BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Συγκλίνουν προς τα 10 ευρώ οι τιμές ελαιολάδου σε όλα τα παραγωγικά κέντρα

Ανοδική κινητικότητα αναµένεται για τις πρώτες εβδοµάδες του Ιανουαρίου στην αγορά ελαιολάδου, εντός και εκτός Ελλάδας, µε τις τιµές στα επιµέρους παραγωγικά κέντρα της χώρας, να καλούνται σε πρώτη φάση να καλύψουν την απόσταση που τις χωρίζει από την κορυφή των 10,25 ευρώ που διαµορφώθηκε λίγα 24ωρα πριν από τα Χριστούγεννα.

22-35_pin_68

Πέτρος Γκόγκος

205
2

Τη δεδοµένη περίοδο, τα περισσότερα εµπορικά κέντρα, ιδίως της Ιταλίας, είναι κλειστά, µε τους εµπλεκόµενους να επανέρχονται µετά τις 8 Ιανουαρίου. Στο µεταξύ, φαίνεται πως διαµορφώνεται ένα πανευρωπαϊκό µίνιµουµ για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, που φέτος είναι λιγότερα από ποτέ, σε τιµές που προσεγγίζουν τα 9,50 ευρώ. Στην Κρήτη, αυτήν την περίοδο οι τιµές δεν υπερβαίνουν τα 9,20 ευρώ το κιλό. Υπενθυµίζεται πως ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς ∆. Σπάρτης έκλεισε συµφωνία για 30 τόνους ελαιολάδου στην τιµή των 10,11 ευρώ το κιλό, όπως µεταδίδουν τοπικά µέσα, πετυχαίνοντας την υψηλότερη µέχρι στιγµής τιµή για την τρέχουσα ελαιοκοµική περίοδο αλλά και ένα ιστορικό υψηλό για τα δεδοµένα της Ελλάδας. Πρόκειται για ελαιόλαδο οξύτητας κάτω των 3 γραµµών.

Την ίδια στιγµή, ζωντανό συντηρείται το ανοδικό µοµέντουµ των τιµών και στα υπόλοιπα εµπορικά κέντρα της Ευρώπης, µε το Μιλάνο να γράφει κέρδη 20 λεπτών, αγγίζοντας τα 9 ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση, παρόλο που γενικά οι ιταλικές αγορές υπολειτουργούν εν µέσω της εορταστικής περιόδου. Και η Ισπανία ξεπερνά τα 8,50 ευρώ το κιλό ως µέση τιµή µε τα υψηλά του εύρους να προσεγγίζουν τα 9,50 ευρώ.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι τη δεδοµένη στιγµή, τα αποθέµατα έξτρα παρθένων ελαιολάδων στην Ιταλία, ανέρχονται σε 128.092 τόνους και είναι µειωµένα στους κατά 38,2% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όταν η αγορά βρισκόταν ακόµα στην περιοχή των 5 µε 6 ευρώ το κιλό.

Πίσω στην Ελλάδα, µια πρώτη αποφασιστική ανοδική κίνηση σηµειώθηκε λίγες ηµέρες πριν από τα Χριστούγεννα, µε πράξη από τον Αγροτικό Ελαιοκοµικό Συνεταιρισµό Μεταµόρφωσης, ο οποίος συµφώνησε µε ελληνική εταιρεία εµπορίας ελαιολάδου για πώληση στα 9,364 ευρώ το κιλό. Η τιµή αυτή αφορά ένα βυτίο, περίπου 20 τόνων.

Τρεις εβδοµάδες πριν, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση 2 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, σε ιταλική εταιρεία, στην τιµή των 9,05 ευρώ το κιλό, ενώ στα τέλη του Νοεµβρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Βλαχιώτη έκλεισε συµφωνία για ένα βυτίο (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-24 και οξύτητας 0,4 προς 8,80 ευρώ το κιλό. Η αγορά ξεκίνησε από τα 9,25 ευρώ το κιλό στην πρώτη πράξη της φετινής ελαιοκοµικής περιόδου που έγινε από τον Συνεταιρισµό Αγίων Αποστόλων.

Η ζήτηση στη γωνία

Πάντως, φαίνεται πως η αγορά πολύ δύσκολα θα µπορούσε να επιστρέψει σε τιµές κάτω των 6 ευρώ το κιλό, ακόµα και µε µια καλή σοδειά στα σκαριά, για την ελαιοκοµική περίοδο 2024-2025. Και αυτό γιατί η ζήτηση περιµένει στη γωνία. Θα µπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι όλη αυτή η συζήτηση γύρω από τις τιµές του ελαιολάδου, λειτουργεί µε µαρκετίστικο τρόπο υποστηρικτικά προς το προϊόν, µιας και γίνεται αντιληπτό ως κάτι δυσεύρετο που κοστίζει γιατί αξίζει. Ενδεικτικό είναι το «ξεπούληµα» που σηµειώθηκε στην Τυνησία, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει σε τιµή 4,50 ευρώ το λίτρο περίπου 2 εκατ. φιάλες, τη στιγµή που η µέση τιµή χύµα ελαιολάδου της χώρας, ανέρχεται στα 7,50 ευρώ.

Κατά 32,6% µειωµένη η προσφορά και οι πωλήσεις ελαιολάδου στην Ισπανία

Αίσθηση προκαλεί η µείωση των πωλήσεων ελαιολάδου στην Ισπανία, κατά το πρώτο δίµηνο της τρέχουσας εµπορικής περιόδου, µε τις συγκεντρωτικές µετρήσεις να δίνουν ένα ποσοστό πτώσης της τάξης του 37% συγκριτικά µε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Συγκεκριµένα, κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέµβριο του 2023, η αγορά απορρόφησε 36,79 εκατ. λίτρα ελαιολάδου στην Ισπανία, έναντι 54,62 εκατ. λίτρων κατά την αντίστοιχη περίοδο το 2022. Στις επιµέρους κατηγορίες, οι πωλήσεις έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανέρχονται σε λίγο πάνω από 14 εκατ. λίτρα, µέγεθος που αντιπροσωπεύει µια µείωση των πωλήσεων κατά σχεδόν 37%. Από την άλλη, οι πωλήσεις παρθένου ελαιολάδου καταγράφουν µείωση 8,66% µε 4,34 εκατ. λίτρα να έχουν διατεθεί µέσα από εµπορικές πράξεις. Φυσικά από τα ποσοστά αυτά, δεν µπορεί να αξιολογήσει κανείς µε ασφάλεια αν πρόκειται για µειωµένες διαθεσιµότητες ή για συρρίκνωση του εµπορικού ενδιαφέροντος, µιας και οι πορεία των τιµών κάθε άλλο παρά ανησυχία για τις πωλήσεις ελαιολάδου δεν αποτυπώνουν.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

02-01-2024 16:04Δημήτρης

Το πήραν απόφαση και στην agrenda ότι δεν φτηναινουν τα λάδια και γράψανε για το δεκαρικο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία