Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε ανοδική πορεία οι εξαγωγές στη Ροδόπη, καθοδικά στον Έβρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές του νομού Ροδόπης, στη διάρκεια του 2018, διατηρώντας έτσι το θετικό πρόσημο στην πορεία τους, αλλά και πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο, καθώς οι εισαγωγές «φρέναραν» σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

seve

Λεωνίδας Λιάμης

80
0

Αντίθετη διαδρομή καταγράφει το διμερές εμπόριο της περιφερειακής ενότητας Έβρου, όπου οι μεν εξαγωγές σημείωσαν μείωση συγκριτικά με το 2017, ενώ οι εισαγωγές αύξησαν τη δυναμική τους και διεύρυναν το εμπορικό έλλειμμα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών, του ΣΕΒΕ και παρουσιάστηκαν σε ενημερωτικές ημερίδες, σε Κομοτηνή κι Αλεξανδρούπολη, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου του 2019, με θέμα την «Προοπτική Εξαγωγών του Νομών Ροδόπης και Έβρου - Η αγορά των ΗΠΑ - Πωλήσεις μέσω Amazon - Απαιτήσεις  FDA» και σκοπό τη χαρτογράφηση της αγοράς των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, η συνολική αξία εξαγωγών της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης ανήλθε σε 110,1 εκατ. ευρώ το 2018 έναντι 108,4 εκατ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,6 εκατ., δηλαδή 1,5%.

Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στο ποσό των 74,0 εκατ. ευρώ το 2018, παρουσιάζοντας μείωση κατά 687,3 χιλ. ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι πλεόνασμα στο εμπορευματικό ισοζύγιο του νομού Ροδόπης κατά 36,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 6,9% συγκριτικά με το 2017.

Αντίστοιχα, οι εξαγωγές της περιφερειακής ενότητας Έβρου ανήλθαν στο ποσό των 77,3 εκατ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας μείωση κατά 3,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,0% έναντι του 2017, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές ανήλθαν σε 150,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 16,4%.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό ισοζύγιο της περιφερειακής ενότητας Έβρου διαμορφώθηκε ελλειμματικό στο ποσό των 73,0 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση συγκριτικά με το 2017 κατά 24,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 50,2%.

Ο Country Manager & Senior Regulatory Advisor της Registrar Corp, κ., Γιάννης Μωύσογλου ανέλυσε τις νέες τάσεις της αμερικανικής αγοράς και τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά  για το 2019, τις πρακτικές των πωλήσεων μέσω της Amazon και τις αλλαγές και απαιτήσεις στο αμερικανικό νομοθετικό πλαίσιο (FDA) για την ασφάλεια τροφίμων και τις εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Στη σημασία των προθεμάτων (barcodes) 520 & 521 και γενικότερα των προτύπων GS1 για τη διευκόλυνση της διακίνησης των προϊόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα, το παγκόσμιο μητρώο GEPIR ελέγχου της εγκυρότητας των barcodes, και στα νέα προϊόντα του GS1 “VbG”& “GS1 Registry” με τα οποία πλέον δίνεται η μοναδική δυνατότητα σε λιανέμπορους και Marketplaces να πιστοποιούν την ταυτότητα ενός προϊόντος ανά τον κόσμο, αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Χρήστου, Director, Market Development, GS1 Greece.

Οι δύο ημερίδες αποτελούν τη συνέχεια μιας σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων του ΣΕΒΕ στην προσπάθειά του να αφυπνίσει Αρχές και επιχειρήσεις της Περιφέρειας για το ρόλο τους στην εξωστρέφεια της χώρας και τα «δυνατά χαρτιά» του κάθε νομού ξεχωριστά, δεδομένου ότι ένα σημαντικό πλήθος δυναμικών, εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας διατηρούν τις μονάδες παραγωγής τους στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.

Διοργανώθηκαν, η μεν στην Κομοτηνή με τη συνεργασία του Εμπορικού & Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Επαγγελματικό και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης, η δε στην Αλεξανδρούπολη με τη συνεργασία του Επιμελητήριου Έβρου.

Τον ΣΕΒΕ εκπροσώπησαν ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ και ο κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, Γενικός Διευθυντής, οι οποίοι συζήτησαν τα προβλήματα των επιχειρήσεων του δύο Νομών και της Θράκης, γενικότερα, με τους εκπροσώπους των φορέων κ.κ. Αντώνιο Φραντζή, Α’ Αντιπρόεδρο Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνιο Γραβάνη, Πρόεδρο Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Ιάκωβο Φραντζή, Πρόεδρο Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνών Ν. Ροδόπης και Χριστόδουλο Τοψίδη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Έβρου.  Αποφασίστηκε η εφεξής στενότερη συνεργασία του ΣΕΒΕ με τους φορείς του Νομών και η ανάληψη κοινών δράσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων.

Επόμενοι σταθμοί της συγκεκριμένης προσπάθειας θα είναι η Κοζάνη και τα Ιωάννινα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία