BACK TO
TOP
Farming

Χρηματοδοτικά και αγορά επηρεάζουν τις επιλογές αγροτών για εαρινές σπορές

Ενδιαφέρουσες μετακινήσεις καταγράφονται στη σύνθεση του καλλιεργητικού χάρτη με την πρόοδο των εαρινών σπορών στις μεγάλες αγροτικές περιοχές της χώρας, με τις τελικές αποφάσεις των αγροτών να επηρεάζονται τόσο από την εικόνα αγοράς των προϊόντων το τελευταίο διάστημα, όσο και από τις χρηματοδοτικές λύσεις που έχουν διαθέσιμες για την υποστήριξη της καλλιεργητικής διαδικασίας.

1_126

Γιάννης Πανάγος

81
1

Ζωηρές μετακινήσεις στις εαρινές σπορές,  πώς επηρεάζουν τις  επιλογές των αγροτών τα χρηματοδοτικά και  η πίστωση της αγοράς   

Έτσι, με βάση την εικόνα των τελευταίων ημερών και σε μια ακολουθία εαρινών σπορών η οποία μάλλον θα διέπεται από όψιμα χαρακτηριστικά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις περισσότερες περιοχές, το καλαμπόκι που προηγείται στο χρόνο σποράς, δείχνει να κερδίζει αυτή τη φορά έδαφος, ενώ αντίθετα απώλειες εκτιμάται ότι θα καταγράψει τελικά ο ηλίανθος.

 

Στελέχη από την αγορά εισροών βλέπουν τον ηλίανθο να έχει χάσει από την εκτίμηση των παραγωγών, κυρίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που υπήρξαν τόσο στην διαμόρφωση του εύρους τιμής με την οποία θα «τρέξουν» οι συμβάσεις της νέας χρονιάς, όσο και στην υπογραφή αυτών των συμβάσεων με τις μονάδες παραγωγής biodiesel. Αναφέρεται για παράδειγμα ότι αυτό τον καιρό μόνο η εταιρεία Πέττας ΑΕΒΕ, δείχνει να έχει συνάψει μεγάλο αριθμό συμβολαίων στην περιοχή του Έβρου. Κι αυτό γιατί, δείχνει να ακολουθεί μια τελείως διαφορετική πολιτική τιμών παραλαβής του ηλίανθου από τους παραγωγούς, προσφέροντας για τα υψηλής περιεκτικότητας σε ολεϊκό οξύ (High-Oleic) υβρίδια, όπως π.χ. το ES ELECTRIC CLP, τιμή από 39 έως 42 λεπτά το κιλό.

 

Όταν λοιπόν κλείσει η συγκεκριμένη λίστα συμβάσεων, με την προσφερόμενη προνομιακή τιμή για τον παραγωγό, τότε θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση και με τις υπόλοιπες συμβάσεις. Αναμένεται για παράδειγμα, η ανταπόκριση που θα υπάρξει για την κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει κάνει η ΕΑΣ Ορεστιάδας με την Agroinvest στο γνωστό διαγωνισμό στα μέσα του περασμένου μήνα, ο οποίος έδωσε τιμή 35 λεπτά το κιλό, χωρίς ωστόσο, αυτό το επίπεδο τιμής να βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση στις τάξεις των καλλιεργητών.

 

Άλλωστε, η θεαματική βελτίωση της εικόνας αγοράς που παρουσίασε μέσα στο χειμώνα το κτηνοτροφικό καλαμπόκι, προσεγγίζοντας μέχρι και τα 25 λεπτά το κιλό, καθώς η έλλειψή του στην εγχώρια αγορά ήταν εμφανής, προσφέρει σ’ αυτή τη φάση στους καλλιεργητές μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση. Εκτιμάται λοιπόν πως όσα κτήματα ήταν αρδεύσιμα και θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την καλλιέργεια του καλαμποκιού, επιλέχθηκαν από τους αγρότες για αραβόσιτο.

 

Το Βαμβάκι

Αυτό που δείχνει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ’ αυτή τη φάση, είναι πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας και αν θα καταφέρει τελικά να διατηρηθεί από πλευράς εκτάσεων στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή κάτι παραπάνω από 2.700.000 στρέμματα. Η αλήθεια είναι ότι το βαμβάκι δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τον περασμένο χρόνο. Ειδικά στην Ελλάδα η πίεση ήταν διπλή. Χαμηλότερα κινήθηκε τόσο ο μέσος όρος των στρεμματικών αποδόσεων, όσο και η τιμή με την οποία πληρώθηκαν τελικά οι βαμβακοκαλλιεργητές το σύσπορο.

Το καλό είναι ότι ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία υπήρξε σαφής διαφοροποίηση της τιμής του προϊόντος, με τις οργανωμένες σε «συστήματα υπεραξίας» ποικιλίες να εξασφαλίζουν σαφώς ανώτερη τιμή από τις υπόλοιπες. Δουλειά φαίνεται να έχει γίνει και στην μέτρηση της υγρασίας, όπως και στην αξιολόγηση των υπόλοιπων ποιοτικών χαρακτηριστικών (χρώμα, μήκος, αντοχή ίνας κ.α.).

Βοήθεια στην επιλογή της βαμβακοκαλλιέργειας φαίνεται να προσφέρουν σ’ αυτή τη φάση, τόσο οι προπωλήσεις συσπόρου (από τον παραγωγό στο εκκοκκιστήριο) που από φέτος άρχισαν να γενικεύονται (βλέπε παραπλεύρως), όσο και οι διαδικασίες υποστήριξης που παρέχουν πολλές εκκοκκιστικές επιχειρήσεις στην προμήθεια των απαραίτητων εισροών (σπόροι, λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά). Βεβαίως το δεύτερο είναι ένα στοιχείο που αδυνατίζει κατά κάποιο τρόπο τη διαπραγματευτική θέση του παραγωγού στη συνέχεια (ήταν αισθητό την περασμένη σεζόν), όπως επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις φέρει σε δύσκολη θέση τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, ειδικά όταν ο λογαριασμός του παραγωγού υπερβαίνει τα επίπεδα αποτίμησης του προϊόντος που παραδίδει στην εκκοκκιστική μονάδα.

 

Χρηματοοικονομικές συνθήκες

Για μια ακόμα χρονιά οι χρηματοοικονομικές ροές των αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν δείχνουν να βρίσκονται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. Βεβαίως, οι λύσεις συμβολαιακής γεωργίας που υιοθετούνται σε πολλές περιπτώσεις έχουν βοηθήσει την αγορά να κινηθεί. Ωστόσο, η πραγματική οικονομική θέση των περισσότερων αγροτικών μονάδων, σε συνδυασμό με τα εμπόδια που τίθενται από την πλημμελή λειτουργία του ΟΣΔΕ, επομένως και από τα πιστοδοτικά όρια που θέτουν οι τράπεζες, δυσκολεύουν την ομαλή εξέλιξη των εαρινών προμηθειών και την εν γένει πρόοδο της καλλιεργητικής διαδικασίας.

 

Όπως ήδη προαναφέρθηκε, ένα μέρος του βάρους των πιστώσεων αυτής της περιόδου, απορροφούν απ’ ότι φαίνεται οι μεγάλες επιχειρήσεις (εκκοκκιστήρια, επιχειρήσεις μεταποίησης βιομηχανικής ντομάτας, ρυζόμυλοι κ.α.), που έχουν μπει σε προγράμματα συμβολαιακής με τους παραγωγούς και τις τράπεζες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό και σίγουρα δεν καλύπτει όλο το εύρος των εκμεταλλεύσεων. Σημαντικό βάρος στον τομέα των πιστώσεων συνεχίζουν να αναλαμβάνουν και τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων, σε συνεννόηση κατά βάση με τους προμηθευτές τους, δηλαδή με τις μεγάλες εταιρείες από το χώρο των εισροών. Εικάζεται μάλιστα ότι λόγω της βελτιωμένης εικόνας που παρουσίασαν αρκετές αγροτικές επιχειρήσεις την περασμένη χρονιά, η πίστωση προς τους παραγωγούς σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλωσε, εις βάρος συνήθως της έκπτωσης που κερδίζουν οι αγρότες που επιλέγουν τη λύση των αγορών τοις μετρητοίς.      

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-04-2021 08:38STELIOS TSAKIRIS

Ανακριβές η προσέγγιση σας για τον ηλίανθο στον Έβρο , η τιμή στην Ένωση Ορεστιάδας είναι 37 λεπτά όσο για τα υβρίδια με High-Oleic που προτείνει η εταιρεία Πέττας , πρώτον δεν υπάρχουν σε ποσότητες ικανές , και το πιο σημαντικό, οι ίδιες εταιρείες που τα διακινούν δεν παρέχουν καμιά εγγύηση για την αντοχή τους στις σοβαρές ασθένειες του ηλιάνθου .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές