Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Στα 2,30 η τιμή ελαιολάδου από την ΕΑΣΗ

Στα 2,30 ευρώ/ κιλό καθόρισε τις τιμές παραγωγού ελαιόλαδου (οξύτητες μέχρι 3 γραμμές) το ΔΣ της Ένωσης Ηρακλείου.

Κάλεσμα ΕΑΣΗ για εξαγωγές χωρίς μεσάζοντες

32
1

Οι τιμές αυτές σαφώς και δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές προσδοκίες του παραγωγικού κόσμου. Βασίζονται όμως, σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΑΣΗ, στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. «Αν διαπιστώσουμε τάσεις ανόδου των τιμών, τότε και βέβαια θα τις αυξήσουμε» είπε  ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.

Οι αγρότες ως γνωστό, προσδοκούν φέτος υψηλές τιμές, κυρίως λόγω της πτώσης της παραγωγής ελαιόλαδου στην Ισπανία. Από την πλευρά τους όμως οι Ιταλοί έμποροι δεν φαίνονται, τουλάχιστον προς το παρόν, διατεθειμένοι να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις συζητήσεις που κάνουν σε Πελοπόννησο και Κρήτη.
 
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι οι τιμές στην Κρήτη είναι σαφώς χαμηλότερες από τα επίπεδα που «άνοιξε» η αγορά στην Πελοπόννησο όπου έφθασε σε δημοπρασία τα 2,91 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, στα 2,911 ευρώ δημοπρατήθηκε η πρώτη αγοραπωλησία ελαιολάδου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, μια περιοχή που αποτελεί ουσιαστικά βαρόμετρο για την αγορά και κάθε χρόνο αναμένεται με ενδιαφέρον. Η τιμή αυτή αφορούσε τη διάθεση 85 τόνων ελαιολάδου της ποικιλίας «αθηνοελιάς» και κατοχυρώθηκε στον πλειοδότη Βιολογικά – Οικολογικά Προϊόντα Σητείας.

Στελέχη της Ένωσης Ηρακλείου σχολιάζουν ωστόσο ότι πάντα οι τιμές του αγγουρέλαιου στην Πελοπόννησο είναι υψηλότερες από αυτές των υπόλοιπων ποσοτήτων.

Οι πληρωμές των παραγωγών θα γίνονται, σύμφωνα με τον κ. Στρατάκη είτε άμεσα, είτε εντός λίγων ημερών. «Από την Ένωση δεν έχει χάσει ποτέ κανείς! Η Ένωση είναι εγγύηση» σχολίασε ο ίδιος.

Πρόταση στα ελαιουργεία

Πρόταση για από κοινού εξαγωγές ελαιόλαδου ώστε να αποφύγουν τους μεσάζοντες αλλά και τους τόκους των δανείων, κατέθεσε η διοίκηση της Ένωσης Ηρακλείου σε συνεταιριστικά ελαιουργεία και ιδιώτες ελαιουργούς. Σύμφωνα με την Ένωση με τις  από κοινού εξαγωγές είναι δυνατόν να αποφευχθεί η «μειοδοσία» του προϊόντος στους Ιταλούς εμπόρους και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές οι παραγωγοί και τα ελαιουργεία καθώς θα αποφευχθούν και τα δάνεια. Οι πληρωμές των παραγωγών θα γίνονται με τα ποσά που θα δίνουν οι πελάτες, χωρίς, κατά τα στελέχη της ΕΑΣΗ,  να είναι απαραίτητος ο τραπεζικός δανεισμός.

Η Ένωση Ηρακλείου καλεί μάλιστα σε συσκέψεις τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Νοεμβρίου τους επικεφαλής των συνεταιριστικών ελαιουργείων. Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου θα συγκαλέσει σε ανάλογη σύσκεψη τους ιδιώτες ελαιουργούς.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις  το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ηρακλείου Γιάννης Πυργιαννάκης είπε ότι σκοπός της συνεταιριστικής οργάνωσης είναι να ωφεληθούν όσο το δυνατόν οι ίδιοι οι παραγωγοί.  «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σχήμα, καταρχήν άτυπα, ώστε να κάνουμε από κοινού με τα ελαιουργεία εξαγωγές ελαιόλαδου. Δεν είναι απαραίτητο να πάμε σε εταιρεία ή κοινοπραξία, διότι τότε θα χρειαστούμε γραφεία και υπαλλήλους. Χρειάζεται να αποφύγουμε όσο το δυνατόν το λειτουργικό κόστος» σχολίασε ο κ. Πυργιαννάκης.

Πρακτικά το εγχείρημα, όπως σχεδιάζεται από την ΕΑΣ Ηρακλείου, θα έχει ως εξής: Η Ένωση Ηρακλείου να έρχεται απευθείας σε επικοινωνία με πελάτες του εξωτερικού. Μόλις έχει παραγγελία να παραλαμβάνει ελαιόλαδο από τα συνεργαζόμενα ελαιουργεία, συνεταιριστικά και μη. Οι πληρωμές να γίνονται μετά την πώληση του προϊόντος και οι επικεφαλής των ελαιουργείων θα είναι σίγουροι ότι δεν θα χάσουν τα χρήματα τους καθώς θα υπάρχουν οι εγγυητικές τραπέζης. Να σημειωθεί ότι η ΕΑΣ έχει, όπως φαίνεται, εξασφαλίσει δανειοδότηση ύψους 500.000 ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς. Το ποσό δεν επαρκεί, αποτελεί όμως μία καλή «μαγιά» για την έναρξη της εμπορικής περιόδου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ελαιουργοί του νομού Ηρακλείου λένε ότι δεν «κλείνουν πόρτες» στη συνεργασία, τονίζουν ωστόσο ότι προτιμότερο είναι να δίδονται τα χρήματα τοις μετρητοίς καθώς οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν άμεσα οικονομικά προβλήματα.

Αυτονόητο είναι ότι η Ένωση θα εισπράττει ένα «μικρό», όπως λένε στελέχη της, ποσοστό για την παρέμβαση που θα κάνει.

Πληρωμές οινοσταφύλων και υπαλλήλων

Στις 20 – 25 Νοεμβρίου, σχεδιάζει η ΕΑΣΗ να ξεκινήσει τις πληρωμές των παραγωγών για τα οινοστάφυλα που παρέδωσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Στρατάκη.

Από τις 12 έως και τις 16 Νοεμβρίου σχεδιάζεται να πληρωθούν και οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣΗ. Να σημειωθεί ότι η Ένωση

περιμένει να εισπράξει και το 50% των κρατήσεων που έκανε σε παραγωγούς από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του ΟΣΔΕ ή την «αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» όπως ονόμασε τις κρατήσεις. Το υπόλοιπο 50% επί των κρατήσεων θα παραμείνει στην τράπεζα Πειραιώς για την κάλυψη υποχρεώσεων της Ένωσης.

Πέλλα Λασιθιωτάκη

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-12-2012 19:53george

ΕΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟ ΕΚΣΑΓΟΓΗ ΕΛΕΟΛΑΔΟΥ ΕΔΙΑΦΕΡΟΜΕ ΓΙΑ ΧΟΝΤΡΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία