Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Μοντέρνες καλλιέργειες

Ζωοτροφές, κοσμετολογία και βιομάζα οι εφαρμογές για το λούπινο

Ζωοτροφές, κοσμετολογία και βιομάζα οι εφαρμογές για το λούπινο

0
2

Το λούπινο μπορεί να αποτελέσει επιχειρηματική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους αγρότες και να καταστήσει την Ευρώπη ανεξάρτητη από την εισαγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών που σήμερα εισάγονται σε ποσοστό 80%, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του προγράμματος LIBBIO, καθηγητής Rob van Haren του Hanze University.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο καθηγητής Ιωάννης  Χατζηγεωργίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε στην ομιλία του ότι τα λούπινα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη χοιροτροφία, την πτηνοτροφία αλλά και την εκτροφή αγελάδων, καλύπτοντας μάλιστα σε αυτή την τελευταία κατηγορία το 100% των διατροφικών αναγκών των ζώων. Μεγάλες είναι επίσης οι δυνατότητες που ανοίγονται για το λούπινο και στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, όπου θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ιχθυάλευρα, μία εισροή που όσο αναπτύσσεται η ιχθυοκαλλιέργεια σπανίζει, ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνει η τιμή της.

Lupinus mutabilis

Επιγραμματικά, να αναφέρουμε ότι το Lupinus mutabilis, μία ποικιλία λούπινου από την περιοχή των Άνδεων που μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμη και σε «φτωχά» εδάφη διαθέτοντας τα χαρακτηριστικά μίας βιώσιμης γεωργίας. Το λούπινο έχει την ιδιότητα να διορθώνει τα επίπεδα του αζώτου στο έδαφος και να βελτιώνει την απόδοση του φωσφόρου χωρίς να ζητά ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.

Πολλαπλές εφαρμογές του λούπινου

Πέρα από τις ζωοτροφές τα λούπινα μπορούν να αποτελέσουν τροφή για τους ανθρώπους, με δεδομένο μάλιστα ότι η βιομηχανία τροφίμων ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τη σόγια, η καλλιέργεια της οποίας συνεπάγεται μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.

Οι ερευνητές του προγράμματος LIBBIO εξετάζουν τη δυνατότητα εφαρμογών στην κοσμετολογία, τα οποία παρουσίασαν στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Τέλος, στο πλαίσιο του LIBBIO γίνονται πειράματα για την αξιοποίηση των υπόλοιπων μερών του φυτού στην παραγωγή βιομάζας και βιοαερίου.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

13-11-2017 23:30ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΟΒΓΕΝΗ

ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ Ν ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ

Απάντηση

13-11-2017 23:26ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΟΒΓΕΝΗ

ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ 20 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire