Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Οι καλοκαιρινές εργασίες στα χωράφια που δίνουν υψηλές αποδόσεις σιτηρών

Μετά το αλώνισμα, οι παραγωγοί ετοιμάζονται για την επόμενη σπορά στα σιταροχώραφα. Αφού εξασφαλιστεί ο πιστοποιημένος σπόρος, με τα σταθερά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, σειρά έχει η προετοιμασία του αγρού. Αρχικά, γίνεται ενσωμάτωση της καλαμιάς στο έδαφος. Έπειτα, ακολουθεί το όργωμα το φθινόπωρο, όταν το έδαφος βρίσκεται στο ρώγο του και το δισκοσβάρνισμα για την ενσωμάτωση της βασικής λίπανσης και τη δημιουργία της σποροκλίνης.

afierwma_xwf_960_620

2371
0

Από τον πιστοποιηµένο σπόρο και µόνο εξασφαλίζεται η ταυτότητα της ποικιλίας και η περιεκτικότητα του καρποσπόρου σε υαλώδη και πρωτεϊνες.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά σχετικό ρεπορτάζ από τον Φάκελο  «Προετοιμασία Σιτηρών» που κυκλοφορεί στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 25 Ιουλίου.

Ενσωµάτωση της καλαµιάς στο έδαφος, διατήρηση των σταροχώραφων πλούσια σε κάλιο και φώσφορο και εφαρµογή αζώτου σε δύο δόσεις, 3 κιλά το στρέµµα πριν τη σπορά και την άνοιξη επιφανειακά 10-14 κιλά το στρέµµα. Μια συνταγή θρέψης που ακολουθούν οι έµπειροι καλλιεργητές, που σε συνδυασµό µε την σωστή κατεργασία εδάφους, µπορεί να εξασφαλίσει την επιθυµητή ποιότητα και ποσότητα παραγωγής. Η πετυχηµένη σπορά, όπως διατείνονται οι γεωπόνοι, ξεκινάει µε την προετοιµασία του εδάφους, που είναι η πρώτη και βασικότερη επέµβαση για τους παραγωγούς σιτηρών. Στην περίπτωση που ο παραγωγός εφαρµόζει µονοκαλλιέργεια σιτηρών τότε πριν το όργωµα, γίνεται στελεχοκοπή και ενσωµάτωση της καλαµιάς στο έδαφος µε δισκόσβαρνα ή καλλιεργητή. Στη συνέχεια, ακολουθεί το όργωµα γίνεται συνήθως µετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, όταν το χωράφι βρίσκεται στο ρώγο του. Το καλοκαίρι πρέπει να αποφεύγεται γιατί το έδαφος είναι πολύ ξηρό, χάνεται και η ελάχιστη υγρασία του και επιπλέον προκαλείται φθορά στα γεωργικά µηχανήµατα. Επισηµαίνεται ότι, το όργωµα δεν πρέπει να γίνεται σε µεγάλο βάθος, καθόσον ο κύριος όγκος του ριζικού συστήµατος των σιτηρών βρίσκεται στα πρώτα 30 εκατοστά του εδάφους. Βαθύτερο όργωµα συνιστάται όταν η προηγούµενη καλλιέργεια αφήνει µεγάλο όγκο φυτικών υπολειµµάτων, όπως το βαµβάκι και το καλαµπόκι, για να γίνει ευκολότερα η ενσωµάτωσή τους. Η επόµενη καλλιεργητική εργασία, λίγο πριν από τη σπορά, είναι το δισκοσβάρνισµα για το ψιλοχωµατισµό του εδάφους και για την ενσωµάτωση της βασικής λίπανσης.

Η ποιότητα εξασφαλίζεται από την επιλογή πιστοποιηµένου σπόρου

Την κατεργασία του εδάφους ακολουθεί η σπορά. Οι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν την κατάλληλη ποικιλία, η οποία και θα καθορίσει σε µεγάλο ποσοστό, τις επερχόµενες αποδόσεις, αλλά και την περιεκτικότητα του σπόρου σε υαλώδη και πρωτεΐνες.

«Υπάρχουν ποικιλίες εξαιρετικής ποιότητας στα σιτηρά, προσαρµοσµένες στο κλίµα της Ελλάδας, µε ανθεκτικότητα στην ξηρασία και υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η ταυτότητα της ποικιλίας εξασφαλίζεται µόνο από τον πιστοποιηµένο σπόρο. Οτιδήποτε άλλο, βάζει σε κίνδυνο την τελική απόδοση», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΥ, Αλέξανδρος ∆ιαµαντίδης. «Οι πιστοποιήσεις σπόρου γίνονται από κρατικές αρχές, και πληρούνται συγκεκριµένα κριτήρια, καλλιεργητικά και φυτοϋγειονοµικά, που προβλέπονται από τον νόµο. Τα πλεονεκτήµατα του πιστοποιηµένου σπόρου είναι πολλά. Για παράδειγµα, οι σπόροι είναι απαλλαγµένοι από ζιζάνια και παθογόνα, ενώ επίσης, εξασφαλίζεται και η ιχνηλασιµότητα. ∆ηλαδή, αν προκύψει κάποιο πρόβληµα, όπως για παράδειγµα στη βλαστικότητα, είναι εύκολο να προσδιοριστεί από ποια σποροµερίδα προέρχεται ο σπόρος. Συνεπώς, οι παραγωγοί όταν επιλέγουν πιστοποιηµένο σπόρο ξέρουν και τι σπέρνουν. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι όταν σπέρνεις 100% πιστοποιηµένο σπόρο σιτηρών, η απόδοση είναι µεγαλύτερη κατά 30 µε 80 κιλά το στρέµµα» πρόσθεσε ο κος ∆ιαµαντίδης. Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία