BACK TO
TOP
Farming

Κρίσιμοι οι ψεκασμοί των φθινοπωρινών πατατοφυτειών

Οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες φαίνεται να έχουν αυξήσει τον κίνδυνο προσβολής των φυτών πατάτας από παθογόνα και εχθρούς.

mistikakipou-kalliergeia-patatas

Καλλιόπη Τσαρνά

137
1

Μάλιστα, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας προειδοποιούν τους πατατοκαλλιεργητές της Δυτικής Ελλάδας για την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής μέτρων φυτοπροστασίας στις καλλιέργειες τους, δίνοντας έμφαση στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας , Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης, στις οποίες οι φθινοπωρινές πατατοφυτείες βρίσκονται σε κρίσιμο-ευπαθές στάδιο λόγω των καιρικών συνθηκών.

Τακτικές επεμβάσεις με διασυστηματικά μυκητοκτόνα κατά του περονόσπορου

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με την ύπαρξη υγρασίας στην περιοχή του φυλλώματος, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης περονόσπορου σε πατατοφυτείες. Το παθογόνο προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη και τους κονδύλους της πατάτας. Στα φυτά που έχουν φτάσει το ευαίσθητο για προσβολή από τον μύκητα στάδιο (ύψος μεγαλύτερο από 15-20 εκατοστά), θα πρέπει να εφαρμόζονται τακτικές επεμβάσεις με εγκεκριμένα διασυστηματικά μυκητοκτόνα, λαμβάνοντας υπόψιν και την ανάγκη κάλυψης του νέου φυλλώματος, εξαιτίας των προβλεπόμενων φθινοπωρινών βροχοπτώσεων.

Αυξημένος κίνδυνος προσβολής από την αλτερνάρια

 Λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος προσβολής από τον μύκητα. Το σύμπτωμα εμφανίζεται σε μορφή σκούρων κηλίδων με ομόκεντρους κύκλους, σε όλα τα μέρη του φυτού. Προτείνεται αποφυγή του ποτίσματος με τεχνητή βροχή, ενώ η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας μειώνει την προσβολή μετά από εφαρμογή εγκεκριμένου μυκητοκτόνου. Καλλιεργητικά μέτρα πρόληψης της ασθένειας προτείνονται με στόχο την συνδυασμένη πρόληψη κατά της αλτερναρίωσης και του περονόσπορου.

Υψηλός ο πληθυσμός εντόμων φθοριμαίας

Η σύλληψη ενός μεγάλου αριθμού του πληθυσμού του εντόμου, σε όλες τις πεδινές περιοχές, επιβεβαιώνει τον αυξημένο κίνδυνο προσβολής των φυτών που βρίσκονται στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους. Το έντομο προσβάλλει τους κονδύλους της πατάτας στο χωράφι είτε μετασυλλεκτικά.  Σε περιπτώσεις προσβολής που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια, προτείνεται διαφυλλικός ψεκασμός με εγκεκριμένο εντομοκτόνο, σε συγκεκριμένη δοσολογία και χρόνο εφαρμογής.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές