BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Δασμούς στις ΗΠΑ επεξεργάζεται η Ισπανία με αφορμή τις ελιές

Αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για ανταποδοτικούς δασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες διατυπώνει η ισπανική διεπαγγελματική οργάνωση ελιάς, η οποία ζητά από την Μαδρίτη, να εξετάσει το ενδεχόμενο στρεβλωτικών προς την αγορά ενισχύσεων που έχουν δεχθεί οι Αμερικανοί αγρότες τα τελευταία χρόνια.

TRITOspain-olive-oil-production

26
0

Ας αναφερθεί πως ως γνωστόν τον τελευταίο χρόνο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει την έγκρισή του σε δυο πακέτα ενίσχυσης αξίας 28 δισ. δολαρίων σε Αμερικανούς αγρότες, με γνώμονα να αντισταθμίσει τις απώλειες των εισοδημάτων τους στο πλαίσιο των εμπορικών συγκρούσεων που έχει τροφοδοτήσει η Ουάσιγκτον.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανοίξει αμέσως μια έρευνα σχετικά με την ενίσχυση που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους αγρότες ως βασικό επιχείρημα για ένα αίτημα για την επιβολή αντισταθμιστικών δασμών μπροστά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)», υποστηρίζει η διεπαγγελματική οργάνωση Interaceituna.

Με τιμολόγιο 25% για τέσσερις διαφορετικούς τύπους ισπανικών εξαγωγών πράσινης ελιάς που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα και 27% για τις εξαγωγές μαύρης ελιάς προς τις Η.Π.Α. που ισχύει από τον Αύγουστο του 2018, πολλοί παραγωγοί αισθάνονται την οικονομική πίεση πλέον.

Σύμφωνα με την Interaceituna, σχεδόν όλες οι ισπανικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ έχουν επηρεαστεί από ένα από αυτά τα δύο τιμολόγια. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά για τις ισπανικές επιτραπέζιες ελιές, με περισσότερα από το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών της χώρας να προορίζονται για αμερικανικά λιμάνια.

Σύμφωνα με την Cecilia Malmström, την απερχόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου, ο ΠΟΕ θα αποφανθεί σύντομα υπέρ της E.U. επί της ευρωπαϊκής καταγγελίας για παράνομες αμερικανικές επιδοτήσεις προς τον κατασκευαστή αεροσκαφών Boeing.

Ο Malmström υπογράμμισε ότι η E.U. ήθελε να αποφύγει έναν κλιμακωτό εμπορικό πόλεμο, αλλά ήταν διατεθειμένος να χτυπήσει διάφορα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ με δικά τους τιμολόγια μόλις έλαβε την απόφαση του ΠΟΕ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία