BACK TO
TOP
Farming

Τα σωστά λιπαντικά σώζουν κεφάλαιο και εργατοώρες στην αγροτική επιχείρηση

Λίγες σταγόνες λάδι μπορούν να κάνουν τη διαφορά ώστε τρακτέρ και βαμβακοσυλλεκτικές να κρατάνε αποδόσεις σαν την πρώτη μέρα λειτουργίας.

38_a

Γιώργος Κοντονής

282
0

Για αγρότες και επαγγελµατίες εργολήπτες, η υψηλή απόδοση των λιπαντικών µεταφράζεται σε πολλά δυνητικά πλεονεκτήµατα: βελτίωση της λειτουργικότητας των µηχανηµάτων, µείωση του κόστους συντήρησης, µεγαλύτερα διαστήµατα αλλαγών λιπαντικού και προστασία του εξοπλισµού σε µακροπρόθεσµο ορίζοντα. Αυτά έχουν ως αποτέλεσµα την άριστη διατήρηση του επενδυµένου κεφαλαίου σε εξοπλισµό λειτουργίας. 

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα.

Ως εκ τούτου, σε διάφορα τµήµατα των µηχανηµάτων σε τρακτέρ και βαµβακοσυλλεκτικές, επιβάλλονται φροντίδες συντήρησης σε τακτά χρονικά διαστήµατα και φυσικά µε τα κατάλληλα λιπαντικά για κάθε µηχανικό µέρος που καλύπτουν τις προδιαγραφές του εξοπλισµού σας. Για παράδειγµα η λίπανση του κινητήρα θα πρέπει να γίνεται µε το κατάλληλο λάδι το οποίο να µπορεί να αντέχει πολύ υψηλότερες θερµοκρασίες από ένα συνηθισµένο λάδι, και να επιλέγεται ανάλογα µε την τεχνολογία ρύπων.

Αυτό είναι κρίσιµο για την αποφυγή της υπερθέρµανσης και της φθοράς των κινητήρων. Επιπλέον, άλλου είδους λάδι χρειάζεται για το πρώτο διάστηµα συντήρησης του κινητήρα, κατά τη διάρκεια της ζωτικής περιόδου στρωσίµατος νέων, ανακατασκευασµένων ή επισκευασµένων κινητήρων. Επίσης, υπάρχουν λάδια ειδικά σχεδιασµένα για να προστατεύουν τα κιβώτια ταχυτήτων, τους υγρούς συµπλέκτες, τα υγρά φρένα και τα υδραυλικά συστήµατα. Όσον αφορά ειδικότερα τα κιβώτια CVT (συνεχώς µεταβαλλόµενων σχέσεων) που γίνονται µε τον καιρό όλο και πιο δηµοφιλή, είναι σηµαντικό το λιπαντικό που χρησιµοποιείται να έχει συντελεστή τριβής σύµφωνα µε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον συγκεκριµένο τύπο.


Μερικές από τις φροντίδες που πρέπει να λαµβάνονται υπόψη σε τακτά διαστήµατα όσον αφορά τη συντήρηση των αγροτικών µηχανηµάτων είναι: 

Ηµερήσια συντήρηση: Συµπλέκτης. Λίπανση (γρασάρισµα) ωστικού τριβέα, αρθρώσεων και ποδοµοχλού. Σύστηµα διεύθυνσης. Λίπανση (γρασάρισµα) σ’ όλα τα σηµεία λίπανσης του συστήµατος. Πισινοί τροχοί. Λίπανση των τριβέων στα ηµιαξόνια. Αντλία νερού: Λίπανση

Εβδοµαδιαία συντήρηση: Ανεµιστήρας: Γρασάρισµα στους τριβείς του άξονα. Μανιατό (αν υπάρχει). Λάδωµα καστάνιας κι ένσφαιρων τριβέων. ∆υναµό: Λάδωµα άξονα. Μηχανισµός υδραυλικής ανύψωσης: Έλεγχος στάθµης λαδιού –συµπλήρωση. Λίπανση.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές