BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Υβρίδια και εφόδια για αποδόσεις καλαμποκιού κοντά στους δύο τόνους

Χρόνο µε το χρόνο ευκολότερες γίνονται οι αποδόσεις 1.500 κιλών και άνω στο καλαµπόκι. Η έρευνα στα υβρίδια δεν σταµατάει ποτέ εστιάζοντας πλέον και στις επιπλοκές από τις υψηλές ανάγκες άρδευσης, µε καλύτερη ανοχή σε τροφοπενίες και στρες. Παράλληλα, οι διαρκείς εξελίξεις στα αγροχηµικά επιτρέπουν θρέψη ακριβείας, στον χρόνο εκείνο που τα φυτά το έχουν περισσότερο ανάγκη. Καινοτόµα µικροκοκκώδη λιπάσµατα (starters) υπόσχονται επίσης θρέψη µε µικρότερες δόσεις εφαρµογής ανά στρέµµα και ταυτόχρονα µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα.

kalampoki-kalliergeia

Γιάννης Ρούπας

4285
7

Mε προίκα τη συνδεδεµένη ενίσχυση στο καλαµπόκι και την προοπτική εφαρµογής της στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας γίνεται φέτος ο σχεδιασµός για τις εαρινές σπορές. Ενθαρρυντικό για τις προοπτικές των τιµών φαίνεται να είναι και το ταµπλό στο χρηµατιστήριο του Παρισιού, όπου τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαµπόκι έχουν σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 175 µε 185 ευρώ ο τόνος για το Νοέµβριο.

Μέσα σε ένα µεταβαλλόµενο περιβάλλον, ωστόσο το καλαµπόκι παραµένει προσοδοφόρα ενασχόληση, ιδίως για όσους πετύχουν αποδόσεις υψηλότερες του µέσου όρου, οι οποίες υπολογίζονται σε 1.300 µε 1.400 κιλά το στρέµµα για αρδευόµενο χωράφι. Βέβαια, αν κάποιος συνδυάσει το κατάλληλο υβρίδιο µε τις βέλτιστες φροντίδες, µπορεί να ελπίζει ακόµη και σε αποδόσεις 1,7 µε 2 τόνων το στρέµµα.


Υβρίδια για διπλή χρήση και όλες τις συγκυρίες

Τα τελευταία χρόνια η αγορά προσφέρει υβρίδια τα οποία µπορούν να έχουν διπλή χρήση, είτε για ενσίρωµα είτε και για καρπό, που αφήνουν περιθώριο στον παραγωγό ανάλογα την εποχή και τις συγκυρίες. Παράλληλα, και µε δεδοµένη την ελληνική τοπογραφία, µεγαλώνει και η γκάµα λύσεων για ξερικά χωράφια, ώστε να µπορεί η καλλιέργεια να ανταπεξέλθει επαρκώς σε συνθήκες όπου της λείπουν ποτίσµατα.

Μαζί µε το σπόρο µπαίνει και το µισό λίπασµα

Η βασική λίπανση εφαρµόζεται κατά τη σπορά ή µπορεί και να προηγείται αυτής. Στόχος της είναι να εγκατασταθούν σωστά τα φυτά δηµιουργώντας ένα πλούσιο ριζικό σύστηµα και να εφοδιαστούν µε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για σωστή βλαστική ανάπτυξη και ανθοφορία. Παράλληλα, δηµιουργούνται αποθέµατα σε φώσφορο και κάλιο για τα επόµενα κρίσιµα στάδια. Στη βασική λίπανση εφαρµόζεται το 1/3 ή το 1/2 των συνολικών απαιτήσεων της καλλιέργειας σε άζωτο και όλες οι απαραίτητες µονάδες φωσφόρου και καλίου. Το υπόλοιπο άζωτο εφαρµόζεται επιφανειακά όταν τα φυτά έχουν ύψος 50-60 εκ. Να σηµειωθεί πως το καλαµπόκι έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις -ανάλογα το υβρίδιο και το υπόλειµµα στοιχείων στο έδαφος- σε θείο, µαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και µαγγάνιο.

Οι µέγιστες ανάγκες του καλαµποκιού σε άζωτο παρουσιάζονται συνήθως από την 75η έως 90η ηµέρα από τη βλάστηση, στο χρονικό διάστηµα δηλαδή µεταξύ της άνθησης της φόβης και των στυλών, το οποίο συµπίπτει µε το µέγιστο ρυθµό αυξήσεως του ξηρού βάρους των φυτών. Σε αυτό το διάστηµα προσλαµβάνεται το 60-65% της συνολικής ποσότητας. Ωστόσο η πρόσληψη του αζώτου συνεχίζει και µετά την 90ή ηµέρα. Ειδικότερα, υψηλές ανάγκες σε άζωτο παρατηρούνται στο στάδιο γεµίσµατος του σπόρου, και έλλειψη αζώτου τότε οδηγεί σε σηµαντική µείωση της παραγωγής. Το σύνολο σχεδόν του αζώτου αποθηκεύεται στον καρπό, συνεπώς µε τη συγκοµιδή αποµακρύνεται το άζωτο που έχει προστεθεί στην καλλιέργεια. Είναι λοιπόν αναγκαία η εφαρµογή αζώτου σε κάθε καλλιεργητικό κύκλο.

Corteva



Timac AGRO | ΛΥΔΑ


Αυξηµένη παραγωγή 10% µε το λίπασµα - Βιοδιεγέρτη Physiostart και την τεχνολογία Physio Pro

Στοχεύμενη Θρέψη από τα πρώτα στάδια για αύξηση των αποδόσεων στο καλαμπόκι

της Παναγιώτας Μαντάκου

Το καλαµπόκι ή αλλιώς αραβόσιτος είναι ένα από τα σηµαντικότερα σιτηρά στον κόσµο. Χρησιµοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών, αλεύρων, τροφίµων για ανθρώπινη κατανάλωση και άλλων προϊόντων.

Το στάδιο της εγκατάστασης του καλαµποκιού είναι ένα από τα σηµαντικότερα στάδια. Επιδρά καθοριστικά στην τελική απόδοση ενώ ταυτόχρονα αποτελεί µια περίοδο καταπόνησης για αυτό. Επιπρόσθετα σε αυτό το στάδιο το φυτό σταµατά να ζει από τα αποθέµατα του σπόρου, το ριζικό σύστηµα και τα φύλλα αρχίζουν να δηµιουργούνται, ενώ οποιοδήποτε στρες µπορεί να επιβραδύνει ή να καθυστερήσει την ανάπτυξη των φυτών.

Βασικός στόχος του παραγωγού είναι η γρήγορη και οµοιόµορφη βλαστικότητα των σπόρων και συνεπώς αύξηση της στρεµµατικής απόδοσης. Η Timac Agro | ΛΥ∆Α
εδώ και 25 χρόνια είναι σύµµαχος του Έλληνα παραγωγού µε προτάσεις εξειδικευµένης θρέψης που συµβάλουν τόσο στην αύξηση της απόδοσης όσο και της ποιότητας. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγµα αποτελεί το µικροκοκκώδες λίπασµα Physiostart µε τεχνολογία Physio Pro.

Τί είναι τα µικροκκοκώδη λιπάσµατα (starters);

Είναι λιπάσµατα µε πολύ µικρή κοκκοµετρία (0.5-1.5mm) σε σύγκριση µε τα βασικά και επιφανειακά λιπάσµατα (2.5-5mm), και ο κύριος στόχος τους είναι η παροχή θρεπτικών στοιχείων σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπόρο κατά το στάδιο της σποράς/φύτευσης για τη γρήγορη εγκατάσταση της καλλιέργειας.

Μερικά από τα κύρια οφέλη και πλεονεκτήµατα των µικροκκοκωδών λιπασµάτων είναι τα ακόλουθα:

 Στοχευµένη εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων δίπλα στο σπόρο για άµεση απορρόφηση αυτών από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της ρίζας.

 Ταχεία βλάστηση και διέγερση της αρχικής ανάπτυξης του φυτού.

 Μικρότερες δόσεις εφαρµογής ανά στρέµµα µε ταυτόχρονη αυξηµένη αποτελεσµατικότητα του εφαρµοζόµενου λιπάσµατος.

 Μείωση των απωλειών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Physiostart µε τεχνολογία Physio Pro

Το Physiostart είναι το µικροκοκκώδες λίπασµα της Timac Agro | ΛΥ∆Α µε σύνθεση 8-28-0+23%SO3+2%Zn και την τεχνολογία Physio Pro που µπορεί να προσφέρει βέλτιστη εγκατάσταση της καλλιέργειας του καλαµποκιού και αύξηση της αποτελεσµατικότητας της λίπανσης. Η εξαιρετικά µικρή διάµετρος των κόκκων συντελεί στην εφαρµογή του προϊόντος σε πολύ µικρή απόσταση από το σπόρο χαρίζοντας µια υπερ-γραµµική εφαρµογή λίπανσης µε τα βασικά θρεπτικά στοιχεία να είναι άµεσα διαθέσιµα στις πρώτες ρίζες του καλαµποκιού.

Η τεχνολογία Physio Pro προέρχεται από εκχυλίσµατα φυτών και φυκιών και προωθεί την διέγερση και ανάπτυξη της καλλιέργειας. Επιπλέον, οι αµινοπουρίνες που περιέχει διεγείρουν την ριζική ανάπτυξη, συµβάλλοντας στο ταχύτερο και οµοιόµορφο φύτρωµα. Λόγω της έντονης ριζικής ανάπτυξης έχουµε βέλτιστη αξιοποίηση του λιπάσµατος και αύξηση της ικανότητας πρόσληψης νερού λόγω µεγαλύτερης ικανότητας εξερεύνησης και απορρόφησης. Τέλος, εξαιτίας της τεχνολογίας διεγείρονται οι φυσιολογικοί µηχανισµοί του φυτού µε αποτέλεσµα µια οµοιόµορφη ανάπτυξη της καλλιέργειας καθώς προωθείται µαζί µε τη ριζική και η βλαστική ανάπτυξη. Χάρη στα παραπάνω, το Physiostart µε τεχνολογία Physio Pro συµβάλλει στην πρώιµη ανάπτυξη της καλλιέργειας και συνεπώς στην ταχύτερη ωρίµανση αυτής.

Αποτελέσµατα από το χωράφι

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, σε χωράφι καλαµποκιού που πραγµατοποιηθήκε ίδιο πρόγραµµα βασικής και επιφανειακής λίπανσης, εφαρµόσαµε στη µισή έκταση το Physiostart στο στάδιο της σποράς µε 2.5kg/στρ. Στη συγκοµιδή της καλλιέργειας, η παραγωγή του µάρτυρα ανήλθε στα 1550kg/στρ. ενώ στην περίπτωση του Physiostart η παραγωγή ήταν κατά 10% υψηλότερη, φτάνοντας τα 1700kg/στρ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στο οµοιόµορφο και ταχύτερο φύτρωµα των σπόρων και στην µεγαλύτερη ριζική και βλαστική ανάπτυξη.

Όπως είναι ορατό και στις φωτογραφίες η ενίσχυση της ανάπτυξης από τα πρώτα κιόλας στάδια της καλλιέργειας µέσω της διέγερσης της ριζικής κυρίως ανάπτυξης είναι καθοριστικής σηµασίας για το καλαµπόκι. Επιπρόσθετα, η παροχή κύριων θρεπτικών στοιχείων µέσω του Physiostart όπως το Άζωτο, ο Φώσφορος, το Θείο και ο Ψευδάργυρος, χαρίζουν στο φυτό την ενέργεια που χρειάζεται από το στάδιο του φυτρώµατος του σπόρου και συµβάλλουν στην παραγωγή ριζικών τριχιδίων, στην πρωτεϊνοσύνθεση και στην προαγωγή του σχηµατισµού αυξητικών ορµονών. Τέλος στην περίπτωση του µάρτυρα είναι αισθητή και η έλλειψη φωσφόρου στην καλλιέργεια, κάτι το οποίο δεν ισχύει στην περίπτωση του Physiostart, όπου και έχουµε υγιέστατα φυτά χωρίς τροφοπενίες.

Λύσεις εξειδικευµένης αλλά και στοχευµένης θρέψης όπως το Physiostart µε τεχνολογία Physio Pro είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή, αυξάνοντας ταυτόχρονα το τελικό κέρδος του παραγωγού.

*Business Development & Regulatory Officer 
 

 

Bayer Ελλάς

Ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για βιώσιμη γεωργία Η Bayer διαθέτει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο λύσεων

Προηγμένη γενετική βελτίωση υβρίδιων Dekalb® από την Bayer

της Θέκλης Μπουρτζίνου

Για την επιλογή του κατάλληλου υβριδίου που θα ταιριάζει στο δυναµικό εδάφους ώστε να επιτευχθεί η µέγιστη επιθυµητή απόδοση, ο καλλιεργητής θα πρέπει να γνωρίζει:

Τις αποδόσεις των υβριδίων της περιοχής του

Τον βιολογικό κύκλο των υβριδίων

Τα επικρατέστερα ζιζάνια & ασθένειες

Τη διαθεσιµότητα νερού

Την καταλληλόλητα των υβριδίων σχετικά µε τον τύπο εδάφους

Τα υβρίδια DEKALB® έχουν σχεδιαστεί µε τις αυστηρότερες προδιαγραφές µε προηγµένη γενετική βελτίωση ακριβείας. Η εταιρεία συλλέγει τα δεδοµένα παραγωγών κάνοντας ενδοσκόπηση των αναγκών σε µεγάλη κλίµακα δηµιουργώντας µια τεράστια «τράπεζα» γενετικού υλικού. Ακολουθεί η γονιδιωµατική επιλογή και ο καθορισµός γενοτύπου πριν τη σπορά. Σηµαντικό ρόλο στον σχεδιασµό των υβριδίων κατέχει η µοριακή βελτίωση που ενσωµατώνει τα επιθυµητά χαρακτηριστικά και επιταχύνει τον σχεδιασµό γενοτύπου. Τέλος, τα υβρίδια DEKALB® αξιολογούνται στο πεδίο µέσω λεπτοµερών δοκιµών και επεξεργασίας αναρίθµητων δεδοµένων εξασφαλίζοντας τον σχεδιασµό των καλύτερων και ποιοτικότερων υβριδίων καλαµποκιού.

Γιατί DEKALB®;

Υψηλότερη Απόδοση: Πέτυχε το µέγιστο δυναµικό απόδοσης µε τα δικά µας υβρίδια καλαµποκιού νέας γενιάς που έχουν µεγαλύτερη προσαρµοστικότητα και αντοχή και επιτρέπουν να αυξηθεί η απόδοση ανά στρέµµα σε αποιεσδήποτε συνθήκες.

Μεγαλύτερη Σταθερότητα: Πέτυχε το επιθυµητό επίπεδο σταθερότητας, ακόµα και σε περιβάλλοντα µε ζεστό-ξηρό κλίµα, µε βεβαιότητα επίτευξης της µέγιστης απόδοσης.

Υγρασία Συγκοµιδής: Μείωσε στο ελάχιστο την υγρασία συγκοµιδής, επιλέγοντας υβρίδια διαφορετικού βιολογικού κύκλου διατηρώντας το ίδιο δυναµικό παραγωγής. Έτσι θα βελτιώσεις τη διαχείριση της συγκοµιδής, κάνοντας οικονοµία στο κόστος ξήρανσης και βελτιστοποιώντας την απόδοση.

Υγεία του Καρπού: Εξασφάλισε περαιτέρω αύξηση της απόδοσης και της κερδοφορίας σου µε τη χρήση υβριδίων µε υψηλή ανεκτικότητα σε ασθένειες όπως το Φουζάρι, προφυλάσσοντας έτσι την υγεία του καρπού.

∆υνατό Στέλεχος και Ρίζες: Εξασφάλισε δυνατό στέλεχος και υγιείς ρίζες για να ανταποκριθείς καλύτερα στις ασταθείς & δύσκολες συνθήκες και να ελαχιστοποιήσεις την απώλεια σπάδικων που προκαλείται από το πλάγιασµα στη συγκοµιδή.

*Brand Communications and Services Coordinator - Bayer ΕΛΛΑΣ, Τομέας Επιστήμης Γεωργίας

ΠΡΟΒΆΔΙΣΜΑ ΣΤΑ ΦΥΤΆ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ ACCELERON®

Η επιτυχία ξεκινά µε την προστασία των σπόρων από εχθρούς, ασθένειες και άλλες απειλές. Αλλά το καλαµπόκι χρειάζεται κάτι περισσότερο από προστασία: Χρειάζεται την ώθηση για µια γρήγορη πρώτη ανάπτυξη. Καταλύτης για το παραπάνω, αποτελούν οι λύσεις Acceleron® Seed Applied Solutions που προστατεύουν τους σπόρους καλαµποκιού σας από απειλές, ενώ οι βιοδιεγέρτες προωθούν την ανάπτυξη µεγαλύτερου λειτουργικού όγκου ριζών - ενισχύοντας την απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικών από το φυτό µέσω της συµβίωσης µε µυκορριζικούς µύκητες. Το αποτέλεσµα είναι υγιέστερα, πιο οµοιόµορφα φυτά που συνεχίζουν µε ενισχυµένη δυναµική σε σχέση µε αυτή που δηµιουργήθηκε στην αρχή του ταξιδιού της καλλιέργειας σας, τη σπορά. Με τις εφαρµοσµένες λύσεις σπόρων Acceleron® µπορείτε να εξασφαλίσετε στα φυτά σας ένα καλό ξεκίνηµα, συµβάλλοντας στην επίτευξη µιας αξεπέραστης συγκοµιδής.


 

Κ&Ν Ευθυμιάδης

Ενισχύεται το χαρτοφυλάκιο του νέου brand XELLANO® με υπερπαραγωγικά υβρίδια


Ηγετική θέση Κ&Ν Ευθυμιάδης στους σπόρους καλαμποκιού

του Γιάννη Εμμανουήλ

Η πολύχρονη συνεργασία της Κ&Ν Ευθυμιάδης Μ. ΑΒΕΕ με την Bayer Crop Science, κορυφαία εταιρεία στον κόσμο στην έρευνα και ανάπτυξη υβριδίων καλαμποκιού, με την πλήρως οργανωμένη μακρόχρονη αξιολόγηση και μεθοδική τοποθέτηση του νέου γενετικού υλικού, ανέδειξε τα υβρίδια καλαμποκιού υπό το εμπορικό σήμα DEKALB® στην κορυφαία θέση στις πωλήσεις σπόρων καλαμποκιού στην ελληνική αγορά.

Με τη επέκταση της συνεργασίας της K&N ΕΥΘΥΜΙΑ∆ΗΣ Μ. ΑΒΕΕ και της Bayer Crop Science και στους σπόρους βαµβακιού µε το κορυφαίο brand σήµερα στην Αµερική Deltapine®, η συνεργασία των δύο εταιρειών ολοκληρώθηκε σε όλους τους τοµείς που δραστηριοποιείται η Bayer στους σπόρους σποράς.

Νέο brand Xellano®

Η τελευταία εξέλιξη στη συνεργασία των δύο εταιρειών είναι η εισαγωγή στην Ελλάδα του Xellano®, εµπορικού σήµατος της Bayer που θα χρησιµοποιείται στη χώρα αποκλειστικά από την Κ&Ν Ευθυµιάδης, εξέλιξη που σηµατοδοτεί την επόµενη λαµπρή νέα εποχή στους σπόρους καλαµποκιού στην Ελλάδα και γενικά στην καλλιέργεια του καλαµποκιού.

Το νέο brand Xellano® εισήχθη στην ελληνική αγορά το 2023 µε δύο υβρίδια, το καταξιωµένο DKC6092 που µεταφέρθηκε από το brand Dekalb® στο brand Xellano® και µε την εισαγωγή ενός νέου υπερπαραγωγικού υβριδίου στην κατηγορία των 700 FAO, του DKC6812, που επιβεβαίωσε πλήρως την εκτίµηση ότι θα πρωταγωνιστήσει στην ελληνική αγορά τα επόµενα χρόνια.

Από το 2024, συνεχίζεται η σταδιακή µετάβαση των υβριδίων του χαρτοφυλακίου της Κ&Ν Ευθυµιάδης στο νέο brand Xellano®. Συγκεκριµένα, τα υπερπαραγωγικά υβρίδια, κορυφαία στις κατηγορίες τους, DKC6897, DKC6492 και DKC5182 θα κυκλοφορούν πλέον στο «νέο» σακί µε το εµπορικό σήµα Xellano®. Παράλληλα το 2024 εισάγεται και ένα νέο υβρίδιο στην αγορά, το DKC6131, για να αποτελέσει µια ακόµη βελτιωµένη επιλογή για τον Έλληνα παραγωγό στην κατηγορία των 600 FAO.

Τυποποίηση των σπόρων στο εργοστάσιο της BIOS AGROSYSTEMS

Η µετάβαση του κορυφαίου χαρτοφυλακίου της Κ&Ν Ευθυµιάδης στο νέο brand Xellano®, έρχεται µάλιστα να προσθέσει και οφέλη για την Ελληνική οικονοµία, καθώς η τελική επεξεργασία και η τυποποίηση όλων των σπόρων θα γίνεται πλέον στο εργοστάσιο της BIOS AGROSYSTEMS, στο Κουτσό Ξάνθης, το οποίο είναι ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια επεξεργασίας σπόρων στην Ευρώπη µε απόλυτη τήρηση των πιο αυστηρών προδιαγραφών ποιότητας. Η προσπάθεια της τυποποίησης των σπόρων καλαµποκιού Xellano® ξεκίνησε το 2023 µε τη συνδροµή και υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων επιστηµόνων για την επένδυση σπόρων από την Bayer και την Syngenta που προµηθεύουν µε τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα επένδυσης σπόρων. Αποτελεί άλλωστε πάγια φιλοδοξία του οµίλου Ευθυµιάδη η µεγιστοποίηση της τοπικής προστιθέµενης αξίας των προϊόντων που διακινεί.

Υβρίδια υψηλού δυναµικού

Η Κ&Ν Ευθυµιάδης ήταν, είναι και θα είναι σταθερά προσανατολισµένη στην αύξηση των ωφελειών όλων των εµπλεκοµένων µερών στην παραγωγή που ειδικά στην καλλιέργεια του καλαµπκιού εξασφάλιζεται µε την ανάπτυξη υβρίδιων καλαµποκιού µε πάρα πολύ υψηλό δυναµικό παραγωγής, έτσι ώστε να αξίζει ο παραγωγός να καλλιεργεί καλαµπόκι ακόµη και σε χρονιές που η τιµή πώλησης του προϊόντος είναι χαµηλή.

Αυτή η επιλογή φάνηκε πόσο επιτυχηµένη είναι ιδιαίτερα τη χρονιά που µας πέρασε, όπου λόγω του παρατεταµένου καύσωνα, της έλλειψης βροχοπτώσεων, αλλά και της µεγάλης πίεσης από εντοµολογικούς εχθρούς, οι αποδόσεις ήταν αισθητά µειωµένες στις περισσότερες περιοχές, ενώ παράλληλα η τιµή πώλησης µειώθηκε σηµαντικά. Φάνηκε ξεκάθαρα πως παραγωγοί που είχαν διαφορετική προσέγγιση για την καλλιέργεια, καλλιεργώντας υβρίδια µικρότερου κύκλου αλλά και αποδόσεων, δεν κατάφεραν να βγάλουν σηµαντικό εισόδηµα από την καλλιέργεια. Αντίθετα οι παραγωγοί που επέλεξαν να καλλιεργήσουν τα υβρίδια µε εξαιρετικά υψηλό δυναµικό παραγωγής DKC6897, DKC6812, DKC6980, DKC6492 και DKC6442, κατάφεραν να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδηµα από την καλλιέργειά τους, ακόµα και σε ένα δυσµενές περιβάλλον.

Επιπλέον, µε την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για µετάβαση σε µια πιο «πράσινη» γεωργία, χάνονται σηµαντικά εργαλεία και φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τη διαχείριση εχθρών και ασθενειών. Αυτό σηµαίνει ότι για να διατηρήσουµε αλλά και να αυξήσουµε τις αποδόσεις στην καλλιέργεια του καλαµποκιού, πρέπει να αξιοποιήσουµε στο έπακρο, όλες τις διαθέσιµες τεχνολογίες στην επένδυση σπόρων που προσφέρονται από την πλατφόρµα Synergis® της Κ&Ν Ευθυµιάδης και τη βελτίωση που φέρνει το νέο βελτιωµένο γενετικό υλικό.

Με δεδοµένο πως η Κ&Ν Ευθυµιάδης διαθέτει κορυφαίο και πλήρως προσαρµοσµένο στις συνθήκες καλλιέργειας της χώρας µας γενετικό υλικό καλαµποκιού, είναι µονόδροµος για τον παραγωγό η επιλογή των υβριδίων καλαµποκιού από το χαρτοφυλάκιο που διακινεί, για την κάλυψη των αναγκών του για κάθε κατηγορία και χρήση.

*Προϊστάμενος ανάπτυξης σπόρων σποράς, Κ&Ν Ευθυμιάδης Μ. ΑΒΕΕ

 

 

Gavriel

Ισχυρή θρέψη που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της καλλιέργειας σε όλα τα κρίσιμα στάδια


Nutrimore στο καλαμποκι για μια βιώσιμη παραγωγή

της Ιωάννας Καλκούνου

Για μια υψηλών απαιτήσεων σε θρέψη καλλιέργεια όπως το καλαμπόκι είναι προφανές ότι όλα κρίνονται στο λίπασμα που θα επιλέξουμε και κυρίως στο άζωτο που περιέχεται. Η GAVRIEL, έχει την ιδανική πρόταση μέσα από τα λιπάσματα νέας τεχνολογίας NUTRIMORE για εγγυημένα αυξημένες αποδόσεις. Τα λιπάσματα NUTRIMORE και στην βασική και στην επιφανειακή λίπανση υπερέχουν στα σημεία:

Πλεονέκτηµα στο άζωτο. Το άζωτο είναι στοιχείο κλειδί στην περίπτωση του καλαµποκιού και µε τα Nutrimore όσο άζωτο πληρώνεις φτάνει 100% στα φυτά χωρίς καµιά απώλεια και αυτό γιατί είναι ενισχυµένα µε το σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain γι’ αυτό και έχουν µηδενικές απώλειες αζώτου. Επίσης τα Nutrimore περιέχουν σταθεροποιητή ουρεάσης σε ποσοστό επαρκές που σχεδόν µηδενίζει τις απώλειες αζώτου λόγω εξαέρωσης. Άρα παρέχουµε ισχυρή θρέψη καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες της καλλιέργειας σε όλα τα κρίσιµα στάδια, εξασφαλίζοντας υψηλή σοδειά.

■ Άµεσο άζωτο. Τα Nutrimore δεν είναι λιπάσµατα βραδείας αποδέσµευσης, αλλά λιπάσµατα µηδενικών απωλειών αζώτου. Παρέχουν άζωτο από το πρώτο λεπτό χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος για οψίµιση της καλλιέργειας.

Τα Nutrimore παρέχουν πλήρη θρέψη. Τα Nutrimore δίνουν δυνατότητα για επιλογή ιδανικού τύπου για το καλαµπόκι µε τέλεια αναλογία σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο αλλά και ψευδάργυρο. Με µια εφαρµογή παρέχουµε πλήρη θρέψη. Σηµειωτέον, ο φώσφορος στα Nutrimore είναι 90% υδατοδιαλυτός άρα πλήρως διαθέσιµος για τα φυτά. Αντίθετα άλλα λιπάσµατα περιέχουν φώσφορο µόνο 50-60% υδατοδιαλυτό. Ο µη υδατοδιαλυτός φώσφορος δεν µπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά.

Καινοτόµα ιχνοστοιχεία WOLF TRAX. Οι τύποι Nutrimore για το καλαµπόκι, περιέχουν ψευδάργυρο νέας καινοτοµίας WOLF TRAX. Ο ψευδάργυρος πλέον στα Nutrimore, δεν είναι ξεχωριστός κόκκος αλλά καλύπτει όλους του κόκκους του λιπάσµατος, δηλαδή και το άζωτο και το φώσφορο και το κάλιο εξασφαλίζοντας τέλεια διασπορά και 100% απορρόφηση από τα φυτά. Τα ιχνοστοιχεία WOLF TRAX είναι 10 φορές πιο ισχυρά γι΄αυτό και είναι εγγυηµένα πιο αποτελεσµατικά.

Αύξηση σοδειάς. Τα Nutrimore όπως έχει αποδείξει και το πανεπιστήµιο Θεσσαλίας αυξάνουν την σοδειά στο καλαµπόκι τουλάχιστον κατά 10%. Όλες οι µονάδες που περιέχουν φτάνουν στο φυτό χωρίς καµία απώλεια. Παρέχουν τέλεια θρέψη την οποία τα φυτά ανταποδίδουν µε αύξηση σοδειάς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους τα Nutrimore που µπορούν και πραγµατοποιούν όλα όσα υπόσχονται στην καλλιέργεια του καλαµποκιού.

*Υπεύθυνη τμήματος Marketing

 

Yara Ελλάς

Αποδοτική λίπναση με YaraMila με ενσωματωμένη την τεχνολογία φωσφόρου P-Extend 

Πρόγραμμα βασικής λίπανσης 

του Αλέξανδρου Παναγόπουλου 

Οι εκτατικές καλλιέργειες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας, παράγοντας προϊόντα που αποτελούν πρώτες ύλες για τη διατροφή, την κτηνοτροφία, την ένδυση, την παραγωγή ενέργειας και πολλές άλλες χρήσεις.

Η Yara, µε περισσότερα από 100 χρόνια εµπειρίας και γνώσης, αλλά και µε διαρκή έρευνα από το εργαστήριο µέχρι το πεδίο, εξελίσσει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και των υπηρεσιών της.
  Έτσι είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες κάθε είδους εκτατικής καλλιέργειας που αναπτύσσεται στην ελληνική γη.

Βασική λίπανση µε YaraMila

Η άρτια εγκατάσταση και το ανεµπόδιστο ξεκίνηµα µιας καλλιέργειας είναι κρίσιµοι συντελεστές της αποδοτικότητας. Η Yara προτείνει για τη βασική λίπανση προϊόντα της σειράς YaraMila. Τα YaraMila αποτελούν λιπάσµατα σε µορφή πέρλας, καθεµία από τις οποίες περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία της εκάστοτε σύνθεσης, στην ίδια αναλογία. Η µοναδική διαδικασία παραγωγής της σειράς YaraMila, στο εργοστάσιο της Yara στο Porsgrunn της Νορβηγίας, τα καθιστά εξαιρετικά υγροσκοπικά και χωρίς σκόνη.

Τα λιπάσµατα YaraMila έχουν ενσωµατωµένη την τεχνολογία φωσφόρου P-Extend. Η ανεπάρκεια του φωσφόρου, στοιχείο για το οποίο συχνά δεν δίνεται η δέουσα βαρύτητα, µπορεί να αποτελέσει περιοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη ή την τελική απόδοση µιας καλλιέργειας. Ο λόγος είναι ότι, παρόλο που οι ποσοτικές ανάγκες σε φώσφορο είναι, συνήθως, χαµηλότερες συγκριτικά µε τα άλλα µακροθρεπτικά στοιχεία, αυτές θα πρέπει να καλύπτονται για όσο το δυνατόν µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα γίνεται, έως την ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου των φυτών. Όµως, η διαθεσιµότητα του φωσφόρου, στις περισσότερες περιπτώσεις, περιορίζεται εξαιτίας της δέσµευσης και της ακινητοποίησης που υφίσταται σε όξινες και αλκαλικές τιµές pH του εδάφους, αλλά και στη χαµηλή κινητικότητά του µέσα σε αυτό. Η τεχνολογία P-Extend τυποποιεί το φώσφορο σε τρεις διαφορετικές µορφές, εξασφαλίζοντας έτσι τη διείσδυσή του σε βαθύτερα επίπεδα στο έδαφος και τη διαθεσιµότητά του στην καλλιέργεια για πολλαπλάσιο χρόνο σε σχέση µε τα κοινά κοκκώδη ΝΡΚ λιπάσµατα της αγοράς.

Η σειρά YaraMila περιλαµβάνει πολλούς τύπους ΝΡΚ λιπασµάτων, που καλύπτουν τις απαιτήσεις οποιασδήποτε εκτατικής καλλιέργειας. Περιέχουν άζωτο σε νιτρική και αµµωνιακή µορφή σε ισορροπηµένη αναλογία. Τα λιπάσµατα της σειράς YaraMila είναι διαθέσιµα και µε αναστολέα νιτροποίησης και κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά µε την προσθήκη του χαρακτηριστικού N-st.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά των λιπασµάτων YaraMila συντελούν στην αύξηση της αποδοτικότητας των θρεπτικών στοιχείων που περιέχουν (ΝUE), την οµοιόµορφη λίπανση σε όλη την έκταση του χωραφιού που εφαρµόζονται, τη µείωση των απωλειών λιπάσµατος και την ευκολία για
το χρήστη.

Ενδεικτικά, κάποια λιπάσµατα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καλλιέργειας του καλαµποκιού για τη βασική λίπανση είναι το YaraMila LEOPARD, το YaraMila DIAMANTE PLUS ή άλλα. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου θα πρέπει να γίνεται σύµφωνα µε τα χαρακτηριστικά του εδάφους και τις απαιτήσεις της καλλιέργειας. Εναλλακτικά µε τη σειρά YaraMila, η Yara διαθέτει και τα λιπάσµατα της σειράς POWER, CROPCARE και τα κοινά ΝΡ και NPK.

Θρέψη των καλλιεργειών µε χρήση ψηφιακών εργαλείων

Στα πλαίσια της ψηφιοποίησης της γεωργίας και σε συνεργασία µε την εταιρεία FarmB, έχει αναπτυχθεί στην οµώνυµη πλατφόρµα το YaraFX INSIGHT. Σε αυτήν την εφαρµογή συνδυάζονται τα δεδοµένα που συλλέγει η τεχνολογία της πλατφόρµας FarmB µε τις συστάσεις λίπανσης των καλλιεργειών από τη Yara σε σχέση µε τα λιπάσµατα της Yara, µε στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των γεωργικών εκµεταλλεύσεων. Το λειτουργικό σύστηµα YaraFX INSIGHT προσδιορίζει τις ανάγκες των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία µε βάση το αναµενόµενο ύψος της παραγωγής, τη σύσταση και τη γονιµότητα των εδαφών. Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν εύκολα στο σύστηµα τις εδαφολογικές τους αναλύσεις και να υπολογίσουν µε µεγαλύτερη ακρίβεια τη λίπανση των καλλιεργειών τους, διασφαλίζοντας ότι οι καλλιέργειες λαµβάνουν τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών την περίοδο που τα χρειάζονται.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τη θρέψη των καλλιεργειών, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Yara, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.yara.gr

 

*Agronomy Operations - Yara Ελλάς



EuroChem



Ολόκληρο το αφιέρωμα για την καλλιέργεια καλαμποκιού εδώ.
Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

09-03-2024 21:21Θανασης

Σίγουρα οι καλοί σπόροι βοηθούν στην καλή παραγωγή. Αλλά αν η τιμή είναι κάτω από 0.20 η καλλιέργεια είναι ασύμφορη και ως αδύνατη να δώσει κέρδος στον παραγωγό.

Απάντηση

09-03-2024 21:02Αγανακτησμενος

Τι πάει να πει έχει υψηλές αποδόσεις 1,8 η 2 τόνους;Αν έπιανε 4 τόνους,θα έπρεπε να πουλάω 5 λεπτά;Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ικανοποιητικο κέρδος και όχι να παίρνω τα έξοδα μου η ακόμα χειρότερα να χάνω.

Απάντηση

09-03-2024 19:01Τεο

Η κυβέρνηση να σταματήσει τις εισαγωγές καλαμποκιου μήπως και σωθούμε. Με 17 λ.καλαμποκι και κριθάρι και μαλακό σιτάρι για ποιες ακριβές ζωοτροφες λένε....πόσο να το παίρνουν άραγε οι κτηνοτρόφοι? Εγώ θέλω 23 λ. Για να παραξω ένα κιλό καλαμπόκι και το πουλάω 17 λ.παρακαλητα.!Για ποιο μέλλον μιλάμε του αγροτικού κόσμου; Είμαστε για την Ουγκάντα, η Γερμανία είναι κοντά

Απάντηση

09-03-2024 18:23Golis

Μας δουλεύετε . με αυτήν την τιμή 0.19 ?

Απάντηση

09-03-2024 12:35Χρήστος

0,15 το κιλό καλαμπόκι πουλήσαμε μάρτιος 24 ένωση ορεστιάδος. Όλο κέρδος είμαστε. Ούτε σπυρί καλαμπόκι ξανά.

Απάντηση

09-03-2024 12:29Σ.

Με 0,18 € ούτε σπυρί από καλαμπόκι.

Απάντηση

09-03-2024 11:15Ρούφος

Ότι κ να γίνει υβρίδιο η όχι με 17 λεπτά καλαμπόκι μόνο για φυλακή είναι.να βάλετε κ να βγάλετε έσοδα έξοδα εσείς που τα λέτε έτσι ωραία κ όμορφα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία