Σύμφωνα με ειδική έκθεση του Ευρωβαρομέτρου για την ασφάλεια των τροφίμων που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, η απροθυμία για χρήση των ΓΤΟ έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από την τελευταία έρευνα που διεξήχθη το 2010. Οι ανησυχίες σχετικά με τους ΓΤΟ σε τρόφιμα και ποτά μειώθηκαν από το 2010, από 66% σε 27% το 2019. Από όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, η επεξεργασία γονιδιώματος είναι αυτή με τη μικρότερη ανησυχία (4%) και την ευαισθητοποίηση (22%).
Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία και Ουγγαρία συμπεριλαμβάνονται στις χώρες που έχουν γενικώς μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τη συμμετοχή ΓΤΟ σε φαγητά και ποτά, πιάνοντας ποσοστά από 30% έως 49%, ενώ σε ποσοστά της τάξης από 10% ως 29% ανησυχύν οι πολίτες σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Μ. Βρετανία, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία και η Φινλανδία.
Την Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019, η Κομισιόν ενέκρινε δέκα γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Επτά προορίζονται για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές και συμπεριελάμβαναν βαμβάκι, αραβόσιτο, όπως και σόγια. Αποκλειστικά για ζωοτροφές εγκρίθηκαν ελαιοκράμβη και αραβόσιτος και ένα γαρύφαλλο πήρε έγκριση ως διακοσμητικό λουλούδι.
Οι ΓΤΟ που εγκρίθηκαν, έχουν περάσει την επιστημονική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Οι αποφάσεις έγκρισης δεν καλύπτουν την καλλιέργεια των προϊόντων που είναι ακόμη απαγορευμένη «διά ροπάλου». Τα κράτη μέλη μπορούν αν θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους στη Μόνιμη Επιτροπή και, στη συνέχεια, στην Επιτροπή Προσφυγών.
Δεδομένης της έκβασης της διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το νόμιμο καθήκον να προχωρήσει στην έγκριση. Οι άδειες ισχύουν για 10 χρόνια και όλα τα προϊόντα που παράγονται από αυτούς τους ΓΤΟ θα υπόκεινται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ανιχνευσιμότητας της ΕΕ.
16-10-2019 15:59Απόστολος Τσιάμης
Τα διάφορα λάδια, κραμβέλαιο , σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο φτάνουν μέχρι το στόμα του καταναλωτή. και δεν υπάρχει σήμανση
Απάντηση16-10-2019 09:21ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Στο αρθρο αναφερετε οτι "προϊόντα που παράγονται από αυτούς τους ΓΤΟ θα υπόκεινται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ανιχνευσιμότητας της ΕΕ." Υπαρχει κατι τετοιο; Εχετε δει ποτε καποιο προιον να εχει σημανση τετοια;
Απάντηση16-10-2019 09:07ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Εφ'οσον υπαρχουν σοβαρες ενδειξεις ανησυχιας για την επιδραση της υγειας του ανθρωπου, δεν θα επρεπε ο καταναλωτης να εχει το δικαιωμα τουλαχιστον να γνωριζει ποια τελικα προιοντα εχουν αμεσα η εμμεσα σχεση με ΓΤΟ; Δηλαδη για τα ζωικα παραγωγα, με τα οποια τρωμε εμεις και τα παιδια μας, απο γαλα, τυρι, κρεας. Θα επρεπε και μπορει να υπαρχει σημανση. Αυτο ειναι δικαιωμα του καταναλωτη, που στην προκειμενη περιπτωση, αφορα το συντριπτικο ποσοστο πολιτων της Ε.Ε.
Απάντηση