Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Ετοιμάζεται νέος κύκλος ανόδου τιμών για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Με την τιµή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδοµάδες γύρω από τα υψηλά που διαµορφώθηκαν στα διάφορα παραγωγικά κέντρα της χώρας, η αγορά δείχνει πως ετοιµάζεται για έναν επόµενο κύκλο ανόδου ενόψει και της ελλειµµατικής επερχόµενης παραγωγής.

3_49

Πέτρος Γκόγκος

69
1
Αν και τα περισσότερα µηνύµατα είναι θετικά για την εξέλιξη των τιµών παραγωγού, που αυτή την περίοδο στη Λακωνία βρίσκονται στα 3,55 µε 3,60 ευρώ το κιλό, στα 3,30 µε 3,50 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία, γύρω από τα 3,30 στην Κρήτη και 4 ευρώ στην Κέρκυρα, οι εµπορικές ροές είναι περιορισµένες.Όπως εκτιµούν συνοµιλητές της Agrenda, τόσο η εγχώρια βιοµηχανία, όσο και οι µεγάλοι αγοραστές της Ιταλίας, προσπαθούν σε πρώτη φάση να διαχειριστούν τα αποθέµατα που είχαν αγοράσει τους προηγούµενους µήνες, λειτουργώντας υπό καθεστώς άρνησης να προβούν σε µεγάλες αγορές µε τα τρέχοντα επίπεδα τιµών. Μάλιστα είχε «κυκλοφορήσει» νωρίτερα το καλοκαίρι και µια αντίληψη που έλεγε πως η ενίσχυση των τιµών παραγωγού σε επίπεδα άνω των 3 ευρώ το κιλό στην Ισπανία, επειδή µεταφέρθηκε και στο ράφι, έκοψε την ορµή των πωλήσεων. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, σύµφωνα µε στοιχεία που συνέλεξε η υπηρεσία πληροφοριών τροφίµων της Ισπανίας (ΑΙCΑ), τα οποία µαρτυρούν ότι για τον µήνα Ιούνιο οι πωλήσεις άγγιξαν τους 121.586 τόνους, µε τη µέση τιµή των πρώτων 9 µηνών της εµπορικής περιόδου να ανέρχεται στους 142.000 τόνους.Ήδη στην ιταλική αγορά συντελέστηκε ένα µίνι ράλι που ανέβασε τις τιµές στα 5,50 ευρώ το κιλό, από τα 5,10 που ήταν προ ολίγων ηµερών. Στην Ισπανία εµµένει µια µεταβλητότητα της τάξης των 5 µε 6 λεπτών το κιλό, µε τις µέσες τιµές για τα έξτρα παρθένα να ανεβοκατεβαίνουν µεταξύ των 3,26 µε 3,33 ευρώ το κιλό. Συγκεντρώνοντας πάντως τις προοπτικές στην αγορά, φαίνεται πως θα υπάρξει µείωση των αποθεµάτων της ΕΕ, της τάξης των 200.000 τόνων, από τους 600.000 τόνους που διατηρεί εδώ και µια διετία κυρίως η Ιβηρική, τη στιγµή που οι εκτιµήσεις για την επερχόµενη παραγωγή δείχνουν µείωση σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στη γειτονική χώρα αποτελεί πρόκληση η εξασφάλιση ποσοτήτων λίγο κάτω από τους φετινούς 270.000 τόνους έπειτα από εκείνους τους ανοιξιάτικους παγετούς που πάγωσαν τα άνθη σε βασικά παραγωγικά κέντρα της χώρας.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-07-2021 14:12Αλμυρακης Γεώργιος

Μακάρι να βρει τή τιμή πού πρέπει και να πληρωθεί και ό κόπος τού παραγωγού Και Με αυτό τον τρόπο νά εργαστούμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε Με την καλλιέργεια τής ελιάς για περισσότερο και ποιοτικά καλύτερα ελαιόλαδα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία