BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Χαμηλότερες οξύτητες στο έξτρα παρθένο εξετάζουν οι Βρυξέλες

Πιέσεις για αλλαγή των ορίων οξύτητας σύμφωνα με τα οποία κατατάσσονται τα ελαιόλαδα στις κατηγορίες έξτρα παρθένο και παρθένο δέχονται το τελευταίο διάστημα οι Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία Ιταλών Ευρωβουλευτών.  Πρόθεση των πιέσεων είναι να οριστεί η μέγιστη οξύτητα των έξτρα παρθένων ελαιολάδων στους 0,5 βαθμούς από τους 0,8 βαθμούς που είναι τώρα, αφού σε αυτό το επίπεδο οξύτητας συναντιούνται τα έξτρα παρθένα και τα παρθένα ελαιόλαδα, διευκολύνοντας φαινόμενα νοθείας και εξαπάτησης καταναλωτών.

oleus-premium

48
2

Παράλληλα, με το υφιστάμενο σύστημα κατηγοριοποίησης, διαμορφώνεται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των παραγωγών έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σύμφωνα με τους Ιταλούς Ευρωβουλευτές που ζητούν από τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βοϊτσχόφσκι, την τροποποίηση του κανονισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 0,8 γραμμάρια ανά 100 γρμ. ελαιολάδου, ενώ για τα παρθένα, η περιεκτικότητα δεν υπερβαίνει τα 2 γρμ. ανά 100 γρμ. ελαιολάδου (οξύτητα: 0,8 – 2%). Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος εξήγησε πως «διατίθενται εργαλεία που υποδεικνύουν διαφορετικά όρια σε άλλα χαρακτηριστικά ποιότητας και καθαρότητας, τα οποία μας επιτρέπουν να διακρίνουμε σαφώς αυτές τις δύο κατηγορίες», ωστόσο σύμφωνα με τους Ιταλούς, η ψυχρή πραγματικότητα της αγοράς έχει πολλές φορές αποδείξει πως τα μέσα και οι δυνατότητες της βιομηχανίας να παρακάμψουν δευτερογενή εμπόδια είναι ανεξάντλητα.

Τα τελευταία χρόνια, η Ιταλία έχει πολλές φορές ανακινήσει το ζήτημα αναθεώρησης του συστήματος κατάταξης ελαιολάδων με βάση την οξύτητα, πότε προβάλλοντας την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας κατηγορίας «υπερ» έξτρα παρθένου ελαιολάδου, πότε προτείνοντας τον σαφή διαχωρισμό στο υφιστάμενο σύστημα, όπως τώρα. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται εκτός απροόπτου να συνεδριάσει και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) προκειμένου να αξιολογήσει νέα επιστημονικά στοιχεία και την ανάγκη ενσωμάτωσής τους στους ορισμούς και τις κατηγορίες ελαιολάδων, θεσπίζοντας έτσι νέα επίπεδα οξύτητας.

Επίσημο λογότυπο αναγνωρισμένο από τις Βρυξέλλες προωθούν οι Ιταλοί, στα βήματα του κόσμου του κρασιού

Την αναγνώριση λογότυπου για το ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ως επίσημου εμπορικού σήματος της χώρας από τις Βρυξέλλες συζητούν στη γείτονα. Το EvoItalia ® © προωθεί μια σειρά ιταλικών μέσων το τελευταίο διάστημα συνδυαστικά με μια νέα πολιτική εμπορικής καμπάνιας του ιταλικού ελαιολάδου, στο πλαίσιο ανανέωσης της εικόνας του προϊόντος. Οι συμμετέχοντες στο δημόσιο διάλογο αξιολογούν ως ευκαιρία τη ρευστότητα πολλών δισ. που επιφυλάσσει το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ιταλία ώστε να διαμορφωθούν νέες βάσεις στην οικονομία της υπαίθρου, να προσελκύσουν κόσμο στα χωριά και να επανεκκινήσουν την οικονομία της χώρας με μοχλό την πρωτογενή παραγωγή. Αιχμή του δόρατος, προτείνουν να γίνει η ανανέωση του ιταλικού ελαιολάδου, προκειμένου αυτό να κάνει μερικά βήματα πιο κοντά στον κόσμο του κρασιού.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

01-09-2020 16:15Giorgos

Ξεφτίλες το Ζηλέψατε το ελαιόλαδο μας και το παίρνετε τσάπα από τούς παραγωγούς και το πουλάτε στον καταναλωτή σε υψηλές τιμές.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία