Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Μικρή απώλεια η Φότζια στο σκληρό σιτάρι, πλαγιοκαθοδική η κίνηση

Στα 490 ευρώ υποχωρεί η τιμή σκληρού σίτου της Φότζια στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, με τη νέα λίστα τιμών να κόβει από 5 ευρώ σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες, επικυρώνοντας μια πλαγιοκαθοδική κίνηση στην αγορά, που ήταν εμφανής ήδη από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

KAR_1206

Πέτρος Γκόγκος

4567
1

Με μικρή απώλεια η Φότζια,  πλαγιοκαθοδική κίνηση  διαγράφει το σκληρό σιτάρι

Οι χαμηλότερες τιμές για την τρέχουσα περίοδο στο εμπορικό κέντρο της Φότζια, διαμορφώθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η πρώτη ποιότητα υποχώρησε στα 482,5 ευρώ ο τόνος, πριν δοθεί ένα νέο σινιάλο ανόδου, το οποίο ωστόσο δεν είδε τις τιμές να υπερβαίνουν τα 520 με 530 ευρώ ο τόνος, απόσταση σχεδόν 50 ευρώ από τα ιστορικά υψηλά με τα οποία ξεκίνησαν τα αλώνια του 2022.

Την ίδια στιγμή, η τιμή για το γαλλικό σκληρό σιτάρι δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στα 460 ευρώ ο τόνος, παρά τις πιέσεις που αναπτύσσονται στην παράλληλη αγορά του μαλακού σίτου.

Οι ισορροπίες της αγοράς, με δεδομένη μια παράλληλη σταθεροποίηση και στις τιμές του Καναδά κοντά στα 400 ευρώ, δείχνουν πως η έντονη μεταβλητότητα που χαρακτήρισε το 2022, ανήκει στο παρελθόν. Από την άλλη, οι οιωνοί για τη νέα σοδειά, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν είναι καλοί, αφού συσσωρεύονται από τώρα προβλήματα ανομβρίας, ασθενειών και προσβολών από έντομα και τρωκτικά.

Στα δεδομένα των ημερών, οι µεταφορές από τον Καναδά γίνονται µε αργούς ρυθµούς εξαιτίας του κλεισίµατος του διαδρόµου µεταφοράς στις Μεγάλες Λίµνες, από τις οποίες περνά µεγάλο µέρος της σοδειάς σκληρού σίτου του Καναδά πριν φτάσει στα ανατολικά λιµάνια της χώρας και από εκεί στις αγορές της Ευρώπης και της Αφρικής. Οι πιέσεις επί της τιµής που σηµειώθηκε το προηγούµενο διάστηµα, αποδίδεται στην αποκλιµάκωση του κόστους µεταφοράς, µε το σκληρό του Καναδά να φορτώνεται µε 404 ευρώ ο τόνος περίπου (FOB), ωστόσο οι 220.000 τόνοι που βρίσκονται στα σιλό του ανατολικού Καναδά, έτοιµα για φόρτωση στα καράβια, αναµένεται ότι θα διαπραγµατευτούν σε υψηλότερες τιµές για όσο οι λίµνες µένουν παγωµένες.

Τα αποθέματα  δεν είναι αρκετά για πίεση τιμών

Με το βλέµµα στην επόµενη σοδειά σκληρού σίτου, µια ασφαλής διαπίστωση έχει να κάνει µε τα αποθέµατα, τα οποία δεν επιτρέπουν σηµαντικές πιέσεις, δεδοµένου ότι παρά τη µεγάλη παραγωγή του Καναδά το 2022, το 2021 το προϊόν έλλειψε από όλες τις βασικές αγορές.

Επιπλέον η παραγωγή της Ιταλίας ήταν σηµαντικά µειωµένη το προηγούµενο καλοκαίρι. Με άλλα λόγια, εκτός και αν οι πρώτες ενδείξεις για την παραγωγή του 2023 δείξουν µια αντίστοιχη µε την περσινή σοδειά στον Καναδά, καθώς και καλή ανάπτυξη των καλλιεργειών στην Ευρώπη, η προσφορά στην αγορά σκληρού σίτου θα παραµείνει οριακή.

Προς το παρόν, το µόνο σίγουρο ως προς το εύρος τιµών που θα ακουστούν το καλοκαίρι του 2023, είναι η βάση των 35 λεπτών το κιλό που έχουν ανακοινώσει οι βιοµηχανίες ζυµαρικών για τα συµβόλαια σκληρού σίτου, ενώ για τα ποιοτικά σιτάρια ειδικών ποικιλιών µε υψηλή πρωτεΐνη, η µεταποίηση έχει ήδη δεσµευτεί για 38 λεπτά το κιλό.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-01-2023 14:45THEODOR

@μω τα χρηματιστηρια σας και την απληστία σας !!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία