα αναγκαστω να αγορασω.θα πεσει η τιμη στα 6 ευρω και εκει πρεπει να μεινει για ΠΑΝΤΑ ωστε να ειμαστε ολοι ικανοποιημενοι και εμεις οι παραγωγοι απο την πλευρα μας αλλα και οι καταναλωτες.με 150 ευρω τον τενεκε ο καθενας δισταζει να αγορασει ή θα αγορασει μειωμενη ποσοτητα.οποτε βρισκομαστε στον ιδιο παρανομαστη.ενω με 6 ευρω υπαρχει και ενδιαφερον και αυξημενη καταναλωση.σε καμια ομως περιπτωση δεν θα ξαναφτασει το λαδι 3.5 & 4 ευρω που ειχε πριν και ο παραγωγος "εμπαινε" μεσα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία