Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βιολογική Παραγωγή

Θεσμοθετήθηκαν οι αγορές βιολογικών με το νόμο νωπών

Με τροπολογία που κατάρτισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και κατέθεσε στην βουλή ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο συζήτησης του σχεδίου για τα νωπά διαχωρίζονται οι αγορές των παραγωγών, σε συμβατικές και βιολογικής γεωργίας, όπως είχε προαναγγείλει η Agrenda εδώ και αρκετό καιρό.

Σε διαβούλευση ως 14 Φλεβάρη το ν/σ για τις λαϊκές

2
0

«Με την προτεινόμενη τροπολογία-προσθήκη», η οποία και ψηφίστηκε, «αντικαθίστανται οι παρ. 1 και 3 του άρθρου 56 του ν.4235/2014 (Α’32), με σκοπό την τελική ρύθμιση και λειτουργία των αγορών παραγωγών. Με την προτεινόμενη τροποποίηση εισάγεται ο διαχωρισμός των αγορών παραγωγών σε αγορές παραγωγών συμβατικής γεωργίας και αγορές παραγωγών βιολογικής γεωργίας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο Νόμος για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων.pdf

Βρείτε εδώ ολόκληρο το Ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη διακίνηση νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων.pdf


Υπενθυμίζεται με στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε περιλαμβάνεται διάταξη για υποχρέωση πληρωμής των παραγωγών ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων εκ μέρους των χονδρεμπόρων, περιλαμβανομένων των super market, το αργότερο εντός 60 ημερών από την έκδοση του σχετικού τιμολογίου.

Καθιερώνεται επίσης η υποχρεωτική επισήμανση  επί των συσκευασιών γαλακτοκομικών, της προέλευσης του γάλακτος και ειδικότερα της χώρας άμελξης, επεξεργασίας και συσκευασίας.

Τέλος, η υποχρεωτική αναγραφή σε όλα τα στάδια διακίνησης του κρέατος, από το σφαγείο έως την ταμειακή μηχανή του καταστήματος λιανικής, της χώρας γέννησης, εκτροφής και σφαγής του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας.

Το νομοσχέδιο πέρασε με ευρεία πλειοψηφία καθώς ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχέδιο νόμου, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται μακριά από τα συμφέροντα των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Εκτός από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και του Ποταμιού, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

Πλέγμα προστασίας παραγωγού και καταναλωτή με το νόμο του ΥΠΑΑΤ που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή 

Δύο μεγάλες τομές για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά, αλλά και την προστασία των παραγωγών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των αλυσίδων χονδρικής, εισάγει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή.  

Ειδικότερα καθιερώνεται μεταξύ άλλων:

·         Η υποχρεωτική επισήμανση  επί των συσκευασιών του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, της προέλευσης του γάλακτος και ειδικότερα της χώρας άμελξης, της χώρας επεξεργασίας και της χώρας συσκευασίας του.

·         Η υποχρεωτική αναγραφή σε όλα τα στάδια διακίνησης του κρέατος, από το σφαγείο έως την ταμειακή μηχανή του καταστήματος λιανικής, της χώρας γέννησης, εκτροφής και σφαγής του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας.

·         Η υποχρέωση πληρωμής των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων εκ μέρους των χονδρεμπόρων, περιλαμβανομένων των super market, το αργότερο εντός 60 ημερών από την έκδοση του σχετικού τιμολογίου.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επισημαίνει τα εξής: «Είμαστε υπερήφανοι για το νόμο που φέραμε και ψηφίσαμε στην Ελληνική Βουλή και συγχαίρουμε τις δυνάμεις πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας που τον στήριξαν. Δημιουργείται ένα πλέγμα προστασίας, αφενός μεν του Έλληνα αγρότη και της ελληνικής παραγωγής, αφετέρου δε του καταναλωτή. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο είναι πραγματικά εγχώριο προϊόν, όσον αφορά το γάλα, τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα, και ποιο όχι. Συνεπώς θα καταπολεμηθούν σε μεγάλο βαθμό οι λεγόμενες ελληνοποιήσεις και ο αγρότης θα μπορεί να απολάβει την υπεραξία που του αναλογεί για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει.

Επιπλέον, με τη ρύθμιση των πληρωμών στις 60 ημέρες κατά ανώτατο όριο, απελευθερώνουμε τον αγρότη, τον αδύναμο κρίκο της εμπορικής διαδικασίας, από την πίεση που του ασκούν οι ισχυροί του χώρου. Είναι αδιανόητο την ώρα που ο αγροτικός κόσμος στερείται ρευστότητας να μετατρέπεται σε πιστωτή  των πολυκαταστημάτων και των χονδρεμπόρων.

Για την υλοποίηση των διατάξεων αυτών χρειάζεται όμως οι ίδιοι οι αγρότες, οι οργανώσεις τους, όλοι οι εμπλεκόμενοι, να αναλάβουν δράση, να στηρίζουν και να στηριχθούν σε όσα προβλέπει ο νόμος.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία