BACK TO
TOP
Farming

Το νέο καλλιεργητικό μοντέλο για αποδόσεις στα σιτηρά και το καλαμπόκι

Ένα µεγαλόπνοο εξαετές πείραµα για την εισαγωγή στην ευρωπαϊκή γεωργία ενός νέου καλλιεργητικού µοντέλου για σιτηρά και καλαµπόκι µε το όνοµα Ελεγχόµενη Γεωργία σε Σειρές (CRF), ξεκίνησαν οι γερµανικές εταιρείες Αmazone, Agravis Raiffeisen AG και Schmotzer Hacktechnik. Πρόκειται για µία προσπάθεια δηµιουργίας ενός νέου «αγρο-οικολογικού γεωργικού συστήµατος» όπως περιγράφεται από τους εµπνευστές του, για τη δηµιουργία εύλογων αποδόσεων και κερδών για τους αγρότες που όµως θα επιτυγχάνει µαζί τη µέγιστη συµβολή στη βιοποικιλότητα. Στόχος είναι όχι µόνο δηλαδή να επιτευχθούν τα παραπάνω, αλλά ιδανικά να αλληλοϋποστηρίζονται.

20-37farm

Γιώργος Κοντονής

84
0

Στη µέθοδο CRF, όλες οι σπορές γίνονται σε σειρές µε αποστάσεις 50 εκατοστών, όπου τα σιτηρά σπέρνονται σε διπλές σειρές. Ανάλογα µε την αµειψισπορά που ακολουθείται, η σειρά µπορεί να αντισταθµιστεί κατά 25 εκατοστά, προκειµένου, για παράδειγµα, να αξιοποιηθεί το αγρονοµικό αποτέλεσµα που προέκυψε από την καλλιέργεια που προηγήθηκε της σποράς. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας πραγµατοποιείται συνήθως σε συνδυασµό µε λίπανση προσανατολισµένη στη σειρά. Η φυτοπροστασία εφαρµόζεται κατά κύριο λόγο σε σειρά, ειδικά µέσω της εφαρµογής ζωνικού ψεκασµού και µέσω συστήµατος Dropleg (ράµπα ψεκασµού) σε µεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης. Κάθε πέρασµα πραγµατοποιείται πάντα µε την καθοδήγηση υψηλής ακρίβειας µέσω δορυφορικού συστήµατος RTK-GPS (συν-πλην 2 εκατοστά ακρίβεια) και ελέγχου κάµερας.

Τεχνολογία µηχανικής ζιζανιοκτονίας χρησιµοποιείται για τον έλεγχο των ζιζανίων σε συνδυασµό µε φυτοπροστασία ανά σειρά, στοχευµένη εφαρµογή λιπάσµατος και σπορά φυτών συγκαλλιέργειας µεταξύ των σειρών. Αυτά τα φυτά συγκαλλιέργειας - χωρίς άµεση επαφή µε λιπάσµατα και φυτοπροστατευτικούς παράγοντες - συµβάλλουν θετικά στη φυτοϋγειονοµική υποστήριξη της κύριας καλλιέργειας, καθώς και στη γονιµότητα και τη βιοποικιλότητα του εδάφους. Ανάλογα µε τις καλλιέργειες και τις καιρικές συνθήκες, θα επιλέγονται και τα κατάλληλα φυτά συγκαλλιέργειας, προκειµένου να διασφαλιστεί η συγκοµιδή.

∆ύο διαφορετικές καλλιεργητικές εντάσεις θα συγκριθούν στις δοκιµές CRF: Μια παραλλαγή θα δώσει έµφαση στη µέγιστη απόδοση µε περιορισµένο ανταγωνισµό από τα  φυτά συγκαλλιέργειας. Η δεύτερη παραλλαγή θα επικεντρωθεί στη βιοποικιλότητα µε µειωµένη ένταση λιπασµάτων και φυτοπροστατευτικών µέτρων. Οι δύο παραλλαγές CRF θα συγκριθούν µε δύο επίπεδα έντασης της συνήθους διαχείρισης του εδάφους. Η περιοχή δοκιµών 100 στρεµµάτων στο κέντρο δοκιµών Βάµπεργκεν της Amazone βρίσκεται πολύ κοντά στο κύριο εργοστάσιο της Amazone στο Χάσµπεργκεν-Γκάστε.

Η εξαετής αµειψισπορά για καλλιέργειες σιτηρών και καλαµπόκι, είναι κάτι που τυπικά συναντάται στην περιοχή. Αποτελείται από τη σπορά οσπρίων και ελαιοκράµβης, καθώς και τη σπορά άλλων αζωτοδεσµευτικών καλλιεργειών. Θα δηµιουργηθεί έτσι µια καλή βάση για µια έντονη ανταλλαγή εµπειριών µε τους επαγγελµατίες του χώρου µε την ταυτόχρονη εκµετάλλευση τεσσάρων καλλιεργειών σε τέσσερις παραλλαγές σε µια περιοχή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές