BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πιέζουν στις ΗΠΑ να απορροφήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τον αμερικανικό δασμό στη φέτα

Όσο το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο παράκαμψης του δασμού 25% στην φέτα, οι αμερικανικές εταιρείες πιέζουν από την πλευρά τους την ελληνική βιομηχανία ώστε να απορροφήσει αυτή το κόστος επιβάρυνσης, σύμφωνα με τον Παύλο Σατολιά, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.

satolias_4

Πέτρος Γκόγκος

182
0

«Συμβαίνει την περίοδο αυτή, αυτό που φωνάζαμε από την αρχή. Μια άμεση επιβάρυνση». Όπως εξηγεί το περιθώριο είναι μικρό για τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Έχω μια παραγγελία για τον ερχόμενο μήνα και το διαπραγματευόμαστε, ώστε να μοιραστούμε το κόστος. Όμως τα περιθώρια είναι μικρά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού κάθε χέρι που αλλάζει το προϊόν στις ΗΠΑ σημαίνει συν 50% κόστος». Χοντρικά, αν υποθέσουμε ότι η φέτα έφευγε ατόφια, χωρίς συσκευασία στα 5 ευρώ το κιλό, ο δασμός σημαίνει επιπλέον 1,25 ευρώ ανά κιλό, με τους Αμερικανούς διανομείς να ζητούν ουσιαστικά το προϊόν στα 3,75 ευρώ ανά κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο  ΑΣ Καλαβρύτων ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη εξαγωγή φέτας μετά τις επιβολή δασμών τον Οκτώβριο μέσα στον επόμενο μήνα οπότε και μένει να φανεί σε τι βαθμό θα υποχωρήσουν οι Αμερικανοί ως προς την απορρόφηση της επιβάρυνσης που προκύπτει από τον δασμό.

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον υπάρξει μια ερμηνευτική ελευθερία ως προς την δασμολογική κλάση στην οποία μπορεί να υπαχθεί η φέτα, το ενδεχόμενο παράκαμψης του δασμού 25% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ γίνεται ρεαλιστικό. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται κοινές προσπάθειες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών ώστε να ανασταλούν προσωρινά οι δασμοί στην κομπόστα ροδάκινου.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής-παράδοσης του ΕΛΓΟ το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου. Ο κ. Βορίδης επανέλαβε ότι οι βρώσιμες ελιές και το ελαιόλαδο βρίσκονται εκτός λίστας και στη συνέχεια εξήγησε ότι στην περίπτωση της φέτας υπάρχει ένα ερμηνευτικό ζήτημα για το σε ποια δασμολογική κλάση πρέπει να υπαχθεί. «Αν υπαχθεί σε μια ορισμένη δασμολογική κλάση όπως το ερμηνεύουμε εμείς, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτό θα κριθεί στη  πράξη, όταν δηλαδή επιχειρηθεί η διαδικασία της εξαγωγής. Εκεί θα δούμε τι γίνεται και που πρέπει να γίνει η υπαγωγή».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία