BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Λιγότερο το καλαμπόκι, ρεκόρ φυτεύσεων στη σόγια

Σε ώθηση κατά 4,89% στις τιµές των προθεσµιακών συµβολαίων του Ιουλίου για το καλαµπόκι στην αγορά του Σικάγο οδήγησαν οι προβλέψεις για µειωµένες φέτος κατά 2% φυτεύσεις του προϊόντος (355,6 εκατ. στρέµµατα) από τα περσινά επίπεδα, µε βάση τα τελευταία στοιχεία του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA).

Λιγότερο το καλαμπόκι, ρεκόρ φυτεύσεων στη σόγια

3
0
Τα περσινά επίπεδα ρεκόρ στην παραγωγή που οδήγησαν στην κατρακύλα των τιµών ευθύνονται κυρίως για τη µείωση των φυτεύσεων για το καλαµπόκι, όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές. Επιπλέον, οι πρόσφατες καταστροφές στις αποδόσεις λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων αναµένεται να είναι µεγαλύτερες τόσο για το καλαµπόκι όσο και για τη σόγια, αφήνοντας περιθώριο για ακόµα µεγαλύτερη άνοδο τιµών

Μάλιστα, το USDA εν µια νυκτί µε έκθεσή του µείωσε κατά 3 µονάδες στο 68% το ποσοστό του εγχώριου καλαµποκιού, το οποίο είναι σε «καλή ή εξαιρετική» κατάσταση. Η υποβάθµιση της ποιότητας για το προϊόν ήταν κατά 1 µονάδα µεγαλύτερη από ότι ανέµεναν οι επενδυτές, µεγαλώνοντας το χάσµα της σοδειάς του 2015 από αυτήν του 2014 την ίδια περίοδο, όπου το 75% ήταν σε καλή η εξαιρετική κατάσταση
«Αυτή τη στιγµή, οι επενδυτές αναρωτιούνται αν το καλαµπόκι θα καταφέρει φέτος να πιάσει καλές αποδόσεις», αναφέρει ο αναλυτής Μάικ Ζουζόλο της επενδυτικής εταιρίας Global Commodity Analytics. Ουσιαστικά τόσο το καλαµπόκι όσο και η σόγια έχουν να αντιµετωπίσουν ως αποτέλεσµα των βροχοπτώσεων σοβαρές προσβολές εντόµων: στο Μίσιγκαν, το USDA καταγράφει ότι  «ο υγρός καιρός και ο αέρας στα νότια σε συνδυασµό µε τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους τυφώνες έχουν προκαλέσει εξαιρετική υγρασία στα χωράφια, όπου αποτελούν εστίες εντόµων». Αξιωµατούχοι του USDA σηµειώνουν µεταξύ άλλων: «οι παρατεταµένες βροχές οδήγησαν σε πληµµύρες που εµπόδισαν τους αγρότες από την εφαρµογή αναγκαίων θρεπτικών συστατικών οδηγώντας σε µείωση των αποδόσεων. Πολλοί αγρότες δεν ήταν σε θέση να εφαρµόσουν άζωτο στο καλαµπόκι»

Αύξηση 15% στα αποθέµαταΕπιπλέον, σύµφωνα µε έκθεση του USDA, τα αποθέµατα του καλαµποκιού στις ΗΠΑ έφταναν τα 4,45 δισ. µπούσελ τον Ιούνιο του 2015, αυξηµένα κατά 15% σε σύγκριση µε τον ίδιο µήνα πέρσι. Από το σύνολο των αποθεµάτων τα 2,28 δισ. µπούσελ είναι αποθηκευµένα σε φάρµες, περίπου 22% περισσότερα από την περασµένη χρονιά

Περισσότερο σκληρό και σόγιαΓια το 2015, φυτεύτηκαν περίπου 224,4 εκατ. στρέµµατα µε τις περισσότερο διαδεδοµένες ποικιλίες σιταριού (-1% σε σχέση µε το 2014), αλλά αυξήθηκαν κατά 40% σε σύγκριση µε πέρσι οι εκτάσεις µε σκληρό σιτάρι στα 7,8 εκατ. στρέµµατα.
Παράλληλα, το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας εκτιµά ότι οι φυτεύσεις σόγιας στις ΗΠΑ είναι αυξηµένες κατά 2% από την περσινή χρονιά στα 340,1 εκατ. στρέµµατα. Επιπλέον, προβλέπει ότι θα συγκοµιστούν 337,6 εκατ. στρέµµατα που αν τελικά επιβεβαιωθεί θα είναι ένα ρεκόρ. Ρεκόρ στρεµµάτων για τη σόγια παρατηρεί το USDA για τις εξής περιοχές: Κεντάκι, Μινεσότα, Οχάιο, Πενσυλβανία και Ουισκόνσιν. Επιπλέον, µε βάση τα στοιχεία του USDA, τα αποθέµατα σόγιας στις ΗΠΑ είναι αυξηµένα το 2015 κατά 54% σε σύγκριση µε το ίδιο διάστηµα το 2014.
Σηµειώνεται, τέλος, ότι βάσει προβλέψεων της επενδυτικής εταιρίας FCStone, επικείµενο κύµα καύσωνα στη Γαλλία και η ξηρασία στη Γερµανία θα µειώσει την παραγωγή µαλακού σιταριού και συνολικά στην ΕΕ θα παραχθούν περίπου 140,7 εκατ. τόνοι. Αυτή η πρόβλεψη είναι οριακά πιο κάτω από αυτή της Strategie Grains για 141,6 εκατ. τόνους.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία