BACK TO
TOP
Πατάτα

Κρατάει άμυνα στην διόρθωση της αγοράς η πατάτα

∆εν έχει αποτυπωθεί στην τιµή παραγωγού η δυναµική της πατάτας στις αγορές της Αν. Ευρώπης, χώρες µε προβλήµατα ξηρασίας στην παραγωγή τους και στις οποίες το ελληνικό προϊόν εξάγεται, µε αποτέλεσµα οι τιµές παραγωγού να προσεγγίζουν τα δεδοµένα των ετών πίσω από την περίοδο 2018/19.

32223766236_76904a9457_o

Πέτρος Γκόγκος

76
0

 Η συγκοµιδή φθινοπωρινής πατάτας ξεκίνησε στην Ηλεία, µε τις στρεµµατικές αποδόσεις να µην ξεπερνούν τους δύο τόνους ανά στρέµµα και την τιµή παραγωγού να περιστρέφεται γύρω από τα 35 λεπτά ανά κιλό σύµφωνα µε πληροφορίες, χωρίς ωστόσο να έχουν σηµειωθεί ακόµα µεγάλες πράξεις. «Πέρυσι τέτοια εποχή η πατάτα είχε 50 λεπτά» αναφέρει στο Fresher ο Πέτρος Κούτουλας, παραγωγός από το Νεοχώρι Ηλείας, συνεχίζοντας «φέτος δεν ξέρω τι θα γίνει, ακούγεται ότι φτάνουν οι γαλλικές κοντά στα 35 λεπτά. ∆εν µας αγαπάει κανένας, όταν βρουν φτηνότερο πράµα το αγοράζουν».

Ας σηµειωθεί ότι µε ένα µετριοπαθή υπολογισµό, το κόστος παραγωγής κυµαίνεται κοντά στ 750 µε 800 ευρώ ανά στρέµµα σύµφωνα µε τον ίδιο και όπως εξηγεί οι παραγωγοί της περιοχής καλλιεργούν κυρίως τις ποικιλίες El Mundo και Spunta.

Στην Κρήτη, στο Οροπέδιο Λασιθίου η τιµή παραγωγού κυµαίνεται ανάµεσα στα 35 µε 40 λεπτά ανά κιλό σύµφωνα µε τον Γιώργο Χαριτάκη, γεωπόνο του συνεταιρισµού της περιοχής. «Είναι δύσκολη η διακίνηση φέτος. Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαµε σχεδόν ξεπουλήσει µε την τιµή να φτάνει ως τα Χριστούγεννα το 1,00 ευρώ/κιλό» θυµάται ο ίδιος, συµπληρώνοντας πως στο χωράφι η τιµή ήταν στα 45 λεπτά τον Αύγουστο του 2018. Ας σηµειωθεί πως ως επί το πλείστον η παραγωγή του ΑΣ Οροπεδίου διακινείται στην αγορά του νησιού, το οποίο λόγω τουρισµού αναζητά κυρίως την Spunta, η οποία είναι καλύτερη για τηγάνισµα.  Πολύ βορειότερα, στην Άνω Βροντού Σερρών, η τιµή παραγωγού κυµαίνεται στα 30 λεπτά από τα 45 που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, σύµφωνα µε τον ∆ηµήτρη Μητσόγλου συσκευαστή και παραγωγό.

Αύξηση στην παραγωγή της Ολλανδίας

Αρκετοί έµποροι επικαλούνται χαµηλή ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές και φθηνότερες εισαγωγές. Στην Ολλανδία η παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 12% σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά ενώ παράλληλα βρίσκεται 3% πάνω από τον µέσο όρο της πενταετίας, µε τους πολυµήχανους Ολλανδούς εµπόρους να έχουν ανακτήσει το χαµένο έδαφος στις αγορές της Αν. Ευρώπης και να επεκτείνονται περαιτέρω στη Βόρεια Αφρική.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία