BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Με «κλειστά χαρτιά» παραδίδεται η Κατερίνα, 35 λεπτά ζητάνε οι παραγωγοί

Με µια αχλή αβεβαιότητας να «σκεπάζει» την κρίσιµη παράµετρο της εµπορικής πολιτικής που θα ισχύσει, ξεκίνησε η σεζόν στο συµπύρηνο ροδάκινο, καθώς εισήλθαµε, ήδη, στη δεύτερη εβδοµάδα συγκοµιδής του και δεν υπάρχει ακόµη επίσηµη ανακοίνωση από τις βιοµηχανίες µεταποίησης που να ξεθολώνει το τιµολογιακό τοπίο.

subirina

Λεωνίδας Λιάμης

2138
0

Μόνη ένδειξη προθέσεων που µπορεί να δρα και αποπροσανατολιστικά προς τους παραγωγούς είναι η ανακοίνωση της ΕΚΕ από το χειµώνα, η οποία έκανε λόγο γιαεύρος τιµών µεταξύ 33-35 λεπτών.

Η προϊστορία έχει δείξει πως είναι πάγια τακτική των βιοµηχανιών να καθυστερούν όσο µπορούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, προκειµένου να έχουν αντιπροσωπευτική εικόνα για το πού θα είναι το µέγεθος, αλλά και ποια η ποιότητα της παραγωγής, ώστε αναλόγως να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, λοιπόν και µε τις βιοµηχανίες να έχουν βάλει στο φουλ τις µηχανές τους για την επεξεργασία της παραγωγής, οι αγρότες παραδίδουν τα ροδάκινα µε ανοικτή τιµή και ευελπιστούν ότι δεν θα βρεθούν προ κάποιας αρνητικής έκπληξης αρχές του Αυγούστου, όταν οι µεταποιητές θα κόψουν τα πρώτα τιµολόγια και θα αναγκαστούν να προσδιορίσουν τη θέση τους.

Στο σήµα που θα δώσουν για τις τιµές οι ιδιώτες θα ακολουθήσουν και οι συνεταιριστικές µονάδες, όπως λέει ο Βασίλης Γαλάνης, πρόεδρος του Α.Σ. Αλιάκµων. «Η ποικιλία Romeo συγκοµίστηκε πολύ γρήγορα γιατί δεν έχει µεγάλες εκτάσεις και τώρα ο κόσµος µπαίνει στα πρώτα χέρια στην Κατερίνα. Αν εξαιρέσουµε τα κτήµατα που χτυπήθηκαν από χαλάζι και τις βροχοπτώσεις προ δεκαηµέρου, είναι φέτος µια καλή χρονιά», εξηγεί ο κ. Γαλάνης.

«Παραµένουµε στην αρχική τοποθέτηση της ΕΚΕ, για 35 λεπτά το κιλό. Επισήµως δεν έχει αλλάξει κάτι. Οι παραγωγοί περιµένουν», αναφέρει και ο πρόεδρος του Α.Σ. Ξεχασµένης, ∆ηµήτρης Μουτσέρης, τονίζοντας πως η παραγωγή φέτος εξελίχθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήµατα και το προϊόν είναι ποιοτικό. Ο ίδιος µας ανέφερε πως επειδή υπήρξε οψιµότητα 6-7 ηµερών στις πρώιµες ποικιλίες «θα ζοριστούµε στις επόµενες δέκα ηµέρες γιατί πιθανά θ’ αρχίσει η συγκοµιδή και της ποικιλίας Α37 και η κατάσταση µε τα εργατικά χέρια δεν έχει λυθεί πλήρως».

Στη συγκοµιδή της ποικιλίας Κατερίνα έχουν µπει και οι παραγωγοί που συνεργάζονται µε τον Α.Σ. Μέσης, όπως µας πληροφόρησε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Ιορδάνης Κυρατλίδης. «Για την τιµή ακόµη δεν έχουν πει τίποτα επίσηµα οι βιοµηχανίες. Υπάρχει η ανακοίνωση για 35 λεπτά και δεν πιστεύω να υπαναχωρήσουν. Βέβαια το ροδάκινο φέτος είναι ποιοτικό», είπε ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας πως «αρχές Αυγούστου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, διότι οι βιοµηχανίες θα πρέπει να τιµολογήσουν τις παραλαβές».

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου, σε ερώτηση της Agrenda ανέφερε πως κάθε βιοµηχανία αποφασίζει ξεχωριστά για την τιµή και ο ίδιος εκτιµά πως τα 33-35 λεπτά που ανακοινώθηκαν τον χειµώνα είναι δίκαιη τιµή, καθώς έχει ενσωµατώσει τις αυξήσεις στις εισροές και ότι αφορά τα ροδάκινα πρώτης ποιότητας, µε κανονικό µέγεθος και βάρος 130 γραµµάρια.

Τόνισε ακόµη πως οι πρώτες διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για κανονική χρονιά σε τονάζ, που θα οδηγήσει σε παραγωγή τουλάχιστον 40% υψηλότερη, έναντι των 8-9 εκατ. χαρτοκιβωτίων του 2021 και συµπλήρωσε πως τα ροδάκινα από τις χαλαζοχτυπηµένες περιοχές θα πάνε για χυµό, µε 14-15 λεπτά, καθώς, αν και υπήρχε προβληµατισµός για το προϊόν, µετά την απώλεια των αγορών Ρωσίας, Λευκορωσίας και Ουκρανίας, προκύπτει ενδιαφέρουσα ζήτηση από τις αγορές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία