BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ξεπαστρεύει η Κίνα τα χοιρινά, ανεβαίνουν οι τιμές διεθνώς

Συνολικά 150 µε 200 εκατ. χοίρινα πρόκειται να πεθάνουν ή να θανατωθούν στην Κίνα, επειδή έχουν µολυνθεί µε την ασθένεια της πανώλης, ή στις προσπάθειες περιορισµού αυτής, εκτιµούν οι αγροτικοί αναλυτές της ολλανδικής αγροτικής τράπεζας Rabobank.

3-pinakas-xoirina

90
0

Από την πλευρά της η Κίνα, η οποία ευθύνεται περίπου για την µισή παραγωγή χοιρινού παγκοσµίως, αναφέρει πως έχουν µέχρι στιγµής θανατωθεί 1,01 εκατ. γουρούνια.  Έχουν αναφερθεί 124 κρούσµατα από τον Αύγουστο του 2018 µέχρι τώρα, µε τον ιό  να έχει φτάσει σε κάθε επαρχεία εκτός από το νησί Χάιναν στη Νότια Κίνα, ενώ συνεχίζεται η εξάπλωσή του.

Όπως Υπογραµµίζει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ο Κινέζος υπουργός γεωργίας, αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικό, ενώ επανειληµµένα έχει ισχυριστεί πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Η παραγωγή χοιρινού της Κίνας εκτιµάται πως θα περιοριστεί στους 38 εκατ. τόνους το 2019, όταν πέρυσι έφτασε τους 54 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Rabobnk. Το νούµερο αυτό µεταφράζεται στη χαµηλότερη επίδοση της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ θα έχει αντίκτυπο στις παγκόσµιες αγορές. Πρόκειται για µια µείωση κατά 30% µεγαλύτερη από την ετήσια παραγωγή των ΗΠΑ και ίση µε την παραγωγή της ΕΕ.

Το Αµερικάνικο υπουργείο γεωργίας εκτιµά την µείωση της παραγωγής χοιρινού της Κίνας στο 10% περίπου, σε µια πιο µετριοπαθή προσέγγιση. Τον Φεβρουάριο το «κοπάδι» της Κίνας µειώθηκε σύµφωνα µε στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης κατά 16,6%. Παρ’ όλα αυτά, ήδη έχει παρατηρηθεί σηµαντική αύξηση στην τιµή των χοιρινών στην ΕΕ. Η Ισπανία πρωτοστατεί στις ανεβασµένες τιµές της αγοράς. Σύµφωνα µε την ανάλυση της ISN, η άνοδος ξεκίνησε από την τρίτη εβδοµάδα του Φεβρουαρίου, τέσσερις εβδοµάδες νωρίτερα από την Κεντρική Ευρώπη.

Ήδη τον Φεβρουάριο, αναφέρθηκαν αυξηµένες δραστηριότητες κινεζικών εισαγωγέων στην Ισπανία. Η επέκταση των σφαγών χοιρινών και η µείωση της προσφοράς χοιρινού κρέατος τροφοδότησαν επιπλέον τη ζήτηση. Η αύξηση των τιµών από την αρχή του έτους είναι 40 σεντς ανά κιλό βάρους σφαγής. Η πρόσφατη αύξηση των τιµών των χοιριδίων κατά 33 σεντς, όπως δείχνει ανάλυση της γερµανικής οργάνωσης χοιροτροφίας ISN σε µόλις πέντε εβδοµάδες, µάλλον εξέπληξε όλους τους συµµετέχοντες στη διεθνή αγορά.

Η χαρά των γάλλων αγροτών για την αύξηση κατά 21 σεντς από την αρχή του έτους, αντισταθµίζεται από τα έντονα παράπονα της τοπικής βιοµηχανίας σφαγών. Μικρότερη αύξηση, λόγω της µικρότερης παρουσίας της Γαλλίας στις εξαγωγικές αγορές της Ασίας. Παρόλα αυτά, αυτή η αύξηση των τιµών έχει επίσης µια καλή πλευρά για τη γαλλική βιοµηχανία χοιρινού κρέατος καθώς η πίεση των Ισπανών στην τοπική αγορά κρέατος είναι πιθανό να επιβραδυνθεί τους επόµενους µήνες.

Έχουν προστεθεί 37 σεντς στις τιµές για τη Γερµανία και τους ολλανδούς γείτονές τους από την αρχή του έτους µέχρι την τρίτη εβδοµάδα του Απριλίου. Η υπερπροσφορά, οι βαρείς χοίροι και οι πλήρεις καταψύκτες κρατούσαν χαµηλά την αύξηση στην αρχή του έτους. Με την απαίτηση των Κινέζων σε αγορές και τη µείωση της προσφοράς, πήρε τον δρόµο της. Η τιµή και στη ∆ανία έχει αυξηθεί κατά 31 σεντς από την αρχή του έτους.

Συνεχίζει το διεθνώς ακριβό χοιρινό, θα ακριβύνει το σουβλάκι

Η µεγάλη διάρκεια της σηµαντικής αύξησης στην τιµή της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος, που έχει προκύψει διεθνώς από τα τέλη Φεβρουαρίου και κυµαίνεται σε ποσοστό περίπου 30 µε 32%, είναι αυτή που καθιστά αδύνατη την απορρόφησή της από τη βιοµηχανία µεταποίησης, σύµφωνα µε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσµος Ελληνικών Βιοµηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος.

Στατιστικά, ανά διετία, παρατηρείται η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών αιτιών οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της τιµής του χοιρινού κρέατος. Το φαινόµενο οφείλεται συνήθως στην κυκλικότητα της ζωής των ζώων, σε ειδικές συνθήκες που διαµορφώνονται κατά καιρούς, σε έκτακτα γεγονότα και καιρικά φαινόµενα, στην αύξηση της ζήτησης από ορισµένες µεγάλες χώρες και γενικώς στην εκτροπή από την φυσιολογική και προγραµµατισµένη εξέλιξη της αγοράς.

Συνήθως οι συνέπειες είναι παροδικές και οι αυξήσεις απορροφούνται από την βιοµηχανία µεταποίησης και την αλυσίδα διανοµής. Όταν όµως το διάστηµα αυτό παρατείνεται, όπως συνέβη και τώρα, οι συνέπειες πλέον για τη βιοµηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασµούς, µε αποτέλεσµα να φτάνει η αύξηση εν µέρει και στον τελικό καταναλωτή, κάτι που κάνει πιθανή ή και αναµενόµενη, την αύξηση της τιµής στο προσφιλές σε όλους σχεδόν τους καταναλωτές σουβλάκι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία