BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Φτιάχνει κλίμα στη ζώνη γάλακτος με πρόβειο στο 1,74 ευρώ το κιλό η Γαλάτιστα

Κρίσιµα είναι τα επόµενα 24ωρα στη διελκυστίνδα για τη διαµόρφωση των τιµών στο αιγοπρόβειο γάλα ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου, µε τις διαπραγµατεύσεις παραγωγών και τυροκόµων να φαίνεται πως έχουν περάσει στο στάδιο των τελευταίων ωδίνων πριν τη γέννα.

20-37_01_2

Λεωνίδας Λιάμης

3296
32
Το κλίµα παραµένει έκρυθµο, µε τους γαλατάδες να εξακολουθούν να πιέζουν για µείωση των τιµών, «κραδαίνοντας» και το επιχείρηµα ότι «τα σούπερ µάρκετ ζητούν φθηνό τυρί, γιατί έχει πέσει η κατανάλωση» και τους κτηνοτρόφους να αντιτάσσουν πως γάλα δεν υπάρχει και πως οι τιµές που προτείνει η βιοµηχανία καθιστούν µη βιώσιµες τις εκµεταλλεύσεις.

Η κίνηση της Χώτος να κόψει 1,70 ευρώ το κιλό για το πρόβειο και 1,05 ευρώ το κιλό για το γίδινο, για τα τιµολόγια Νοεµβρίου, δεν προκάλεσε, τουλάχιστον έως και την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ, το «ντόµινο» νέων παρόµοιων συµφωνιών, που προσδοκούσαν οι κτηνοτρόφοι.

Μεγάλοι «παίκτες» του τυροκοµικού τοµέα φέρονται να έχουν ρίξει στο τραπέζι τιµή για το πρόβειο στα 1,45 µέχρι και 1,48 ευρώ το κιλό και για το γίδινο κάτω από το 1 ευρώ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των παραγωγών, οι οποίοι ζητούν έστω τις περσινές τιµές, αν όχι να λάβουν και µια µικρή αύξηση, κάτω από το όριο του πληθωρισµού.

Στη µάχη που δίνουν, απροσδόκητα, ίσως, έχουν «συµµάχους» πολλούς µικροµεσαίους τυροκόµους, οι οποίοι, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα, για το Νοέµβριο πλήρωσαν το πρόβειο σε ένα εύρος τιµών µεταξύ 1,60 και 1,65 ευρώ το κιλό και είναι πρόθυµοι να συνεχίσουν µε ίδιες τιµές σε όλη τη νέα γαλακτική περίοδο. Όπως λένε, πέραν του ότι θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να πάρει την αξία του προϊόντος που παράγει, εάν πέσουν οι τιµές θα υποχωρήσουν και οι τιµές των τυριών και πολλοί τυροκόµοι θα χάσουν µεγάλα ποσά, καθώς έχουν παράξει µε ακριβή πρώτη ύλη. Υπάρχουν, πάντως και πληροφορίες ότι τις τελευταίες ηµέρες µεγάλη γαλακτοβιοµηχανία της χώρας πλήρωσε για τη νέα γαλακτική περίοδο, για µια ποσότητα γύρω στους 250 τόνους πρόβειο, 1,74 ευρώ το κιλό, σε δύο µεγάλα κοπάδια που ανήκουν σε µέλη του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Γαλάτιστας. Τη συµφωνία επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής τονίζοντας ότι «παρά τις πιέσεις που ασκούνται κρατήσαµε την τιµή Αυγούστου που ήταν στα 1,68 ευρώ το κιλό στο πρόβειο και θα παλέψουµε για πάνω από 1,70 ίσως και 1,75 ευρώ το κιλό στο πρόβειο και από 1,05 έως 1,10 στο γίδινο».

Αίτηµα παραγωγών για 1,80 ευρώ στο πρόβειο, πανω απο 1,10 γίδινο

Ψηλά βάζει τον πήχη της διεκδίκησης και ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, µε τον πρόεδρό του, ∆ηµήτρη Στραζέµη, να σηµειώνει πως «ζητάµε 1,80 ευρώ στο πρόβειο και πάνω από 1,10 ευρώ στο γίδινο», ενώ και το µέλος του ΣΕΚ, Σάκης Λουκµακιάς από τη Ξάνθη θεωρεί ως ρεαλιστική «µια αύξηση 5-6 λεπτά το κιλό, σε σχέση µε πέρυσι, καθώς έχουν κλείσει 10.000 εκτροφές τον τελευταίο χρόνο και χάσαµε 100.000 ζώα από τις πληµµύρες και τις πυρκαγιές σε Θεσσαλία και Έβρο». Για το θέµα των τιµών υπήρξε συνάντηση κτηνοτρόφων και στη Λάρισα, το περασµένο Σάββατο, µε τους παρισταµένους να βάζουν ως έσχατη γραµµή άµυνας το 1,60 ευρώ το κιλό και γύρω στο 1 ευρώ για το γίδινο, καθώς το κόστος παραγωγής δεν επιτρέπει άλλη υποχώρηση.

Σχόλια (32)
Προσθήκη σχολίου

20-12-2023 11:35Product

Φίλε νεοδημοκρατη πρώτων αυτά που γράφεις και ο τρόπος που τα γράφεις κάνει τους πραγματικούς νεοδημοκρατες να ντρέπονται. Δεύτερον το αν έπεσες εσύ σε άτομα που σε κορόιδεψαν στην επαγγελματική σου δραστηριότητα επίσης είναι δικό σου θέμα και ας προσεχές. Το τι θα κάνεις με αυτούς δεν ενδιαφέρει ούτε αυτούς που διαβάζουμε τα σχόλια ούτε αυτούς που σε κορόιδεψαν και στα εφαγαν και επίσης πίστεψε με ότι αυτοί ηδη έχουν βρει κάποια άλλη άκρη και αυτή τη στιγμή πίνουν στην υγεία του κοροιδου που κατάφεραν και του τα έφαγαν. το ακόμα καλύτερο που είμαι επίσης σίγουρος ότι δεν πρόκειται να γίνει είναι ότι δεν θα τους πάρεις έστω ένα ευρώ πίσω γιατί επίσης είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις ούτε μια απόδειξη. Τρίτον το τι θα γίνει με το γάλα είναι συγκυρία πραγμάτων η οποία κανένας δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί. Το σίγουρο είναι ότι η αλυσίδα χρειάζεται όλους τους κρίκους για να λειτουργήσει σωστά (αγρότες, κτηνοτρόφους, τυροκομους) αν κάποιος κρίκος σπάσει όλοι έχουν πρόβλημα μαζί κι εσύ που το παίζεις καμποσος. Γι αυτό επειδή κανένας δεν ξέρει αύριο τι τον ξημερώνει κάτσε πιες τη σοκολάτα σου, μέτρα τα προϊόντα στις αποθήκες σου και παρακαλά να υπάρχει μια υγιείς ισορροπία σε όλα αυτά για να μην σε πάρει η μπάλα κι εσένα και σε βλέπω στο τέλος να τρως εσύ ο ίδιος τα προϊόντα από τις αποθήκες σου. Με όλο το σεβασμό πάντα.

Απάντηση

19-12-2023 14:48Greco

Τα νταούλια τα βαράνε πλέον οι κτηνοτρόφοι.Πέρασε ο καιρός που οι τυροκόμοι το παίζανε βαρύ πεπόνι και τους έδιωχναν με τις κλωτσιές..Τώρα θα παρακαλάνε για πρώτη ύλη και δε θα βρίσκουν!Και που να τη βρουν άλλωστε όταν τόσα χρόνια δεν έδιναν δεκάρα τσακιστή αν οι "συνεργάτες τους οι κτηνοτρόφοι" τα έφερναν βόλτα με χίλιες δυο δυσκολίες!!!

Απάντηση

16-12-2023 21:26Προεδρος

Οι κτηνοτρόφοι θα κάνουν μυνησεις που εσύ βρίζεις χυδαία αφού πρώτος άρχισες να σχολιάζεις και συνεχίζεις λέγοντας ότι τους πηδάω καταλαβες φίλε? εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι τι πρόβλημα έχεις μαζί τους

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-12-2023 21:22Lampros

Ποιον βρίζουν έναν τυχαίο με το ψευδώνυμο νεοδημοκρατης? Τι μηνύσεις θα κάνεις έχεις γράψει σχόλιο με το όνομα σού? Το πραγματικό? Ένα ψευδώνυμο έχεις όπως και πολλοί άλλοι εδώ μέσα και όχι μόνο οπότε άσε τις απειλές

Απάντηση

16-12-2023 21:18Pavlos

Εσύ φίλε βρίζεις χυδαία έναν ολόκληρο κλάδο που σε έχει πειράξει φίλε τι πρέπει να γίνει εσύ δεν θες μήνυση?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-12-2023 14:33Νεοδημοκράτης

Με όσους έμπορος και τυροκόμους μίλησα όλοι μου λένε ότι οι τιμές στο γάλα θα πέσουν σταδιακά και η ζήτηση θα καλυφθεί με εισαγωγές. Μόνο η κοπριές θα σας μείνουν στο τέλος μπαταχτσήδες κτηνοτρόφοι. Θα γελάει και το παρδαλό κατσίκι με την πάρτη σας.

Απάντηση

16-12-2023 14:29Νεοδημοκράτης

Συνεχίστε να βρίζετε χυδαία και έτσι θα έχω περισσότερα στοιχεία για τις μηνύσεις που θα γίνουν. Θα δουλεύετε για να με πληρώνετε αποζημίωση. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει ενημερωθεί όπως και ο δικηγόρος μου. Σε λίγο που θα παρακαλάτε να μην κάνω μήνυση να δω τότε πόσο ψευτόμαγκες είστε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-12-2023 14:19Νεοδημοκράτης

Όσο για αυτούς που βρίζουν χυδαία τα μηνύματα τους τα έχω στείλει στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Όταν θα τους πάρουν τηλέφωνο για τα περαιτέρω και σκάσουν και αποζημίωση θα συνέλθουν. Βρίστε κι άλλο να έχω περισσότερα στοιχεία για το δικαστήριο!! χαχαχαχα Θα σας πάρω και τα σώβρακα εμπρός βρίστε κι άλλο να έχω περισσότερα στοιχεία για τα δικαστήρια.

Απάντηση

16-12-2023 14:12Νεοδημοκράτης

Οι μπαταχτσήδες κτηνοτρόφοι βρίζουν και σκούζουν ποιος ξέρει σε πόσους θα χρωστάνε και αυτοί. Ακόμα δεν είδατε τίποτα. Οι έμποροι και τα τυροκομία πιέζουν για χαμηλότερες τιμές δεν τα γνωρίζετε; Το παίζετε μάγκες; Θα δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος.

Απάντηση

16-12-2023 14:08Νεοδημοκράτης

Όσο και να βρίζετε όσο και να σκούζετε σας τον χώνω βαθιά. Οι ζωοτροφές θα ανέβουν μέσα στο χειμώνα εγώ τα έχω σε αποθήκη εσείς παρακαλάτε να σας δώσω όχι εγώ. Και ναι θα προβώ σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από κάτι μπαταχτσήδες κτηνοτρόφους που δεν πληρώνουν. Και εσείς που σκούζετε μπαταχτσήδες είστε για αυτό νευριάζετε. Μωρέ θα φάτε πούτσ@ νεοδημοκρατική που ούτε την φαντάζεστε. Το γάλα θα πέσει κανένας δεν θα πληρώνει εσαεί αυτές τις τιμές στο γάλα και τότε να δούμε ποιος θα γελάει εγώ λεφτά έχω. Εσείς τρέχετε μες στα χιόνια και στο κρύο να ταίζετε και να αρμέγετε εγώ πίνω το καφεδάκι μου και χτυπάει το τηλέφωνο και παρακαλάνε για ζωοτροφές. Τέτοια κλάψα από κτηνοτρόφους που δεν λέγεται. Αλλά στα γράφω στα @ρχίδια μου πουλάω μόνο μετρητής και δέχομαι επιταγή το πολύ μέχρι δύο μηνών και με τιμές χαμηλές δεν πουλάω. Το γάλα σύντομα θα αρχίσει να μειώνετε μιλάω με εμπόρους και τυροκόμους και ξέρω. Μόνο η κοπριές θα σας μείνουν στο τέλος. Έρχετε η νεοδημοκρατική πούτσ@.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία