Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Σε εγρήγορση για δάκο στην Κρήτη η Βάθη, κινητοποιεί ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ

Σε κινητοποίηση για το θέμα της προσβολής των ελαιοκαλλιεργειών από τον δάκο στην Κρήτη, βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση τα όσα υποστηρίζει ο υπουργός Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Γκεγκέρογλου.

40354260_10156626682927733_4104239291717124096_o

1274
0

Συμπλήρωσε δε, ότι για την προμήθεια του σκευάσματος για τη δακοπροστασία του 2020 έχει ήδη υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση δόθηκε άμεσα εντολή να υπάρξει καταγραφή των ζημιών για ό,τι πρέπει να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημιώσεων στους παραγωγούς μέσω του μηχανισμού των ΠΣΕΑ σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου

«Το Υπουργείο δε φέρει καμία απολύτως ευθύνη σε ό,τι αφορά τις δικές του κινήσεις για την έγκαιρη παροχή του προϊόντος φυτοπροστασίας για τη δακοκτονία» επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Γκεγκέρογλου σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη με τον δάκο.

«Η εμπλοκή του Υπουργείου στο θέμα της δακοκτονίας αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού, προκειμένου να υπάρξει ο προμηθευτής του κατάλληλου προϊόντος φυτοπροστασίας. Ο σχετικός διαγωνισμός πέρυσι έγινε εγκαίρως. Το προϊόν φυτοπροστασίας είχε παρασχεθεί στις Περιφέρειες των οποίων ευθύνη αποτελεί η δακοκτονία» τόνισε ο κ. Βορίδης.

Ο Υπουργός δήλωσε επιπροσθέτως ότι δόθηκε άμεσα εντολή να υπάρξει καταγραφή των ζημιών για ό,τι πρέπει να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημιώσεων στους παραγωγούς μέσω του μηχανισμού των ΠΣΕΑ σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία.

Έκανε σαφές πάντως ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε εγρήγορση για το θέμα της προσβολής των ελαιοκαλλιεργειών από τον δάκο σε όλο το νησί.

Συμπλήρωσε δε, ότι για την προμήθεια του σκευάσματος για τη δακοπροστασία του 2020 έχει ήδη υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση μιας επιστημονικής επιτροπής προκειμένου να μελετηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τη δακοκτονία, τον μύκητα «γλοιοσπόριο» και άλλους νέους κινδύνους, ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί, τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχει ήδη πρόγραμμα, το οποίο «τρέχει» ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με προϋπολογισμό 144.000 ευρώ, που εξετάζει και εφαρμόζει συγκεκριμένες πρακτικές, σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες είναι το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, το Λασίθι αλλά και η Τριφυλία, η Φωκίδα, η Σάμος και η Λέσβος και παρακολουθεί τόσο το ζήτημα της προστασίας όσο και αυτό του προγράμματος δακοκτονίας.

 Η ερώτηση Κεγκέρογλου

Μετά την επίσκεψη κλιμάκιου του Κινήματος Αλλαγής στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών ο Γραμματέας  της Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε ηλεκτρονικά προς το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την παρακάτω ερώτηση:

Θέμα «Άμεση στήριξη του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης  στους παραγωγούς της Κρήτης που καταστράφηκαν  από καταιγίδες, χαλάζι και ανεμοστρόβιλους  ».

Κύριε Υπουργέ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην Κρήτη τις προηγούμενες μέρες και κυρίως οι σφοδρές βροχοπτώσεις, η χαλαζόπτωση και οι ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν θερμοκηπιακές   και υπαίθριες  καλλιέργειες αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοπαραγωγής.

Συγκεκριμένα:
1.Η ελαιοπαραγωγή σε όλες τις περιοχής της Κρήτης που επλήγησαν από χαλαζόπτωση καταστράφηκε από 40% έως 100%.
2.Οι θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες στην Κρήτη, νότια Χανιά , Ελαφονήσι , Κουντούρα κτλ. αλλά και νότιο Ηράκλειο, Τυμπάκι κτλ. επλήγησαν και από τους τρείς παράγοντες:
 α) Την χαλαζόπτωση που αχρήστευσε το σύνολο των επιφανειών κάλυψης των θερμοκηπίων  (περίπου 700 στρέμματα στο Ελαφονήσι και 500 στρέμματα στην Κουντούρα κτλ.)  τα οποία αν δεν αντικατασταθούν άμεσα θα ακολουθήσει η καταστροφή της ηρτημένης παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου με τις πρώτες βροχές.

β) Τους ανεμοστρόβιλους που κυριολεκτικά σάρωσαν τα πάντα από όπου πέρασαν συμπεριλαμβανομένων των θερμοκηπιακών κατασκευών, ενδεικτικό είναι ότι ισοπεδώθηκαν 150 στρέμματα θερμοκηπίων  στην Κουντούρα  μαζί με την ηρτημένη παραγωγή   και το φυτικό κεφάλαιο.

γ)  Τις πλημμύρες που ακολούθησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που οδήγησαν τεράστιες ποσότητες νερού εντός των θερμοκηπίων καταστρέφοντας σε μεγάλο μέρος των θερμοκηπίων όλο το φυτικό κεφάλαιο και φυσικά την ηρτημένη παραγωγή.

  1. Οι υπαίθριες καλλιέργειες επλήγησαν από όλα τα ακραία φαινόμενα σε όλες τις περιοχές που επικράτησαν όλα μαζί ή κάποιο από αυτά.

Επειδή η ταχύτητα ενεργοποίησης των αρμόδιων υπηρεσιών είναι κρίσιμη για την καταγραφή και εξατομίκευση των ζημιών και την προώθηση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων.

Επειδή υπάρχουν νομικά κενά στο σύστημα αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκλήθηκαν  στην παραγωγή κυρίως λόγω των διαφορετικών φορέων και προγραμμάτων αποζημίωση και

Επειδή η εμπειρία των παραγωγών τα προηγούμενα χρόνια είναι αρνητική κυρίως με την διαδικασία των ΠΣΕΑ.    

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

 1.Έχετε την βούληση  να αναλάβετε τον συντονισμό και τις απαραίτητες  πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν; 
2.Θα ενεργοποιήσετε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό De Minimis προκειμένου να αποζημιωθούν τόσο οι ελαιοκαλλιέργειες όσο και οι παραγωγοί με θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες.

3.Προτίθεστε να εφαρμόσετε για όλους τους πληγέντες παραγωγούς μέτρα ανακούφισης φορολογικά και ασφαλιστικά τουλάχιστον όπως αυτά που λάβατε για τις επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν από την Thomas Cook ;
4.Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση για να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες αποζημίωσης σε όλους τους παραγωγούς που επλήγησαν χωρίς να υπάρξουν εξαιρέσεις;

5.Πότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί από τον ΕΛΓΑ η διαδικασία αποζημιώσεων για τους ελαιοκαλλιεργητές και τους άλλους παραγωγούς;
6.Τι στήριξη θα δώσετε στους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών που δεν είναι ενταγμένοι στο σύστημα του ΕΛΓΑ;
7.Ποιο ποσό εκτιμάτε ότι θα απαιτηθεί για την αποζημίωση κάθε κατηγορίας και από ποιες πηγές θα αντληθεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου    


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία