BACK TO
TOP
Farming

Ορθή φυτοπροστασία για μεγαλύτερες αποδόσεις σε μηλοειδή

Με αχλάδια και µήλα να βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευπαθή στάδια ανάπτυξης για προσβολές από φυτοπαθογόνα και έντοµα, και σε συνδυασµό µε τις συχνές βροχοπτώσεις της φετινής άνοιξης οι παραγωγοί πρέπει να δρουν έγκαιρα και κατά προτίµηση µε συνδυαστικές επεµβάσεις αξιοποιώντας τα ποικίλα και αποτελεσµατικά σκευάσµατα της αγοράς. Μια ορθή επέµβαση µπορεί να διασφαλίσει την καλή απόδοση της φετινής αλλά και της επόµενη χρονιάς.

fakelos-agrenda

Στέλα Προβελέγγιου

149
0

Φεροµονικές παγίδες και εγρήγορση για καρπόκαψα

Με τις µηλιές να βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας, οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι προετοιµάζονται για την έλευση του σοβαρότερου εντοµολογικού εχθρού των µηλοειδών, την καρπόκαψα (Cydia pomonella). Οι πρώτες σποραδικές συλλήψεις αναφέρονται ήδη από το δίκτυο παγίδων που παρακολουθείται από τους αρµόδιους γεωπόνους των Περιφερειακών Κέντρων Φυτοπροστασίας και δίνουν σήµα προετοιµασίας στους παραγωγούς. Η νεαρή προνύµφη ορύσσει στοές στα καρπίδια και τους καρπούς, οι οποίοι πέφτουν πρόωρα ή/και είναι ακατάλληλη για εµπορική χρήση. Ο κίνδυνος για την παραγωγή εξαρτάται από την πυκνότητα του πληθυσµού και τη δραστηριότητα του εντόµου καθώς και από την αφθονία των καρπών. Ιδικά φέτος λόγω των µεγάλων ζηµιών από τους πρόσφατους παγετούς οι παραγωγοί θα πρέπει να επέµβουν άµεσα έπειτα από σύσταση των επίκαιρων δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων. Οι χηµικές επεµβάσεις αποτελούν βασική µέθοδο αντιµετώπισης του εντόµου και συνήθως αφορούν 2-3 ψεκασµούς που πραγµατοποιούνται µε οργανοφωσφορούχα, καρβαµιδικά και πυρεθροειδή εντοµοκτόνα, 10 περίπου ηµέρες µετά τις πρώτες συλλήψεις ενηλίκων, έχουν διάστηµα 10-15 ηµέρες µεταξύ τους. Άλλες µέθοδοι είναι η εξόντωση των αρσενικών (ελκυστική ορµόνη και συνθετικό πυρεθροειδές) και η παρεµπόδιση συνάντησης των 2 φύλων (mating disruption). Σε µεγάλους οπωρώνες (άνω των 10-20 στρεµµάτων), όπου θα  εφαρµοστεί η τελευταία µέθοδος, συνιστάται να γίνει άµεσα η τοποθέτηση των εξατµιστήρων. 

 

Θεραπευτικοί ψεκασµοί στην πτωση των πεταλων κατά της ψύλλας αχλαδιάς

> Έγκαιρη αξιολόγηση πληθυσµού και ολοκληρωµένο πρόγραµµα φυτοπροστασίας για µέγιστη επιτυχία καταπολέµησης των ασθενειών τώρα την άνοιξη

 

Με δυναµική πληθυσµών που ξεπερνάει το «κατώφλι» της οικονοµικής ζηµίας και µε γρήγορη ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε χηµικά σκευάσµατα, η ψύλλα της αχλαδιάς (Cacopsylla pyri) θεωρείται ένας από τους σηµαντικότερους εχθρούς της αχλαδοκαλλιέργειας παγκοσµίως, απειλώντας την παραγωγή τόσο των νωπών όσο και των βιοµηχανικών αχλαδιών. Με το µέγιστο των ωοτοκιών να έχει καταγραφεί τον Μάρτιο, το έντοµο βρίσκεται στο στάδιο (5ο) της προνύµφης η οποία, µαζί µε τα ακµαία µυζούν τον χυµό φύλλων, βλαστών και καρπών, εξασθενώντας τα δέντρα, ενώ τα µελιτώδη απεκκρίµατά τους ευνοούν την κάλυψη των φυτικών οργάνων µε τον µύκητα της καπνιάς που οδηγεί σε µείωση της φωτοσύνθεσης και σε ποιοτική υποτίµηση των καρπών. Παράλληλα, το έντοµο είναι φορέας µυκοπλάσµατος που συνδέεται µε την ασθένεια της παρακµής της αχλαδιάς και προκαλεί συµπτώµατα αποπληξίας στα δέντρα. Λόγω της δύσκολης αντιµετώπισής του εντόµου, οι γεωπόνοι συνιστούν σχεδιασµό και εφαρµογή ενός ολοκληρωµένου προγράµµατος διαχείρισης µε συνδυασµό χηµικών επεµβάσεων και αξιοποίηση των φυσικών εχθρών.

 

Πρώτα ίχνη ακµαίων ψύλλας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προσβολές από το έντοµο στις αχλαδιές που βρίσκονται στο στάδιο της πτώσης των πετάλων-καρπόδεση, µε τους γεωπόνους από τα Περιφερειακά Κέντρα Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου να αναφέρουν ότι σε  δειγµατοληπτικούς ελέγχους που πραγµατοποιήθηκαν, διαπιστώθηκαν προνύµφες τελευταίων σταδίων και ακµαία. Για να αποφευχθούν άσκοπες επεµβάσεις οι γεωπόνοι συστήνουν στους παραγωγούς να πραγµατοποιούν και ατοµικούς, συµπληρωµατικούς ελέγχους ανά αγρό, σε 25 τυχαία δέντρα (1 ταξιανθία/δέντρο) και να προβαίνουν σε θεραπευτικούς ψεκασµούς, µε κατάλληλα εντοµοκτόνα, όταν διαπιστωθεί παρουσία προνυµφών ή αυγών σε περισσότερο από 5% των ανθοδεσµών. Τον δεύτερο κατά σειρά ψεκασµό της καλλιεργητικής περιόδου µπορούν να διαδεχθούν µια-δύο συµπληρωµατικές επεµβάσεις µε ουσία µιµητική της νεανικής ορµόνης των εντόµων (όπως το fenoxycarb) ή µε παρεµποδιστική έκδυσης (όπως το methoprene), µε τον τρίτο ψεκασµό να µπορεί να συνδυαστεί µε τον τέταρτο και µε την καταπολέµηση της καρπόκαψας. Η συνδιασµένη χρήση  λαδιού και πυρεθρινοειδούς µπορεί να αυξήσει την αποτελεσµατικότητα της επέµβασης ακόµα και στο 98%. Γενικά τα λάδια αυξάνουν την αποτελεσµατικότητα των εντοµοκτόνων και µειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας της ψύλλας στα πυρεθροειδή.

Σε περιπτώσεις που ο παραγωγός επιθυµεί να αξιοποιήσει τοπικούς πληθυσµούς φυσικών εχθρών της ψύλλας (αρπακτικά είδη όπως τα Anthocoris nemoralis A. nemorum καθώς και Νευρόπτερα) που τη θερµή περίοδο µπορούν να φτάσουν σε µεγάλους αριθµούς, θα πρέπει να αποφεύγεται η εφαρµογή ψεκασµών µετά τα τέλη Ιουνίου, για να µην ζηµιωθούν αυτοί οι οργανισµοί. Η εισαγωγή µε δύο διαδοχικές εξαπολύσεις 200-250 ατόµων αρπακτικών ανά στρέµµα είναι εύκολη διαδικασία και µπορεί να γίνει από τον ίδιο τον παραγωγό.

 Αναλυτικά το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ.








Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές