BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Αδιαφορία από το εμπόριο για το ελαιόλαδο, λιγοστές κινήσεις

Στο 1,10 το 200αρι οι Kalamata olives, μεγάλες ποσότητες από Τρίτες χώρες.

35_3

Πέτρος Γκόγκος

23
7

Πράξεις που γίνονται ουσιαστικά µε το «ζόρι» ανά βυτίο και πιο σπάνια ανά δεξαµενή 100 τόνων, αποτυπώνουν την κατάσταση της αγοράς ελαιολάδου τις πρώτες εβδοµάδες του 2020. Μέσα σε αυτό το υποτονικό εµπορικό σκηνικό, η τιµή για το ελαιόλαδο στην περιοχή της Λακωνίας υποχώρησε περαιτέρω, προσεγγίζοντας τα 2,65 ευρώ το λίτρο, µειωµένη κατά 10 λεπτά από την τελευταία πράξη του 2019. Υπενθυµίζεται ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η τιµή βρισκόταν κοντά στα 3,70 ευρώ.

Η αδιαφορία από την πλευρά του εµπορίου είναι χαρακτηριστική, οδηγώντας παραγωγούς και συνεταιριστές «να χτυπάνε πόρτες, όταν µέχρι τώρα γινόταν το αντίθετο» σύµφωνα µε τον Παναγιώτη Ντανάκα, δαχειριστή του Α.Σ Μολάων Πακίων. Από την  πλευρά του το εµπόριο επικαλείται υψηλά αποθέµατα από την περσινή χρονιά αλλά και τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει το ισπανικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ λόγω των δασµών.

Την ίδια στιγµή, πληθαίνουν οι φήµες που θέλουν µια άτυπη συµφωνία ανάµεσα σε ελληνικές και ισπανικές εταιρείες για την εξαγωγή ισπανικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ ως ελληνικού, µε το Επιµελητήριο Αρκαδίας να καταγγέλλει την πρακτική αυτή και να ζητά διευκρινήσεις. Μέχρι στιγµής πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιο τέτοιο κρούσµα, µε την Περιφέρεια Μεσσηνίας να διενεργεί ελέγχους σε τυποποιητήρια προκειµένου να εξακριβωθούν οι καταγγελίες.

Ζήτηση για ελιές Καλαµών

Σε ό,τι αφορά τις επιτραπέζιες ελιές Καλαµών, την περίοδο αυτή οι πράξεις γίνονται για τα 200 κοµµάτια στο 1,10 µε 1,20 ευρώ το κιλό, µε την αρνητική εικόνα της αγοράς να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέµα της ΠΟΠ ελιάς Καλαµάτας.

Συγκεκριµένα, σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή προ ολίγων ηµερών ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας ∆ηµοκρατίας, Γιάννης Λαµπρόπουλος, άσκησε κριτική στην παρέµβαση της προηγούµενης κυβέρνησης αφού σύµφωνα µε τον ίδιο η «Ελιά Καλαµάτας» (Kalamata Olives) µπορεί να χρησιµοποιείται στην επισήµανση του τελικού προϊόντος από οποιονδήποτε ακόµη και εκτός Ελλάδας (Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο), δίνοντας τη δυνατότητα στις χώρες αυτές να διακινούν τεράστιες ποσότητες επιτραπέζιων ελιών Καλαµών νόµιµα µε την ονοµασία «Κalamata Olives».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 11 Ιανουαρίου.
Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

18-01-2020 18:22unsigned

I am a Medicaid long term care patient with an ileostomy surgical site. Food is the most important component of treating an ileostomy; olive oil and olives is something I wish I had as a food for treating the ileostomy. The prices listed above are so far below the prices paid for inferior food and so inferior it cannot even be compared, the evidence of destruction of surgery and medical oath is almost beyond belief !

Απάντηση

15-01-2020 15:32ΤΑΣΟΣ

¨.....από την πλευρά του το εμπόριο επικαλείται υψηλά αποθέματα από την περυσινή χρονιά αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ισπανικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ λόγω των δασμών.......¨ Δηλαδή αν καταλαβαίνω καλά, δεν πουλιέται το ελληνικό ελαιόλαδο, επειδή οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει δασμούς στο Ισπανικό ελαιόλαδο;;;; Αντί αυτό να είναι πλεονέκτημα για εμάς, που πρέπει να αξιοποιήσουμε, καταντά μειονέκτημα;;; Τα λαμόγια οι μεγαλέμποροι τα έχουν κάνει πλακάκια με τους ΙσπανοΙταλούς ή εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να ρίχνουν τις τιμές;;;;Πότε θα καταλάβουν οι έλληνες αγρότες ότι θα πρέπει να οργανωθούν μεταξύ τους σε υγιείς συνεταιρισμούς, να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους και να βγούν μόνοι τους στην ελληνική και κυρίως στην διεθνή αγορά;;;;

Απάντηση

13-01-2020 11:18Αγρότης

Ντροπή η περσινή χρόνια χαμένη με το δακο, και περιμένουμε φέτος με μια καλή παραγωγή στη Μυτιλήνη και το λάδι έχει 1,50 ο άσος δεν υπάρχουν λόγια

Απάντηση

12-01-2020 20:12Sakis

Ντροπή και αισχος!!! Φέτος που ήταν πλούσια παραγωγική χρονιά πέσανε τα καρτέλ και έφτασα να έχω υπεργεματες ελιές στο Νερομυλο Μεσσηνιας Καλαματας και πούλησα το λάδι 2 ευρώ το λίτρο!!!! Ίσα που πληρωσα το συνεργείο που μου τις μάζεψε!!!! Τώρα το πουλάω το κτήμα μετά λύπης μου μεγάλης!!! Απογοητευτηκα πλήρως!!!! Αν το θέλει κάποιος ας μου στείλει e-mail ,το μεϊλ μου sakissotiropoulos00@gmail.com. πληροφορίες μέσω μεϊλ. Ευχαριστώ!

Απάντηση

12-01-2020 10:48Νέος Αγρότης

Αρχίζω και αγχώνομαι για τις ειδήσεις του Αgronews. Κάποιος τους λέει λάθος πράγματα. Το ελαιόλαδο έχει φτάσει στο 1,85-2,10 το κιλό και εσείς μιλάτε για 2,70 και σε ένα άλλο άρθρο μιλάγατε για 4,70 σε διαγωνισμό που τελικά δεν το αγόρασε ποτέ ο αγοραστής. Αλλά δεν το αναφέρατε και ποτέ. Λοιπόν για να γνωρίζετε. Έχουν ξεκινήσει tanker από την Ισπανία που τα έχουν παραγγείλει διάφοροι επιτήδειοι που <<ενδιαφέρονται>> για εμάς και φέρνουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο 1,60 ευρώ το κιλό με 0,2 οξύτητα και θα το πουλήσουν ως ελληνικό. Στην Τυνησία φέρνουν από 1,65 - 1,75 ευρώ το κιλό με 0,2 οξύτητα. Ο ΣΕΒΙΤΕΛ ζητάει σύμφωνα με τον Διεθνή Τύπο να εισάγουμε από τρίτες χώρες και να το επανεξάγουμε σαν Ελληνικό αλλά χωρίς να πληρώνονται φόροι και Φ.Π.Α. Και ζητάνε να καταργηθεί ο νόμος για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Θα φτάσει το λάδι στο 1,50 ευρώ εδώ είμαστε. Ξυπνάτε λίγο. Υπερασπιστείτε λίγο τους αγρότες.

Απάντηση

12-01-2020 09:14Konstantina

Ντροπη στους συνεταιρισμους κ στην κυβερνησν να μην μπορουν να συνμωνησουν για ενα εθνικο προιον κ να εχουν μια τιμη παντα θα ειμαστε τελευταιοι κ ας εχουμε τα καλυτερα λογω εγωισμων προδοσια ακομα κ στα προιοντα μας

Απάντηση

11-01-2020 23:07ανδρεας

αμα εχεις υπουργους γεωργιας δικηγορους τι περιμενεις???? ο κ Ααποστολου υπεγραψε οτι οποιος θελει απο Ελλαδα και εξωτερικο μπορει να χρησιμοποιει την ονομασια καλαμων αυτο πρεπει να αλλαξει αμεσα διαφορετικα θα ζησει η Αιγυπτος η Τουρκια το Μαροκο κι εμεις θα ψωμολυσσαμε!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία