BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Κυρίαρχο το… φέρτο και θα δούμε, μάχη στο σκληρό, 17 το κριθάρι

Με τα μάτια στον καιρό που βάζει συνεχώς εμπόδια έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα ο αλωνισμός στο σκληρό σιτάρι, χωρίς κανείς από τους εν δυνάμει αγοραστές να είναι διατεθειμένος μέχρι τώρα να «κόψει» τιμή και όλα να γυρίζουν γύρω από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη λογική των ανοιχτών τιμών.

image001_51

Γιάννης Πανάγος

15986
19

Κυρίαρχο το… φέρτο  και θα δούμε στα  φετινά αλώνια, μάχη  χαρακωμάτων γίνεται  στο σκληρό, 17 λεπτά  το κριθάρι ζωοτροφής  

Agronews και Agrenda έχουν αποκαλύψει έγκαιρα τις φετινές προθέσεις του ελεύθερου εμπορίου για άσκηση πίεσης στις τιμές παραγωγού ακόμα και κάτω από τις τιμές της διεθνούς αγοράς, τακτική την οποία σιγοντάρουν με τον τρόπο τους πάντα και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, είτε των ζυμαρικών είτε της μεταποίησης γενικότερα.

Το γεγονός ότι το ημερολόγιο γράφει 13 Ιουνίου και καμιά συνεταιριστική οργάνωση, μικρή ή μεγάλη, δεν μπήκε στη διαδικασία να ανακοινώσει τιμή παραλαβής για το σκληρό σιτάρι αλλά ούτε και για το κτηνοτροφικό κριθάρι, είναι σημάδι των καιρών. Χωρίς να υπάρχει ένας ασφαλής «τροχιοδείκτης» με σεβασμό στις αντικειμενικές συνθήκες της αγοράς αλλά και με αντίληψη της θέσης του παραγωγού, τα πράγματα οδηγούνται σε ανισορροπία και σε μεγάλο διαπραγματευτικό έλλειμμα που γέρνει την πλάστιγγα αναλόγως.  

Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο δύο οργανώσεις (ΘΕΣγη και Ενιπέας) ανακοίνωσαν τα τελευταία 24ωρα έναρξη της διαδικασίας παραλαβής στο κτηνοτροφικό κριθάρι κι αυτό αργά, ενώ και οι δύο διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τιμή. Έτσι, εκτός από τα κριθάρια που υπόκεινται σε συμβόλαια με τη ζυθοποιεία και ορίζουν τιμή 24 λεπτά το κιλό και τα σκληρά σιτάρια που υπόκεινται σε συμβόλαια με τη βιομηχανία ζυμαρικών και είναι στα 35 λεπτά το κιλό, για όλα τ’ άλλα, δηλαδή για τα μη συμβολαιοποιημένα, η τιμή παραμένει… θολή.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν κάποιους από τους συνεταιρισμούς της Θεσσαλίας να προγραμματίζουν συνάντηση για τη χάραξη «κοινής γραμμής άμυνας», απέναντι στις διαθέσεις που φαίνεται να ξεδιπλώνει μέρα με τη μέρα το ιδιωτικό εμπόριο. Σ’ αυτό το πνεύμα, συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, συνεταιρισμός Χάλκης, Συνεταιρισμός Νίκαιας, ΘΕΣγη και Ενιπέας, είναι πολύ πιθανό να διαμορφώσουν μια κοινή γραμμή που θα λέει, ότι, από τις ποσότητες που θα συγκεντρώσουν το επόμενο διάστημα στο σκληρό σιτάρι δεν πρόκειται να φύγει κιλό, σε τιμή χαμηλότερη απ’ αυτή την οποία δικαιολογεί η σημερινή εικόνα της διεθνούς αγοράς και επιβάλει το κόστος παραγωγής.  

Βεβαίως, σημαντική παράμετρος στην εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες μέρες θα είναι και ο καιρός. Οι κατά τόπους βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο ημερών, ειδικά στη Θεσσαλία, όπου το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βρίσκεται σε ώριμο στάδιο, μάλλον κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα. Αν η κακοκαιρία, επιμείνει στη διάρκεια της εβδομάδας, όπως δείχνουν οι μετεωρολογικές προβλέψεις, δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους δύο τιμές. Μία για τα προβροχικά ή οποία πιθανότατα θα είναι αυξημένη και μια για τα μεταβροχικά η οποία θα χαμηλώνει τον πήχη των τιμών παραγωγού.  

Να σημειωθεί εδώ ότι Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνουν περίπου τα 2/3 της εγχώριας παραγωγής στο σκληρό σιτάρι και φυσικά είναι οι περιοχές που δίνουν τον τόνο των αποδόσεων, της ποιότητας της παραγωγής και των τιμών στην εγχώρια αγορά.    

Ανακοινώσεις συνεταιρισμών
ΘΕΣγη

 Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας- ΘΕΣγη ενημερώνει τα μέλη του και τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι ξεκίνησε η παραλαβή κριθαριού εσοδείας 2023. Για την δυνατότητα της κλειστής τιμής θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο site του Συνεταιρισμού μας www.thesgi.gr.Υπεύθυνοι επικοινωνίας : κ. Κούτουλας Γιώργος, Υπεύθυνος Εμπορίας Δημητριακών, τηλ.6973513100 & κ. Τσαγγάρης Κώστας, Υπεύθυνος Logistics, τηλ.6942522353 

Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας»
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων ”Ο Ενιπέας ”  με γνώμονα πάντα το συμφέρον του παραγωγού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν οι παραλαβές κριθαριων και σίτου για την χρόνια 2023. Οι παραλαβές γίνονται με ανοιχτή τιμή και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι τιμές οι οποίες θα αναρτώνται στο site του συνεταιρισμού (www.enipeasagro.gr).
Όσον αφορά το σιτάρι , παρέχεται η δυνατότητα ανοιχτής τιμής εως 30 Νοεμβρίου 2023. Όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται, και για οποιαδήποτε διευκρίνηση, μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με το γεωτεχνικό τμήμα του συνεταιρισμού στο Μικρό Ευύδριο Φαρσάλων και στα τηλέφωνα
24910-71098 και 6977285685.
Υπεύθυνος σιτηρών-δημητριακών είναι ο κ. Ευάγγελος Κατσαούνης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός επαρχίας Φαρσάλων ” Ο Ενιπέας” εύχεται καλές παραγωγές σε όλους τους παραγωγούς και τους καλεί να εμπιστευτούν τα συνεταιριστικά σχήματα.

Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

15-06-2023 12:28Savvas

Λιπάσματα 3 φορές πάνω! Σπόρα 3 φορές πάνω! Πετρέλαιο 2 φορές πάνω! Και εμείς θα πουλήσουμε 3 ΦΟΡΈΣ ΚΑΤΩ??? ΝΤΡΟΠΗ

Απάντηση

14-06-2023 14:27Βαγγέλης

Ας μας εξηγήσει κάποιος πως γίνεται όλο τα προϊόντα να ανεβαίνουν και το σιτάρι και το κριθάρι να πέφτει? έπεσε το ψωμί? έπεσε το μακαρονι?

Απάντηση

13-06-2023 22:30 Πετρος

Το πρόβλημα λυνεται απο εκει που ξεκινάει.--------------------------------------------- Δεν ειναι οι χοντρεμποροι----------------------------------------------- Ποιός το παίζει φιλαράκι σας ,ενώ κανει πλάτες σε ολα τα τσουτσέκια και φτιαχνουν τις τιμές μαζί παρασκηνιακά;-------------------------------------------- Ο ΚΟΜΠΙΝΙΕΡΗΣ!!!!!!!--------------------------------------------------Αυτά ειναι τα μεγαλύτερα λαμόγια,αυτά κάνουν πλυση εγκεφάλου και σπερνουν τον τρομο σε κάτι ηλίθιους καρπαζοεισπραχτορες------------------------------------------------------ Δωστε το αλωνι σε αυτον που θα σας κανονισει σωστη τιμη.Διαφορετικά αφηστε το λαμογιο να ψοφησει της πεινας.Ξεμπροστιαστε τα φιδια αυτα και να δειτε για ποτε θα διορθωθουν οι τιμες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

13-06-2023 13:54eletheras boskis

Δυστυχώς εμείς που παράγουμε ,είτε φυτικά ,είτε ζωικά προϊόντα ζούμε στα όρια της φτώχιας ,φτωχοποιουμαστε κάθε χρόνο και περισσότερο. Και τα *κοράκια * πλουτίζουν εύκολα κάθε χρόνο όλο και περισσότερο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

13-06-2023 13:34Κατσιδιαρης

Ο μεγαλέμπορος στην επαρχία Φαρσάλων κινεί τα πιόνια πάρτε το χαμπάρι.ψυχρος εκτελεστής

Απάντηση

13-06-2023 13:03ΚΑΤΆ ΚΥΡΙΟΣ

Εμάς στα πρατήρια και στα εφόδια δεν μας λένε .,.. πάρτο και θα δούμε!!!!

Απάντηση

13-06-2023 10:53Kostar

Να μη γινει οπως στα τεμπη μονο Παμε κιοπου βγει

Απάντηση

13-06-2023 10:02Αελ

ΜΌΝΟ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΎΜΕ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΗΣΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΜΙΑ ΚΙΝΟΙ ΓΡΑΜΗ ΓΙΑ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΣΙΤΑΡΙ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΈΡΟΝ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ. ΤΑ ΜΠΟΥΡΔΟΥΚΛΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΆΓΟΥ, ΓΙΑ ΔΉΘΕΝ ΤΗ ΘΑ ΓΊΝΕΙ, ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ ΝΑ ΔΊΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΣΠΑΣΙΜΟ ΗΘΙΚΟΥ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟ ΕΜΠΌΡΙΟ ΤΟΥΣ ΈΧΟΥΜΕ ΓΡΑΜΕΝΟΥΣ.. ΠΑΝΑΓΟ ΤΑ ΑΡΤΣΙ ΜΠΟΥΡΤΣΙ ΚΑΙ ΛΟΥΛΑΣ ΚΑΙ 2 ΑΥΓΆ ΤΟΥΡΚΊΑΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΤΙΜΠΑΝΙΖΕΙΣ ΤΌΣΟ ΚΑΙΡΌ ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΈΤΟΙΑ ΌΡΕΞΗ, ΞΈΡΕΙΣ ΌΤΙ ΔΕ ΠΕΡΝΆΝΕ, ΔΙΌΤΙ ΖΟΎΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΉ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΙΔΉΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣ ΠΕΡΝΆΝΕ!!!!!

Απάντηση

13-06-2023 09:36ΑΓΡΟΤΗΣ

Που ακριβώς κόβουν Πανάγο με αυτόν τον καιρό για πες μας από τα 0.12 λεπτά το πηγές 0.17 το κριθαρι τόσο σας βολεύει μέχρι να κοπεί το κριθαρι θα το ανεβάσεις στα 0.25

Απάντηση

13-06-2023 09:30minas

να μην πουλησει κανενας συναδελφος κατω απο 20 λεπτα κριθαρι να ταλειωνουμε με τους απατεωνες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία