BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Στα 1,10 ευρώ η πρώτη τιμή στην ελιά Χαλκιδικής από Olymp και Intercom

O πρώτος τιμοκατάλογος, που κυκλοφόρησε για τις επιτραπέζιες πράσινες ελιές Χαλκιδικής, από την εταιρεία Olymp AE, προβλέπει τιμή στα 1,10 ευρώ το κιλό, για την ποιοτική κατηγορία των 110 τεμαχίων, σε μια εξέλιξη που δε δείχνει να ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες των παραγωγών. Στο μεταξύ, οδηγία προς τα μέλη της εξέδωσε η ΠΕΜΕΤΕ, που καλεί σε τιμολόγηση των ελιών που παραλαμβάνονται, βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών, αποθαρρύνοντας μια υπέρμετρη πτώση των τιμών, που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για το μέλλον της καλλιέργειας.

VVER4154_2

Λεωνίδας Λιάμης

6909
3

Μετά την πρώτη ανακοίνωση τιμών από την Olymp AE και η Intercom ΑΕ, έβγαλε τιμοκατάλογο στα 1,10 ευρώ το κιλό για τα 110 τεμάχια, με ακριβώς ίδια κλιμάκωση τιμών στις υπόλοιπες κατηγορίες τεμαχισμού.

Σε αυτά τα επίπεδα, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για εξαιρετικά χαμηλή τιμή, που δεν μπορεί να καλύψει καν το κόστος παραγωγής και εναποθέτουν, τις όποιες ελπίδες τους έχουν απομείνει στους τοπικούς «παίκτες», τα μικρά και μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας ελιάς της Χαλκιδικής, να «βάλουν πλάτη» και να στηρίξουν το προϊόν.
Το εμπορικό άνοιγμα στην ελιά Χαλκιδικής, απέχει από τα 1,50- 1,60 ευρώ το κιλό, που διεκδικούν οι ελαιοκαλλιεργητές, έχοντας κατά νου το κόστος παραγωγής, αλλά και τα δεδομένα της αγοράς.

«Το 1,10 ευρώ το κιλό, στα 110 τεμάχια, είναι τιμή που δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς, γιατί φέτος λόγω της αυξημένης παραγωγής, που θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 100.000 τόνους, η κυρίαρχη κατηγορία θα είναι τα 135 – 145 τεμάχια στο κιλό. Που σημαίνει πως στο μουαγιέν, το στήσιμο θα είναι στα 0,75 – 0,85 ευρώ το κιλό. Τί να πρωτοπρολάβει να πληρώσει με τέτοια τιμή; Ούτε το κόστος παραγωγής δεν θα μπορέσει να καλύψει», επισημαίνει ο παραγωγός και πρόεδρος του ελαιοκομικού συνεταιρισμού Νέας Τενέδου, Νίκος Αρβανιτίδης.

Απογοήτευση κυριαρχεί και στην Όλυνθο, όπως μας ανέφερε ο Νίκος Αυγέρης παραγωγός και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας. «Είναι μια ψυχρολουσία αναμφίβολα. Περιμέναμε τουλάχιστον 1,30 ευρώ το κιλό για το μεγάλο τεμαχισμό, διότι ακούμε πως η Ισπανία και η Ιταλία δεν έχουν παραγωγή λόγω της φετινής ξηρασίας, ενώ και οι αποθήκες των μεταποιητών στην Ελλάδα είναι άδειες», μας είπε ο κ. Αυγέρης για να συμπληρώσει πως «με τα 1,10 ευρώ το κιλό, τα πράγματα γίνονται πολύ χλωμά για τους παραγωγούς. Διότι φέτος λόγω και της μεγάλης έλλειψης σε εργατικά χέρια, το συγκομιστικό κόστος έχει παγιωθεί στα 3 ευρώ την κλούβα, κάτι που μεταφράζεται σε 13-14 λεπτά το κιλό για τη συλλογή μόνο. Οπότε, από τα 0,75-0,85 ευρώ το κιλό, που θα έρθει το στήσιμο, λόγω μικρότερου τεμαχισμού, πέφτουμε αμέσως - αμέσως κάτω από τα 0,70 ευρώ το κιλό, χώρια τα άλλα έξοδα της καλλιέργειας, η οποία σε αυτά τα επίπεδα πραγματικά δεν βγαίνει και αυτό θα έχει επίπτωση την επόμενη παραγωγική σεζόν, πάνω στις φροντίδες, γιατί από κάπου θα πρέπει και εμείς να κόψουμε για να επιβιώσουμε».

Ιδιαίτερα προβληματισμένος από την εξέλιξη, δηλώνει και ο παραγωγός Γιώργος Βασιλάς, από την περιοχή της Ορμύλιας. «Η τιμή με την οποία άνοιξε η εμπορική σεζόν είναι πολύ χαμηλή, σε σχέση με τα έξοδά μας, τα οποία έχουν εκτοξευτεί στα ύψη φέτος. Αν μείνει εδώ θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Ελπίζουμε να αλλάξουν στάση οι μεταποιητές και να δώσουν τουλάχιστον 1,30 ευρώ το κιλό, ώστε το στήσιμο, δεδομένου ότι κυριαρχεί ο μικρότερος τεμαχισμός των 130-140 τεμαχίων, να πάει γύρω στο 1 ευρώ το κιλό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο παραγωγός.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι επόμενες ώρες και ημέρες κρίνονται ιδιαίτερα καθοριστικές από τους ελαιοκαλλιεργητές, με δεδομένο ότι κανείς (έως και την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές) άλλος μεταποιητής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. «Ακούγεται από ορισμένους μεσίτες πως θα υπάρξουν τιμοκατάλογοι με τουλάχιστον 10 λεπτά παραπάνω στην πρώτη κατηγορία και αντίστοιχες προσαρμογές και στις υπόλοιπες, ενώ ειδικά στην Ορμύλια, όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια και η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη, επειδή ένας μέρος της χτυπήθηκε από το χαλάζι, λέγεται πως δόθηκαν υποσχέσεις ότι η τιμή θα είναι σίγουρα 10 λεπτά πάνω από το σημείο που θα ισορροπήσει η αγορά. Είμαστε όλοι σε αναμονή», αναφέρει ο Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρόεδρος του Α.Σ. Νέων Σημάντρων, προσθέτοντας, πάντως, πως «με την υπάρχουσα τιμή, δεν χωρά αμφιβολία πως μπαίνουμε μέσα και ο κόσμος αγανακτεί».

Πηγές από το χώρο των μεσιτών αναφέρουν πως η απόφαση για τις φετινές τιμές λήφθηκε με βάση τη μεγάλη παραγωγή ελιάς φέτος, σε συνδυασμό με τα υψηλά κόστη στις πρώτες και βοηθητικές ύλες, όπως και στο ενεργειακό, που καλείται να αντιμετωπίσει η μεταποίηση, αλλά και με την αβεβαιότητα για το πώς θα κυλήσει εν τέλει η κατανάλωση διεθνώς, με βάση αυτά που λέγονται για τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας.

Σε τιμές στήριξης του προϊόντος καλεί η ΠΕΜΕΤΕ
Από την πλευρά της η ένωση μεταποιητών και εξαγωγέων επιτραπέζιας ελιάς ΠΕΜΕΤΕ, απευθύνει έκκληση στα μέλη της για μια λελογισμένη τιμολόγηση της φετινής παραγωγής. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

Με το ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2022/2023 και μετά την διαπίστωση του ιδιαίτερα αυξημένου όγκου παραγωγής για τις ποικιλιες Χαλκιδική και Κονσερβολιά, η ΠΕΜΕΤΕ προτρέπει τα μέλη της για την ανάγκη αγοράς των πράσινων ελιών των ανωτέρω ποικιλιών από τους παραγωγούς με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και σε τιμές στήριξης του προϊόντος.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι, η υπέρμετρη πτώση των τιμών παραγωγού σε μια περίοδο με αυξημένο κόστος στον πρωτογενή τομέα, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο εισόδημα του Έλληνα ελαιοπαραγωγού και θα έχει σαν αποτέλεσμα μελλοντικά, την υποβάθμιση της ποιότητας και την μείωση της ποσότητας του παραγόμενου προϊόντος που θα οδηγήσει με την σειρά του στην απώλεια μεριδίων στις διεθνείς αγορές.

19/9/2022

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

21-09-2022 09:22gi

όταν σε χρονιά που οι αποθήκες είναι άδειες από φρέσκια ελιά δίνουν τιμή όλοι 110 το πρώτο κομμάτι αν δεν είναι καρτέλ τι είναι;

Απάντηση

21-09-2022 08:23Αναστασιος

Πρεπει να δημιουργηθει συλλογικα ενας συνεταιρισμος για ολους τους παραγωγους μικρους & μεγαλους να δημιουργησει μοναδα μεταποιησης για εξαγωγες, μονον για την ελια χαλκιδικης, αυτη ειναι η λυση Υπαρχει, και η τιμη θα καθοριζεται απο κοινου απο πολλους παραγοντες.

Απάντηση

20-09-2022 07:53K.g

3 ευρώ την κλούβα.....αναρωτιέμαι βάση πιας νομοθεσίας προσδιορίζει την τιμή για αυτό....μετά να μην παραπονιέστε αγρότες γιατί τα παιδιά σας πάνε για δουλειά με 600 το μήνα .εσείς οι ίδιοι χαλάτε την πιατσα(και να έμεναν τα λεφτά εδω) Οπότε να ξέρετε ότι μαθηματικά είναι σε 2 χρόνια που θα εχει 5 ευρώ την κλούβα θα πάτε για καυσόξυλα. Καλή τύχη.....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία